PREDSTAVLJENA BROŠURA TOP 20 PREPORUKA PROGRAMA BARANJSKE I OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE

U Hrvatskom kazalištu u Pečuhu u utorak, 14. lipnja održana je završna konferencija projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“. Partneri na ovom projektu su Turistička zajednica Osječko – baranjske županije, Hrvatska samouprava Pečuh, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i Kulturna četvrt Zsolnay, a ciljevi projekta su bili jačanje komunikacijske veze i povećanje protoka informacija u prekograničnom području uspostavljanjem neformalnih mreža suradnje između javnih i aktera civilnog društva s dvije strane granice uz potporu hrvatskih i mađarskih manjinskih skupina, te aktiviranje uloge medija i manjinskih udruga kao katalizatora komunikacije, a time i promicanje multikulturalne baštine prekogranične regije.

U sklopu ovog projekta tiskana je i trojezična (englesko – hrvatsko – mađarska) promotivna programska knjižica Top 20 za Baranjsku županiju i Osječko – baranjsku županiju – o stalnim programima bez rangiranja , a čiji je glavni cilj upoznavanje najzanimljivijih prekograničnih kulturnih i turističkih atrakcija s uklanjanjem jezičnih barijera. Ova brošura pomaže čitateljima da upoznaju prirodne ljepote, festivale i vinsko – gastronomsku ponudu s obje strane granice.

Mnogi od tih programa nastali su u okviru djelovanja manjinskih zajednica, a s vremenom su postali općepoznati. Kao preporučeni programi s mađarske strane granice navedeni su Pohod bušara u Mohaču, Hrvatska državna kobasijada u Pečuhu, Dan djece u Bikali, Festival vina u Palkonyi na dan duhova, Festival „Šetnica“ u Pečuhu, Fisihing on Orfü, Festival ružičastih vina u Villányu, Festival svjetla „Zsolnay“ u Pečuhu, Festival „Ördögkatlan – Vražji kotao“ u Beremendu, Villánykövesdu i Nagyharsányu, Hrvatski ljetni festival mladih u Martincima, Festival šokačkog graha u Mohaču, Festival magarećih ušiju u Pečuhu, Dan turizma bez barijera na Orfü, Festival germknedli u Geresdlaku, Programi u utvrdi Zrinskih u Szigetváru, Festival „Glazbena berba“ u Pečuhu, Dani crnog vina u Villányu, Sajam djevojaka u Pečvaru, Adventski sajam u Pečuhu i Hrvatski božićni koncert u Pečuhu.

Preporučeni programi s hrvatske strane granice su WineOs, Večer vina i umjetnosti, Osijek craft beer festival, baranjski WIne & walk, Vinski mjesec Osječko – baranjske županije, DOBRO world cup Osijek, Đakovački vezovi, Pannonian challenge, Slama land art festival, Dani prvog hrvatskog piva, Zemlja bez granica, Wine & bike tour Erdut, Ribarski dani u Kopačevu, Baranja Ferivi polumaraton, Vinski maraton u Zmajevcu, Najveća hrvatska fišijada u Belom Manastiru, HeadOnEast, Zimski vašar u Karancu, Božićni bal lipicanaca u Đakovu i Adventiranje u Osijeku. Sasvim dovoljno sadržaja s obje strane granice za cjelogodišnje hedonističko uživanje!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *