PIKEC ČARDA NA BARAČKI

Intencija da napišem tekst o svakoj čardi na potezu od Baje do Bogojeva gdje se kuha fiš paprikaš specifičan za Srednje Podunavlje logično me odveo i do čarde Pikec. Riječ je o najsjevernijoj čardi u Srbiji koja se nalazi vrlo blizu granice sa Hrvatskom, točnije u vikend naselju Baračka.

Čardu Pikec posjetili smo u četvrtak i zatekli ondje i glazbenike koji su uveseljavali goste. Kako nam je otkrio vlasnik čarde Siniša Maričić živu glazbu „u ponudi“ imaju svaki četvrtak, petak i subotu, pa tako čarda Pikec svaki tjedan ima „produžen vikend“.

Siniša Maričić cijeli svoj radni vijek je u čardama; ugostiteljstvu i turizmu. Kako nam govori sa osamnaest godina počeo je raditi kao konobar u Velikoj čardi na Dunavu kod Bezdana, a 1993. godine kreće u samostalne ugostiteljske vode preuzevši Pikec čardu koja je u tome trenu bila tek nešto više od ribarskog svratišta. Postupnim adaptacijama i ulaganjima to ribarsko svratište postaje pravi etno restoran.

Siniša na tome nije stao i u sljedeća tri desetljeća stvorio je čitavu mrežu ugostiteljskih objekata i smještajnih kapaciteta objedinjenih u obiteljski biznis u kojem mu danas pomažu supruga i djeca. Danas je u vlasništvu obitelji Maričić osim čarde Pikec i čarda Šebešfok koja se nalazi na istoimenom vikend naselju nekih četiri kilometra od Pikec čarde prema Bezdanu, te  slastičarnica Anna caffe & rooms u Bezdanu koji smo posjetili prije odlaska u samu čardu, a koja je smještena u staroj, ali temeljito renoviranoj građanskoj kući iz doba Austro – Ugarske monarhije.

U toj kući svojedobno je živio svjetski poznati slikar i kipar Josef Hilpert koji je rođen 1893. godine u susjednom selu Kolut koje je od Bezdana udaljeno nekih 6 kilometara u pravcu Bačkog Brega i mađarske granice. Josefa Hilperta život je odveo prvo u Njemačku, potom u SAD gdje je svojevremeno bio i direktor galerije Saisset na kalifornijskom sveučilištu Santa Clara i na koncu u Kanadu gdje je i preminuo 1975. godine.

Njegova specijalnost su bile minijature, a neki od njegovih radova i danas krase objekt današnje slastičarnice Anna u kojem je nekoć živio. Inače cijeli objekt djeluje kao jedan muzej, a duh starih vremena se plastično osjeća i u sobama Anna i Lux, dok su ostale sobe uređene u suvremenom tonu. Slastičarnica Anna nudi razne slatke delicije, a posebno su ponosni na svoju doboš tortu.

Kao i u samoj Pikec čardi i Anna caffeu posjetitelji mogu kupiti riječnu mariniranu dimljenu ribu u teglicama, a Siniša nam je otkrio da je upravo on osoba koja je patentirala ovu podunavsku deliciju. I nekoć se to radilo, ali kako nam Siniša kaže riba se nije dimila, a na ideju da to počne činiti došao je u Crnoj Gori jer su tamo tako radili. Ovaj „crnogorski patent“ Siniša je primijenio u podunavskom podneblju i od tada je to ovdje postao standard. Još jedna invencija gospodina Maričića je i paprikaš od šarana bez glave i repa.

U Pikec čardi prvo smo kušali riblji paprikaš, a potom i riblju platu. Riblji paprikaš koji služe, a  čija su dva temeljna sastojka kako i samo ime sugerira riba i paprika karakterističan je za područje centralnog Podunavlja. Dunav je dug preko 2800 km, a na području Bezdana i Batine točno je pola njegova toka, pa eto kada se nalazite u Pikec čardi komotno možete naglasiti da se nalazite „na pol Dunava“. U kategoriji predjela služe marinirane dimljene deverike, smuđeve, šarane i štuke, kulen od divljači i ostale delicije. Paprikaš rade od šarana ili od miješane ribe, specijalitet kuće su im perkelti od štuke i soma, a tu je naravno i pregršt riječne ribe pečene na žaru, pržene na tanjurači ili pohovane.

Svima onima koji vole uživanje u autohtonim specijalitetima u prirodi toplo preporučujem da posjete čardu Pikec.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *