VINOCOM U HOTELU ESPLANADE

Nakon dvogodišnje stanke održan je jubilarni, 15. po redu VinoCom i to u ponešto drukčijem izdanju no dosad; petak i subotu sudjelovali su jedni, a nedjelju i ponedjeljak drugi izlagači koji su svoja vina predstavljali osim u centralnoj, smaragdnoj dvorani i dvoranama Istanbul, Venecija, Paris, te u casino clubu. Ovogodišnji, petnaesti po redu VinoCom pratilo je i 15 zanimljivih vinskih radionica – od vertikale super toskanca Tignanella, preko „Blatine – elegantne strane hercegovačkog krša“ do „Demistifikacije prirodnih vina“.

Kao i svake godine mnoštvo zanimljivih vina, teško je to sve nabrojati, a kamoli kušati, pa hajdemo napisati ponešto o vinarijama (i vinima) koje su ostavile ponajbolji dojam. Po prvi puta se  na Vinocomu predstavila mlada, ali vrlo agilna baranjska vinarija Zlatno brdo sa svojim graševinama iz 2018. i 2021. godine, cabernet sauvignonom iz 2017. godine izbornom berbom sivog pinota, te decanterovom zlatnom medaljom ovjenčanom uspješnicom nazvanom Gold cuvèe, a riječ je o jedinstvenoj kupaži rajnskog rizlinga, chardonnaya odležanog u hrastovoj bačvi, te izbornih berbi pinota sivog i traminca.

Vina Barun predstavila su svoje sjajne pjenušce Elegance, Le rosè i Amoureux na bazi muškata žutog, te pinot noir Marquis i chardonnay Seigneur. Odlične pjenušce ima i višnjanski Misal, odnosno Pjenušci Peršurić d.o.o. koji su prezentirali svoje pjenušce Blancs de blancs – brut nature 2016., Prestige – extra brut 2018., Millenium – brut 2018., Rosè – sec. 2017. i Rouge – demi sec 2015, što je samo dio od 12 različitih pjenušaca koje proizvode. Vinarija Kopjar iz Novog Marofa predstavila je pjenušce organic blanc i organic rosè iz 2019. godine.

Dalmatian ego sestrinska je firma kutjevačke vinarije Galić, a njihov pošip više je nego pristojan. Vinarija Voštinić – Klasnić ponovno me oduševila sa čitavim pregrštom odličnih škrleta, a posebno bih izdvojio Unikat i Natur, a vinarija Jurec – Kure iz Sv. Ivana Zelina se predstavila sa autohtonom sortom kraljevina, kao i sa odličnom kupažom syraha i crnog pinota.

Na Vinocomu se mogao kušati i gin od masline, kao i odlične rakije slavonskih destilerija Vuković i Šimić, kao i njihov liker od rogača. Iz Aleksandrovca kod Laktaša na Vinocom je došla tvrtka Agro destil d.o.o. koja je predstavila Djedovu rakiju šljivoivcu, Krajišku ljepoticu viljamovku i GM – kum, rakiju od jabuke. Vinarija Vertiz proizvodni pogon ima u Smederevu, a grožđe za njihova vina dolazi iz Levačkog vinogorja, a trenutno proizvode samo rosé od sorte pinot noir, a vlasnici vinarije su supružnici Slobodan Boba Živojinović i Lepa Brena.

Black island winery je boutique vinarija iz mjesta Smokvica na otoku Korčuli. Proizvode rukatac iliti maraštinu, grk i plavac, pjenušac od tri sorte grožđa nazvan Tris, posebna poslastica je njihov cuvée Heritage, kupaža grka i pošipa. Matuško vina iz pelješkog Potomja predstavili su svoj Grk, Zinfandel i Postup, kao i plavac mali sa lokaliteta Dingač i to u tri verzije; classic, reserva i royal. Vinarija Mimica iz Omiša predstavila je svoj crljenak kaštelanski, odnosno Pribidrag iz 2016. i 2017. godine, kao i kupažu Ruža omiška barrique iz 2016. godine u kojoj su sljubljene sorte plavac mali, okatac i ninčuša.

Vinarija Šafran iz Brezničkog Huma ima odličan muškat žuti, a a jedna su od rijetkih vinarija koja buteljira i vino od sorte manzoni. Svoj muškat žuti je prezentirala i vinarija Cmrečnjak iz Štrigove, ali i autohtonu međimursku sortu pušipel kao i pjenušac Polaris.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *