VINART GRAND TASTING 2022

U petak i subotu održao se Vinart Grand Tasting, odnosno njegovo finale u vidu promenadnog kušanja vina u zagrebačkoj Laubi. Riječ je bez sumnje o najbolje organiziranom i najvažnijem vinskom festivalu u Hrvatskoj.

Dan ranije, u četvrtak  u hotelu Dubrovnik održao se i Vinart Petit Tasting, gdje su od 13.00 do 16.00h posjetitelji mogli uživati u Stars Tastingu – kušanju proslavljenih vina koja više nisu na tržištu, a dospjela su iz arhiva vinara ili kolekcionara, a od 17.00 do 20.00h odvijao se Talents tasting na kojem su predstavljena velika vina današnjice s potencijalom za dugo čuvanje i kolekcionarskom vrijednošću. Prije toga, također u hotelu Dubrovnik 25. i 26. veljače, te 1. i 2. ožujka održan je čitav niz edukativnih vinskih radionica jer motto Vinarta je: „Čovjek uči dok je živ. Učimo zajedno!“.

Prošle godine Vinart Grant Tasting održao se u covid pandemiji prilagođenom outlet izdanju, a ove godine opet se vratio na staru provjerenu lokaciju u zagrebačkoj Laubi. Na samom ulazu u Laubu, uz čaše za degustaciju posjetitelji su mogli nabaviti i zgodan i praktičan vodič kroz festival na kojem je bio popis izlagača sa vinima koje se mogu kušati i kupiti u pop up vinoteci, općim podacima o hrvatskom vinogradarstvu i hrvatskim vinogradarskim regijama, raspored radionica u okviru festivala, tlocrt izlagača, popis vinara prema broju stolu, te popis vinara prema abecednom redu.

Po podacima iz 2017. godine Hrvatska je imala 1575 registrirana proizvođača vina, a po podacima iz 2018. godine 19.583 ha nasada pod vinogradima, a ukupna godišnja proizvodnja vina kontroliranog podrijetla iznosila je 640.000 hektolitara. Odličan uvod i pregled hrvatske vinske scene na engleskom jeziku. Na samom festivalu predstavio se pregršt proizvođača vina, pa je teško bilo sve ih čak i obići, a kamoli kušati sva ponuđena vina. Stoga će u ovom kratkom osvrtu biti samo nekoliko riječi vinima koja su ostavila ponajbolji utisak.

Na ovogodišnjem Vinart Grand Tastingu baranjsko vinogorje predstavljale se dvije vinarije. Vina Belje predstavili su se sa vrhunskom graševinom i frankovkom, te pjenušcem La belle grand na bazi graševine, proizvedenim charmat metodom. Od manjih, obiteljskih vinarija boje Vinske majke – Baranje predstavljala je vinarija Zlatno Brdo iz Zmajevca sa graševinama iz 2018. i 2020. godine, cabernet sauvignonom iz 2017. godine, te bijelom kupažom Gold Cuvee iz 2020. godine koja objedinjuje rajnski rizling, chardonnay, te izborne berbe pinota sivog i traminca.

Vinariju Kaptol je predstavljala Barbara Ljevar. Uistinu odlična vina; počevši od graševine standardne i poluslatke, savignona, rosea na bazi cabernet sauvignona do crne kupaže Cuvée Kaptol koja objedinjuje cabernet sauvignon, merlot, i cabernet franc. Kada već govorimo o kutjevačkom vinogorju treba spomenuti i sjajnu boutique vinariju Sontacchi, njihov cabernet franc pod imenom Kitokret i kupažu Superslav.

Vinarija Litterarii smještena je u Donjoj Zelini u podrumu kurije Nespeš gdje se vino proizvodi od 1794. godine. Vrlo je dojmljiv njihov silvanac zeleni sa malim primjesama chardonnaya i sauvignona. Vinarija Lovrec iz Štrigove ima sasvim solidan muškat žuti, a njihovo Viteško crno kupaža je cabernet sauvignona i syraha. Vinarija Koščak iz Novog Marofa pažnju je plijenila sa pjenušcem 1306 blanc de blancs.

Vinarija Griffin Ivančić iz Jastrebarskog prezentirala je sjajne pjenušce na bazi chardonnaya i portugisca. Vinarija Voštinić Klasnić iz Moslavine ima sjajan škrlet, a posebno me oduševio njihov muškat (ottonel/žuti) i kupaža Kolaž koja spaja cabernet sauvignon, cabernt franc, merlot, syrah i crljenak. Vinarija Barun iz Krašića jedna je od rijetkih vinarija koja uzgaja sortu manzoni, a na bazi te sorte imaju i pjenušac Barun Elegance. Posebna je vinska poslastica njihov pjenušac od sorte muškat žuti nazvan Barun Amoureux. Vinarija Kolarić iz Jastrebarskog predstavila se pinotom sivim u tri iteracije; classic, grande i amfora, te s pjenušcima na bazi pinota sivog i pinota crnog. Vinarija Velikanović, također iz Jastrebarskog zainteresirala me sa svojim vinom Dona Lagradi od sorte dornfelder.

Stancija Monte Rosso nalazi se na sjeverozapadu Istre u mjestu Crveni Vrh nedaleko od Savudrije. Posjeduju 65 ha nasada na istarskoj crvenici na kojima su posađeni vinogradi malvazije i montepulciana, preko 14 000 maslina različitih sorti, 2000 stabala trešanja, 600 smokava i 650 badema. Sjajan je njihov brončanom medaljom s Decantera ovjenčan pjenušac na bazi malvazije Monteclassico brut nature za kojeg s ponosom ističu da je najelegantnije vino njihova imanja.

Vinarija Marčeta iz Fažane ima odličan pjenušac na bazi malvazije, a vinarija Franković iz Buja prezentirala je svoj sjajan pjenušac Stella koji sadrži po 40% malvazije i chardonnaya, te 20% sauvignona. Vinarija Veralda iz Brtonigle predstavila je dvije linije malvazije pod imenima Xtriana i Dorata, refošk, te pjenušce na bazi malvazije i terana. Vinarija Bertoša iz Motovuna ima odličan pjenušac nazvan jednostavno Rose na bazi pinota sivog i terana.

Kraljevski vinogradi nalaze se u Petrčanima u zadarskoj županiji. Podignuti su na kamenitom tlu i odlikuje ih stalno strujanje zraka, kako s mora, tako i s Velebita. Odlični su njihovi pošip i plavac mali, ali i crljenak, te Punta Skala rosé nastao na bazi plavca i crljenka u podjednakom omjeru. Vinarija Bora također se nalazi na sjeveru Dalmacije, u Posedarju i imaju odličan sauvignon blanc, pošip i crni cuvée od merlota, cabernet sauvignona i shiraza. Vinarija Tošić svoje vinograde ima podno planine Promine u mjestu Razvođe kod Drniša. Fantastičan je njihov Cuvee Unique iz 2016. godine nastao od cabernet sauvignona, i autohtonih sorti plavina i lasin.

Vinarija Matela iz Kaštel Sućurca osim maraštine, crljenka i plavca malog njeguje i autohtone, malo poznate sorte kao što su babica kaštelanska i vlaška. Svoje vino od sorte babica predstavila je i vinarija Vuina iz Kaštel Štafilića. Vinarija Katich dolazi iz Lovreća iz Imotske krajine, njeguju autohtonu sortu kujundžušu, a njihovo najintrigantnije vino je Katich Riserva, kupaža sorti merlot, syrah, cabernet sauvignon i trnjak.

Vinarija i destilerija Vislander kako i samo ime sugerira dolazi s otoka Visa, a na festivalu se predstavila sa svojim vrhunskim plavcima s vinogradarskih položaja Milna, Tihobraće polja, Voščice i Ljubišće. Od otočkih vinarija treba spomenuti i Matu Goravicu sa otoka Šipana koji se na festivalu predstavio sa cabernet sauvignonon koji je nazvao Aries i merlotom pod imenom Orion.

Vinarija Erdevik iz istoimenog mjesta u srbijanskom dijelu Srijema opetovano me oduševila svojom sjajnom crnom kupažom Grand Trainon (merlot/shiraz/cabernet sauvignon), a makedonska vinarija Tikveš zainteresirala sa svojim kupažama Bela voda bijelo (grenache blanc/chardonnay), Bela voda crveno (vranec/plavac mali) i Vase de Pierre (syrah, grenache noir).

Nemoguće je prepričati Vinart Grand Tasting u jednom tekstu; i sama knjižica/vodič kroz festival broji preko 170 stranica. Riječ je jednostavno o događaju koji se mora posjetiti da bi se stekla puna slika o njemu. Svima onima koji to dosad nisu učinili, a vole i zanima ih vino toplo preporučujem da to učine sljedeće godine.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *