NAKON DVIJE GODINE STANKE PONOVNO ODRŽANO NATJECANJE ZA RUŽICU VINODOLA

Nakon dvogodišnje stanke ove godine je ponovno održano natjecanje za izbor najbolje Ružice Vinodola u vremenskom razdoblju od 12. do 20. kolovoza. Kako su i organizatori u pozivu djevojkama i ženama da se prijave na ovu nesvakidašnju manifestaciju naveli: „Ružica Vinodola nije natjecanje u ljepoti već u spretnosti i brzini. Cilj organizatora je približiti nekadašnji običaj biranja najvrijednije djevojke – beračice grožđa Vinodola današnjim stanovnicima ovoga kraja, ali i učiniti ga atraktivnim za turiste.“

Izbor Ružice Vinodola je hommage nekim starim vremenima kada se kod žena puno više cijenila fizička spremnost i spretnost no fizički izgled i kada je Vinodol bio u punom smislu Vinodol; kada je ta kovanica (doslovni prijevod latinske sintagme Vallis Vinearia) na najbolji način opisivala mikroregiju koju označava.

I tako je bilo sve do pred kraj 19. i pojave filoksere ili trsne uši koja je uništila više od 600 ha obrađenih vinograda u Vinodolu. Ova mikroregija koja se u dužini od dvadesetak kilometara prostire od Križišća do Novog Vinodolskog zadržala je svoje povijesno ime, ali je ostala bez vinograda koji su joj i dali ime. I takva je situacija bila sve do pred kraj dvadesetog stoljeća. Stara narodna poslovica kaže „U svakom zlu neko dobro“, pa tako devedesetih godina nošen ratnim vihorom u Vinodol kao prognanik pristiže Miroslav Palinkaš iz Šarengrada kod Iloka i započinje s revitalizacijom vinogradarstva i vinarstva u Vinodolu na lokalitetu Pavlomir, te osniva istoimenu vinariju koja danas obrađuje preko 30 ha vinograda. U sklopu kompleksa vinarije se nalazi i kušaonica, te wine shop.

Vinarija Pavlomir se nalazi svega 2,5 km od vibrantnog turističkog središta i nekadašnjeg sjedišta plemenitaške obitelji Frankopan koja je u srednjem vijeku upravljala Vinodolom – Novog Vinodolskog, te je na dohvat ruke brojnim turistima koji u ljetnim mjesecima preplavljuju jadransku obalu. U Novom Vinodolskom se nalazi i kula Kvadrac – ostatak kaštela kojeg su u 13. stoljeću izgradili Frankopani i u kojem je 1288. godine napisan Vinodolski zakonik koji sadrži i odredbe o vinu, pa tako primjerice razlikuje „krčmara“ koji prodaje vlastito vino od „podružnika“ preprodaje tuđe vino.

Šest stotina godina nakon donošenja Vinodolskog zakonika, 1888. godine održano je i posljednje izvorno natjecanje za Ružicu Vinodola, a ista ekipa koja je obnovila vinograde na Vinodolu obnovila je i ovo natjecanje koje se ove godine održavalo po 17. put u svojoj novijoj povijesti.

Vinarija Pavlomir nalazi se i na udaljenosti od svega 4 km od Bribira, današnjeg sjedišta Vinodolske općine, a ona je bila i domaćin prvog dana trodnevne manifestacije Ružica Vinodola čiji su organizatori turističke zajednice općine Vinodol i grada Novog Vinodolskog, te Udruga prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola“ koju vodi Željko Šostarić Fumić.

U tri dana natjecateljice su se morale okušati u devet disciplina. Prvog dana je to bilo gaženje i ručno mašćenje grožđa, te izlijevanje vode iz brentače, a svemu tome je prethodila svečanost u samom vinogradu. Druga dva dana manifestacije se preselila u Novi Vinodolski, a tamo su natjecateljice odmjerile snage u mljevenju kave u mlincima, izradi lančića od smokava i lovorovog lista i etiketiranju boca (petak), te u pretakanju vina u boce i zatvaranju boca, otvaranju boca i rastakanju vina u čaše, te u otvaranju pjenušca.

Natjecanje Ružica Vinodola je otvoreno za sve djevojke i žene, a ne samo one iz Vinodola, pa je tako ove godine titulu „Ružica Vinodola“ ponijela karlovčanka Ivana Tropčić, dok su titulu njenih pratilja zaslužile Hana Uremović iz Ledenica i Anamarija Peica Butković iz Novog Vinodolskog.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *