Od Gizellinih dana do Dana djeteta – aktualnosti iz europske prijestolnice kulture 2023.

U svibnju se Kazališni vrt pretvara u dvor kraljice Gizelle i poziva djecu Veszprema i okolice na nezaboravnu bajkovitu zabavu!

Kazališni vrt pretvara se u pravo dječje kraljevstvo, s koncertima, rukotvorinama, jedinstvenom igraonicom i avanturističkim igrama. Inicijativa, koja je s velikim uspjehom pokrenuta u svibnju 2022. i nadamo se da će stvoriti tradiciju, povezuje Dane Gizelle s Danom djeteta s raznolikim dječjim festivalom.

Na radost mladih i starih, igraonica Kezes-labas vraća se s posebnim avanturističkim igračkama napravljenim od starog željeza bicikala, industrijskog otpada i kućnog otpada, možete se popeti na zid sa Sportsko penjačkim društvom Veszprém i uzeti glazbeni instrument u šatoru Hangolóra. (A ako budemo imali sreće, čak će i Trillamano iskočiti ispod lisnatog drveća…)

A na pozornici GyereKert za nezaboravnu zabavu pobrinut će se Kaláka, Judit Halász, Apacuka, Réka Farkasházi i Tintanyúl, Kiskalász, Belvárosi Betyárok i naravno, Kazalište lutaka Kabóca.

Ali to možemo čak i poboljšati – svakog vikenda različite premijere i međunarodne produkcije izazivaju malu pomutnju:

· ovdje po prvi put možete pogledati sjajnu predstavu Čudovišta i sirene, također nastalu u okviru VEB2023, gdje možete upoznati i Sio, vilu s Balatona,

· X. Kazališna olimpijada dolazi u Vrt sa žonglerima, majstorima marioneta i inozemnim akrobatima, dok u Lutkarskom kazalištu Cikada možemo pogledati nastup slavnog kineskog majstora rukavica, Yeung Faija,

· na jedan vikend Vrt se pretvara u svijet prave piratske priče – zahvaljujući programu Libertalia koji objedinjuje izvođače iz pet zemalja,

· a u Vrtu se okupljaju i lutkarske skupine Festivala čarobnih lutaka donoseći mali okus svog talenta.

Organizator: Programski ured u Veszprému

Datum: 13-14., 20-21., 27-29. svibnja 2023.

Mjesto: Veszprém, Színházkert

Partneri: Županijska knjižnica Eötvös Károly, Lutkarsko kazalište Kabóca, Sveučilište i studentski atletski klub Veszprém, Udruga Demo, Sportsko penjačka udruga Veszprém, Kazališna olimpijada, Zaklada Umjetnost za ruralni razvoj, Papinsko društvo za kulturnu povijest.

Proslava tisućljetnog grada

Kad mi Veszprémci zapravo slavimo sami sebe. Pravo gradsko slavlje – tjedan dana, na gotovo desetke lokacija u centru grada, uz nebrojene besplatne glazbene, likovne, crkvenoumjetničke, književne i obiteljske zabavne programe. Svake godine ovo je prvi put da su ulice dvorca i gradske jezgre ispunjene, a od jutra do mraka na svakom uglu ulice izranja novo iskustvo. Slavimo rad Sretne Gizelle i tisućljetnu povijest grada njegujući tisućljetnu vjersku tradiciju grada, a opet nudeći suvremene-doživljajne programe.

Dani Gizelle u Veszprému oduvijek su bili možda najvažnija prilika za predstavljanje lokalnih kreativnih zajednica – tim kreativnim snagama dajemo još više prostora i mnoge inicijative inspirirane programom VEB2023 mogu se predstaviti 2023.:

· Zajednice iz 15 četvrti Veszpréma marširaju kroz ključne točke grada odjevene u tradicionalne nošnje i sa svojim novokreiranim simbolima.

· Srednjoškolci smišljaju novi dvor iz vremena kralja Istvána i Gizelle u okviru nacionalnog kreativnog natjecanja, ostvaruju pobjedničke ideje i pridružuju se povorci s povijesnom modnom revijom.

· Limena glazba Erkel Ferenc, vraćena u život uz podršku EPK-a, pokazuje radost glazbe zajednice. “Gizella” će 2023. godine biti i mjesto međunarodnih susreta. Oživljavamo sada već pomalo ”izumrlu“ tradiciju da je to tjedan kada pozivamo i ugošćujemo bratske gradove – ne samo gradonačelnike, već i njihove umjetnike i stvaraoce, da se zajednički prisjetimo (ili ponovno otkrijemo) posebnog odnosa dvaju gradova, čime je u to vrijeme uspostavljeno naše prijateljstvo.

Dolaze nam, primjerice, pisci iz Passaua, Saumura, Tarnowa i Tartua koji uz glazbenike i lutkare prikazuju svoj zanimljivi svijet. Njihove radove prevedene na mađarski možemo upoznati na nesvakidašnjim prezentacijama, gdje se upotpunjuje odnos vlastitog kreativnog svijeta i koncepta grada – paralelno s odnosom umjetnika iz Veszpréma prema našem gradu.

Organizator: Veszprémi Programiroda NKft.

Datum: 7-14. svibnja 2023.

Mjesto: Veszprém

Partneri: Zaklada Collegium, Udruga Kádártát, Kuća umjetnosti Veszprém, Nacionalna poljska lokalna uprava

Aktualne informacije o EPK:

Web stranica:

http://veszprembalaton2023.hu/

 i https://helloveb.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/

Instagram: https://www.instagram.com/veszprembalaton2023/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEXXLKVQnFKDbOlptyY5S6A/featured

Podcast: https://bit.ly/2023_spotify

PR Európa Kulturális Fővárosa

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *