PUNOLJETNI ZMAJEVAČKI VINSKI MARATON

Na razmeđi ovogodišnjeg ljeta i jeseni održan je punoljetni, osamnaesti po redu Vinski maraton. Sama ova brojka ulijeva poštovanje, a ono što posebno raduje jest činjenica da se u svom odrastanju do stjecanja punoljetnosti zmajevački vinski maraton formirao u ultimativnu vinsku feštu, bez ustručavanja se može reći najuzbudljiviju u čitavoj Panoniji.

Po već uhodanom principu petak, 22. rujna bio je rezerviran za premium, a subota, 23. rujna za „klasični“ maraton. Koincidiralo je i to što je petak bio zadnji dan ovogodišnjeg ljeta, a subota prvi dan ovogodišnje jeseni. Ovog puta vremenska prognoza je savršeno pratila kalendar; petak je bio pravi ljetni dan, a subota pravi jesenji dan praćen konstantnim oborinama. No, ni to nije omelo vinske maratonce, a ove godine ih se skupio rekordan broj – njih čak 2500 da uživaju u tom finom baranjskom vinu.

Poprište zbivanja u petak je bio zmajevački katolički surduk. Na putu od glavne ceste i crkve prema vrhu surduka s lijeve strane su bili štandovi gostiju iz Mađarske i Srbije, a s desne strane mini sajam lokalnih proizvoda. Što se gostiju tiče svakako se tu mora spomenuti Tenkeš čarda, jedan od najboljih restorana u južnom dijelu Mađarske i vinarija Vrt iz Sombora čiji je Pesak sivi prošle godine proglašen najboljim vinom Balkana.

Osim njih na štandu turističke organizacije Sombora predstavile su se i vinarija Jokić, te vinarija Vučji podrum koja je nedavno krenula u projekt izgradnje vinskog restorana u samom gradu Somboru. Ispred domicilnog pak restorana Josić zatekli smo chefa Tomicu Đukića koji s ponosom najavljuje Big green egg masterclass koji će u Zmajevcu biti održan u petak, 20. listopada.

U produžetku prema bini su se nalazili pultovi 12 odabranih vinarija za koje su organizatori iz udruge Surduk procijenili da nude ono najbolje od baranjskih vina. Jedna od tih vinarija jest i obiteljska boutique vinarija Zajec koju vode supružnici Klara i Danijel uz pomoć svoje troje djece. Nakon što su godinama živjeli na relaciji Njemačka – Baranja odlučili su se posvetiti isključivo Baranju; vinu i turizmu, a s vremenom se iz Njemačke vratila i sva njihova djeca. Uoči maratona postali su djed i baka dobivši unuka Tomu koji je bio najmlađi sudionik ovogodišnjeg maratona. Vinska loza raste, kao i obiteljska. Nova generacija baranjskih vinara je rođena.

Za vinske cocktaile bio je zadužen Denis Vlahovac, a u ponudi su bili „Dar s Dunava“, „Piña gatorada“, „Zmajevo novo ruho“ i „Banska kapljica“. „Dar s Dunava“ je kombinacija traminca, votke, manga, marakuje i limuna. „Piña gatorada“ se sastoji od muškata, ruma, mente, ananasa, limuna i mineralne vode, „Zmajevo novo ruho“ sjedinjuje rosé, gin, jagodu, limun i mineralnu vodu, a „Banska kapljica“ frankovku, viljamovku, šumsko voće, limun i cimet. Odlični cocktaili odličnog cocktail majstora.

Službeni program su otvorili Monika Molnar i Renata Sopek najavom na mađarskom i hrvatskom jeziku (jer ne treba zaboraviti da je Zmajevac mjesto naseljeno pretežno Mađarima, a da se Vinski maraton i počeo održavati kao prateći event pri obilježavanju dana sela), a nakon prigodnih govora posebno priznanje uručeno je vinaru Ferencu Vargi koji je apsolutni rekorder po broju različitih sorata vinove loze koje uzgaja.

Što se gastro ponude tiče osim nezaobilaznih lagnošica tu je bio i Guinnesovim rekordom ovjenčan Denis Šoštarić, vlasnik osječke čarde „Kod Baranjca“ koji je pripremao grah u kotliću od 750 litara proizvedenom u radionici Dorman u Kitišancima kod Belišća.

Cijeli event uveličan je i sjajnim light show instalacijama za koje je bila zadužena ekipa koja stoji iza pečuškog festivala svjetlosti, a za večernji glazbeni program u petak bili su zaduženi Zejna Murkić i Haris Džinović, dok je headliner subotnjeg glazbenog programa bio Adi Šoše.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *