VINARIJA GALIĆ – SJAJNA VINA I ARHITEKTONSKI BISER U SREDIŠTU KUTJEVA

Dva objekta koja svojom vizualnom atraktivnošću dominiraju širim centrom Kutjeva su dvorac Turković i vinarija Galić. I dok je prva lokacija zatvorena za posjetitelje (u vlasništvu Agram grupe) vinarija Galić za grupe posjetitelja nudi mogućnost organiziranog posjeta i naravno degustacije njihovih vina.

Nakon sto kilometarskog đira po Parku prirode Papuk i njegovim južnim obodom u kojem se nalazi Zlatna dolina odlučili smo obići sve one lokacije koje su nas se putem dojmile, a prva na redu je bila vinarija Galić u Kutjevu. Impresivno zdanje koje izvana krasi svojevrsni minimalizam, a iznutra elegancija i funkcionalnost. Kroz vinariju nas je proveo direktor Andrej Markulin.

Nakon kraćeg razgovora u uredu započeli smo sa obilaskom vinarije, a impresioniranost viđenim je bilo teško skriti. Tako jednostavno i funkcionalno, a opet sve tako moderno i napravljeno kao da ima intenciju trajati vječno. Inox tankovi, betonski tankovi, i naposljetku sala sa barrique bačvama u kojoj konstantno svira lagana, opuštajuća, meditativna, ambijentalna glazba, a koja je smještena tik do prostora za degustacije u sklopu kojega se nalazi i restoran koji trenutno zbog aktualne situacije sa korona krizom ne radi u punom profilu.

Degustaciju smo započeli sa graševinom. Kako na samoj etiketi navode: „Graševina je selekcionirana s naših najboljih položaja uz redukciju prinosa (jedan kilogram po trsu). Lijepe i nježne voćne arome ananasa, zelene jabuke i vinogradarske breskve, te mirodijske arome kamilice i suhog sijena čine karakterističan miris terroira kutjevačkog vinogorja. Okus je elegantan s fino ugođenim kiselinama i lijepim završetkom, što čini ovo vino izuzetno pitkim. Grožđe je hladno macerirano od 18 do 24 sata. Vino je fermentiralo i odležavalo u spremnicima od inoxa. 33% vina je fermentiralo s prirodnim kvascima s prirodnim kvascima i odležavalo na talogu metodom sur lie.“ Izuzetno pitka i podatna graševina koja oduševljava kako aromom tako i okusom. Degustaciju smo zaključili sa cuvéeom Crno 9 – kupažom merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca koja 24 mjeseca odležava u barrique bačvama. Aroma mu je opojna; bobičasto voće, džem od šljiva, a okus snažan i zamaman.

Inače, kada je broj 9 (a osim crne u ponudi imaju i bijelu kupažu koja ima ime po tome broju) vlasnik vinarije Josip Galić ispleo je cijelu priču. Kako voli reći broj devet je mističan i čaroban broj koji označava postojanost u vremenu i prostoru još od vremena Pitagore pa do današnjih dana. Kao što broj 1 označava početke i vodstvo, tako i broj 9 označava kompletnost kruga i humanitarnost. Broj 9 skriven je i u njihovom logu.

Za organizirane grupe posjetitelja u ponudi imaju tri standardne vrste degustacije, a ovdje se cijela priča vrti oko broja devet. Degustacija tri vina praćena je domaćim kruhom, selekcijom vrhunskih maslinovih ulja i paletom domaćih sireva. Degustacija šest vina uključuje i detaljan obilazak vinarije, praćena je hladnim narescima i biranim sirevima, te začinjena namazima rađenim u vlastitoj kuhinji. Degustacija devet vina uključuje priliku kušanja etiketa koje više nisu na tržištu ili na tržište tek trebaju doći, a tu je i premium degustacijska ponuda koja uključuje kušanje vina direktno iz bačvi, obilazak skrivenih kutaka podruma i sparivanje vina s jelima iz njihove kuhinje.

Osim vinarije u Kutjevu posjeduju i jedinstveni vinski hotel okružen vinogradima u Brodskom Stupniku pa je njihova vinsko turistička priča posve zaokružena.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *