MJESEC BARANJSKE KUHINJE U VINOTOČJU GERŠTMAJER – PERKELT OD SOMA UZ SJAJNA BARANJSKA VINA

Mjesec baranjske kuhinje traje od desetog travnja do drugog svibnja, a svaki vikend na nekom drugom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu sudionici imaju priliku gledati kako se priprema neka baranjska delicije, a na koncu naravno i kušati ju. Ove radionice imaju i interaktivni karakter pa polaznici i sami sudjeluju u pripremi hrane.

U subotu, 17. travnja održana je treća u nizu radionica u vinotočju Gerštmajer u Zmajevcu. Interes je bio izuzetan, te su nakon popunjavanja prvoga termina radionice koja je započinjala u 11.00h organizatori morali otvoriti i drugi termin. To nimalo ne čudi jer Mihalj Gerštmajer osim što je sjajan  i jedinstven vinar ujedno je i odličan kuhar.

Unatoč relativno hladnom vremenu za ovo doba godine u Zmajevac sam se uputio biciklom, jer pješice si previše spor, a automobilom previše brz, stoga je bicikl idealno sredstvo za istraživanje i uživanje u prirodnim ljepotama neke destinacije. Od Belog Manastira započinje vinorodno Bansko Brdo, a vožnja po njegovim pitomim obroncima idealan je entry za upoznavanje fantastičnog svijeta vinske Baranje.

I samo ime Baranja dolazi od mađarskih riječi bor – vino i anya – majka, pa je tako Baranja Majka vina, a Zmajevac njena vinska prijestolnica. Esenciju baranjskog vinarstva već generacijama brižljivo čuva obitelj Gerštmajer u kojoj se tajna proizvodnje grožđanog nektara prenosi s koljena na koljeno, a posljednji, najmlađi izdanak te vinarske dinastije – Ivan Gerštmajer osim s generacijama akumuliranima znanjima vinarstva može se pohvaliti i sa akademskom naobrazbom iz tog područja.

Vinotočje Gerštmajer se za razliku od drugih zmajevačkih vinarija ne nalazi niti u katoličkom, niti u reformatskom surduku, a niti u Ružinoj ulici. Osim po lokaciji razlikuju se od drugih i po svojim vinima; preferiraju kasnije berbe, pa samim time njihova vina u prosjeku imaju više slador i više alkohola. Riječ je o svojevrsnom old school pristupu koji ne robuje aktualnim tržišnim trendovima već uživateljima vina nudi autohtone, izvorne okuse. A osim vina proizvode i jake destilate pa su tako sudionici ove radionice kao piće dobrodošlice mogli kušati njihov orahovac, višnjevac, travaricu ili vinovicu, a dok su čekali da perkelt bude gotov sudionici su mogli zavarati glad sa tradicionalnim baranjskim kruha/masti/paprike kanapeima.

Ako ste pomislili da je ova radionica u sklopu Mjeseca baranjske kuhinje bila jedinstvena priliku da kušate delicije Mišike Gerštmajera uz njegova vina prevarili ste se. Za grupe posjetitelja, uz prethodnu najavu spravljaju različite baranjske specijalitete, a po Mišikinim riječima najskuplja varijanta je svega 180 kuna uz što ide i flat rate konzumacija vina. No, s obzirom na jačinu njihovih vina nisu Vam potrebne velike količine da biste došli u fazu blažene vinske ekstaze ili pučki rečeno opijenosti. Stara izreka kaže da riba pliva tri puta; u vodi, u loncu/kotliću/tavi  i naravno u vinu, a vino je sipano u perkelt već pri pripremi, a isto tako je neizostavno i pri samoj konzumaciji.

Sudionici radionice su mogli dobiti odgovore na sva pitanja, Mišika je s njima nesebično dijelio sve kulinarske male tajne velikih majstora kuhinje, i to je upravo čar ovakvih evenata. Ne samo konzumirati, uživati u hrani, već i ponešto naučiti. Ali ipak kada se baranjske delicije pripravljaju u samoj Baranji to priči daje i jedan dodatni šarm. I samo izletište Gerštmajer sa svojim vinskim podrumom, te dvije sjenice na otvorenom sjajna je kulisa za hedonističke užitke.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *