BARANJSKI WINE & WALK KAO UVOD U VINATLONSKE DANE I VINSKI MJESEC OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE

Vinski mjesec Osječko – baranjske županije ove godine održava se u periodu od 11. lipnja do 8. srpnja, a započeo je a gdje drugdje nego u Majci vina – Baranji. To je ujedno bio i uvod u Vinatlonske dane – novu vinsku manifestaciju nastalu fuzioniranjem Vinatlona i Gator festa. Finale Dana Vinatlona predstoji nam ovaj vikend; u petak će biti programi u beljskom starom podrumu, te na bazenima u Kneževim Vinogradima, a u subotu se Vinatlon seli u vinsku prijestolnicu Baranje – Zmajevac. Ovogodišnji baranjski Wine & walk je bio sjajan intro u sve te evente koji su pred nama.

Vinske hodače ove godine je čekalo 13 eno i 5 gastro točaka te kružna ruta od petnaestak kilometara koja je prolazila najljepšim dijelovima baranjske planine. Polazište i prva postaja su bila vina Belje i njihova nova vinarija u Kamencu. Nakon toga winewalkeri otisnuli su se na hiking rutu po Banskom Brdu. Prije druge postaje hodači su imali priliku sresti Crvenu Martu i sultana Sulejmana I. znanog i kao Veličanstveni. Crvena Marta je bila okrutna feudalna gospodarica Zmajevca i okolice, a da bi se ona „dovela u red“ osobno je morao intervenirati i tadašnji kralj Hrvatsko – Ugarskog kraljevstva Matija Korvin.

Sreli smo ih na „Turskom putu“, cesti koju su gradili Rimljani, a obnavljali Osmanlije i koja preko Banskog Brda spaja Beli Manastir i Batinu, a koja je u svome zapadnom dijelu danas i asfaltirana. Sjajan living history koji je omogućio sudionicima Wine & walka i da se upoznaju sa ambijentalnom poviješću ovoga vinorodnog kraja u kojem kultura uzgoja vinove loze seže još u doba vladavine Rimljana, odnosno njihova cara Probusa. O tome svjedoče i arheološki nalazi pronađeni kod Popovca, a Rimljani su baranjsku planinu prozvali Mons Aureus, što u prijevodu sa latinskog jezika znači „Zlatno Brdo“.

Danas naziv Zlatno brdo nosi mlada, ali iznimno agilna vinarija koja je svojom Zlatnom kupažom – Gold cuvée Baranji podarila prvo zlato sa najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja vina – londonskog Decantera. Njih smo sreli na postaji broj 3. koja se nalazila na beljskom vidikovcu, a prije toga smo zastali na punktu vinarije Kalazić koja se nalazila kod plantaže lješnjaka koji su hodačima pružili odličan hlad u vrelom kasnoproljetnom danu. Iako je danima padala kiša i vremenska prognoza je najavljivala kišu i za Wine & walk to se na sreću nije dogodilo.

Ne samo da je bilo vruće, nego su čak i od sunca skriveni putovi po surducima bili gotovo potpuno suhi, pa nije bilo niti blata. No i da je pala kiša Wine & walk bi se svejedno održao držeći se striktno asfaltiranog puta, no onda bi doživljaj uživanja u vizurama nepreglednih baranjskih vinograda bio znatno manje efektivan. No kao što rekoh imali smo sreće!

Na postaji broj 3. sudionici su imali i prvi gastro predah – majstor tradicijskih jela Marko Horvat iz Duboševice pripremao je šokačke specijalitete od tijesta, a Goran Matijević, osnivač vinarije Zlatno Brdo počastio nas je ekskluzivno i sa buteljom Gold cuvéea. Osim što je ovo vino vrhunsko po svojim kvalitativnim osobinama ono je i jedinstveno po svome sastavu. Riječ je o kupaži četiri bijele sorte vina. Rajnski rizling ondje se sljubljuje sa chardonnayom odležanim u barrique bačvama i izbornim berbama bobica pinota sivog i traminca.

Nakon te poslastice napustili smo asfaltirani put i kroz vinograd se uputili ka surduku koji je vodio ka sjevernim obroncima Banskog Brda i punktu vinarije Szabó gdje nas je dočekala njihova tročlana ženska delegacija i ponudila nam još toga finog baranjskoga vina. Produžili smo ka svetištu Marije Lurdske kod Popovca, a tamo nas je čekala vinarija Kusić i štrukle koje su napravile članice lokalne udruge žena. Fino i domaće! Krećemo dalje i prolazimo kroz gigantski surduk kod Popovca a prije toga smo obišli punkt zmajevačke vinarija Zajec – sjajan muškat i sjajna kupaža graševine i traminca nazvana Graminac koja se taj dan upravo predstavljala na festivalu traminca koji se održavao u Iloku.

Uz vino uživamo u glazbi posljednjeg baranjskog gajdaša – Filipa Golubova Cara. Pravi world music na baranjski način. Uz put srećemo i Krunoslava Weinperta na vikendici s društvom koji nam priređuje jedno pop  up iznenađenje koje nije najavljeno u službenom dijelu programa – svježe ubrani dud i trešnje. Produžujemo ka vinariji Hudobec, uz njihovo vino jedemo i domaće kobasice i na najboljem baranjskom vinogradarsko – voćarskom položaju uživamo u kontemplativnom pogledu na Vilanjsku planinu i njegov najviši vrh – Aršanj.

Sa sjevernih obronaka krećemo opet ka vrhu brda i kod beljskog odašiljača nailazimo na punkt vinarije Josić. Spuštajući se sa vrha brda skrećemo lijevo i produžujemo do stanice vinarije Svijetli dvori iz Karanca gdje nas čekaju supružnici Julijana i Oliver Novački sa svojim odličnim vinama, a potom nailazimo i na sestre Sibilu i Kingu Kolar i uživamo u njihovim vinskim kreacijama.

Kod usamljene planinske kućice nailazimo na punkt vinarije Gerštmajer gdje vino šetačima toči Ivan Gerštmajer Zelember. Atmosfera je vesela, svira glazba i vinski šetači sponatno plešu uz hit „Frka“  kojeg je prva otpjevala Zdenka Kovačićek, a popularizirao misteriozni electro – pop duet Nipplepeople.

Kao da se cijela Hrvatska sjatila toga dana na Bansko Brdo; dalmatinski, istarski, zagrebački naglasci… Mnogi od njih su u Baranji po prvi put pa im sa entuzijazmom nastojim dočarati što je to surduk, a što je to gator. Ubrzo i stižemo da samog surduka, a slika (pogotovo ako je uživo) naravno govori više od tisuću riječi.

Tu je vesela ekipa iz planinarskog društva Kupica, a tu je i ekipa iz Kaptola koje je prošle godine organizirala svoj prvi Wine & walk i prozvala ga „Ideš & piješ“. Upijaju baranjski vinsko šetački organizacijski know how i najavljuju svoj event za zadnji vikend u kolovozu.

Produžujemo do pretposljednje točke – vinarije Pinkert, a tamo nas čeka njihov enolog Endre Kubik. Spuštamo se dolje i krećemo opet ka Kamencu, ali ne do Belja, već do vinarije Horvat. Učenici druge srednje škole iz Belog Manastira pripremili su super hranu, a sve je to još bolje uz vina vinarije Horvat. Na bini živa glazba i novovalni hitovi. Svi su rasplesani i veseli, a tek je 20.00 sati i još nije niti noć pala. Party se nastavlja i traje do sitnih sati. I na kraju što reći nego to da je baranjski Wine & walk event koji se ne propušta!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *