OD BAČKOG SELA PIVNICA DO NAJVEĆE KOLEKCIJE NEOTVORENIH PIVSKIH BOCA I NAJVEĆE ZBIRKE PIVSKIH ETIKETA U SRBIJI

Putujući na temišvarsku završnicu programa europske prijestolnice kulture 2023. godine dogodila se jedna vrlo zanimljiva, potpuno neplanirana spin – off epizoda. Putem smo zastali u mjestu koje se zove Pivnica saznavši da osim Pivnice Slavonske kod Daruvara postoji i Pivnica Bačka. To je bio tek uvod u jednu nenadanu pivsku avanturicu…

Vozeći se ravničarskim bespućima Vojvodine iznenada sam dobio poruku od srbijanskog tele operatera sadražaja: „Obaveštavamo Vas da su u toku radovi na unapređenju mreže…“, a minutu, dvije kasnije izgubio sam i rutu navigacije do graničnog prijelaza Jaša Tomić na kojem smo htjeli ući u Rumunjsku. Zdrav razum je nalagao da zastanemo i pitamo lokalce kojom rutom trebamo ići.

Obreli smo se u mjestu Gospođinci, koje se nalazi na pola puta između Temerina i Žablja, tridesetak kilometara sjeveroistočno od Novog Sada. Krenuo je vijati prvi ovogodišnji snijeg od kojeg su se svi sklonili u zatvorene prostore, pa nikoga nije bilo na ulicama. Izbor je pao na lokalnu seosku birtiju. Kao da nas je vremenska mašina bacila u neko davno doba, barem pedesetak godina u vremenski rikverc. Tri drugara sjede u lokalu kojeg je konzervirala fina patina vremena i piju Jelen pivo. Izgubljenima u prostoru nepregledne bačke ravnice to nam je bila jedina slamka spasa. Na pitanje „Imate li wi fi?“ odgovor je bio „Ne treba Vam wi fi, ja ću Vam podijeliti svoj Internet, sjednite, spojite se, ugrijte se i popijte nešto na naš račun!“. Neposredno doživljena čuvena srpska gostoljubivost.

Nakon odgovora na pitanja tko ste, što ste, kuda iskristaliziralo se da u selu živi kolekcionar pivskih etiketa Miroslav Mihnjak kojem je moj suputnik, ujedno i vlasnik portala www.pivnica.net Goran Gazdek prije nekoliko godina organizirao posjet hrvatskim pivovarama. „Sad ćemo mi njega nazvati“, odmah su rekli domaćini, a kako se Miroslav nije odmah javio susretljivi mještani su odmah smislili i plan B. Naime, preko puta Miroslava živi čovjek koji ima jednu od najvećih, a možda i najveću kolekciju neotvorenih pivskih boca u Srbiji, a njegovo ime je Sima Đermanov.

Došavši kod Sime ostali smo zabezeknuti stotinama pivskih boca iz svih dijelova svijeta uredno poslaganim na policama u velikoj prostoriji za proslave, a vrlo brzo nam se pridružio i Miroslav. Kroz razgovor sam saznao da smo 2017. godine bili na istom pivskom eventu – Novosadskom festivalu zanatskog piva. Priče o pivu je naravno pratilo i ispijanje piva, a ono što je trebalo biti stajanje od nekoliko minuta se pretvorilo u višesatni predah, tako da smo u konačnici zakasnili na ciljani granični prijelaz ne znajući da radi samo do 19.00h. Ali nema veze, pedesetak kilometara dalje se nalazi drugi.

Nakon četverodnevnog boravka u Temišvaru dogovorili smo i novo stajanje na povratku, da bismo bacili oko na Miroslavovu kolekciju i ujedno posjetili i zanimljivu radionicu u Novom Sadu u organizaciji Udruženja kućnih pivara Srbije čiji je cilj bio upoznavanje različitih pivskih stilova, a koja je uključivala i ocjenjivanje različitih piva, te prepoznavanje pivskih stilova. Grupa entuzijasta, kućnih pivara iz Novog Sada osnovala je to udruženje 2020. godine, a danas imaju podružnice diljem Srbije.

Osim radionice na kojoj smo sudjelovali rade i edukacije gdje se ljude uči i kuhati samo pivo. Prošle godine su radili i jedno natjecanje kućnih pivara na kojem je bilo sedamdesetak različitih uzoraka piva na kojem su osim homebrewera iz Srbije sudjelovali i kućni pivari iz zemalja regije. Odličnu suradnju imaju i sa kućnim pivarima iz Hrvatske, a ove godine su i sudjelovali na homebrew veselici HOMBRE koja se održava na osječkom Pampasu.

Osim dobro poznatih, svjetskih stilova piva na ovoj radionici u Novom Sadu kušali smo i domaće uspješnice poput pilsnera Leva strana Dunava pivarske zadruge ZZAPI iz Borče do coffee stouta Memento Mori novosadske zanatske pivovare 3Bir. Uživajući potom u pregledavanju Miroslavove impozantne kolekcije uživali smo i drugim srbijanskim craft uspješnicama kao što je christmas ale nazvan Hammer of  Gods novosadske pivovare HOG. Boravak u Temišvaru bio je odličan, ali i put do tamo, te povratak su bili podjednako uzbudljivi, a posebna draž leži u tome što je sve to bilo potpuno neplanirano. Da ne bi ožednjeli putem kući pobrinuo se Miroslav spakiravši nam takve pivske poslastice poput mexican lagera Podrigez; kolaboraciju craft pivovara Manguliner iz Erdevika i 3Bir, golden alea Fumin kojeg je pivara Vrač iz Odžaka napravila za 6th street brewery iz Kule, te Đumbeer iza kojeg stoji zanatska pivovara Orahov lad iz Prijezdića kod Valjeva.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *