ETNO IZLETIŠTE KOZARSKA PRIČA & PIZZA BAR GRADIŠKA – DVA LICA HEDONIZMA GRADA GRADIŠKE

Grad Gradiška lociran je na sjeverozapadu BiH i leži na samoj obali rijeke Save koja Hrvatsku dijeli od susjedne države, a od Nove Gradiške udaljen je tridesetak kilometara. Prigradsko naselje Grbavci nalazi se dvadesetak kilometara jugozapadno od gradskog središta na obroncima planine Kozare, a u njemu je smješteno etno izletište Kozarska priča.

Riječ je o prostranoj drvenoj planinskoj kolibi idealnoj za sve vrste druženja i proslava. Nije riječ o kijeri – planinskoj kolibi karakterističnoj za Kozaru kakve primjerice postoje u etno selu Eden u Bosanskim Lužanima kod Dervente, već o novosagrađenom, modernom objektu koji se ipak skladno uklapa u okoliš i gdje se hommage tradiciji ogleda u korištenju drveta kao glavnog građevnog materijala. U sklopu imanja, iza samog objekta nalazi se i šuma kroz koju posjetitelji mogu prošetati, sve u svemu nekih 35 duluma kozarske prirode.

Ovaj objekt dovršen je koncem prošle godine, a svečano je otvoren 14. siječnja ove godine. „Prije uređenja ovog objekta, a to dobro znaju susjedi iz Grbavca ovdje se nije niti moglo ući sa glavne ceste, bio je moguć samo put sa strane. Ovdje je trebalo puno toga krčiti i ovdje još ima puno posla, ali ova priča, Kozarska priča je tek počela“, naglasio je domaćin Vedran Francuz, inače po struci sociolog u svome vrlo emotivnom obraćanju prisutnima. Proslavi je prisustvovao i glumac Milan Vasić široj publici najpoznatiji po ulozi u seriji „Miris kiše na Balkanu“, koji je u konačnici i zapjevao neke od svojih glazbenih uspješnica. Nakon afirmacije u glumačkim vodama Milan je započeo i uspješnu glazbenu karijeru.

Nakon posjete ruralnom dijelu grada Gradiške koji ima sedamdesetak prigradskih naselja, a jedno od njih su i Grbavci na povratku zastajemo u gradskom središtu, točnije u Centrum retail parku. Riječ je o trgovačkom centru kakvim se ne bi zastidjele ni metropole. Prostire se na 18 000 m² i u njemu se nalazi sjajan restoran jednog sasvim nepretencioznog imena – Pizza bar Gradiška. Sam interijer je sjajan, potpisuje ga jedan renomirani beogradski dizajner. Na pregradama između stolova koje svakoj ekipici jamče intimu nalaze se krugovi u čijoj se sredini nalazi logo restorana, a on je okružen grafičkim saćama u kojima se nalazi logotipovi proslavljenih vinarija čija vina se nalaze na njihovoj vinskoj karti.

Na prvom mjestu je vinarija Jungić koja je i geografski najbliža njihovom restoranu. Ova vinarija iz okolice Banja Luke podjednako uspješno radi vina od francuskih sorti, kao i od tamjanike. Potom je tu vinarija Kovačević sa Fruške Gore, stožerna makedonska vinarija Tikveš, šumadijski podrum Radovanović, bačka vinarija Zvonko Bogdan, hercegovačke vinarije Vukoje i Manastir Tvrdoš, crnogorske Plantaže 13. Jul, slavonsko Kutjevo, istarske vinarije Kabola i Deklić, slovenski Jakončić, itd.,itd….

Tu odličnu vinsku kartu naravno prati i prvoklasni jelovnik. Pregršt izbora već u kategoriji „doručak“; osim normandijskog i panamskog doručka tu je naravno i doručak sa Kozare. Za istinske hedoniste preporučuju objed u četiri slijeda za dvije osobe – šampinjoni i pohani kačkavalj / rižoto od povrća / ramstek tagliata / teletina ispod saća. Tu je i mediteranska meza, vege opcije, pregršt glavnih jela od piletine, puretine, svinjetine, janjetine, teletine i junetine uključujući ramsteke, steakove i bifteke…

Kušao sam biftek Dalmatino sa kozicama na blitvi. Prava rapsodija okusa na koju se odlično nadovezala slatka plata za četiri osobe koja objedinjuje organsku sirovu čoko tortu sa pistacijama i malinama, baklavu, semifredo sa bademima i lješnjacima i tri leće sa sladoledom. Naravno kako i samo ime sugerira tu je i pregršt pizza u ponudi. Pivopije će svoj kutak za uživanje pronaći u Sheriff pubu koji se također nalazi u Centrum parku. Ako Vas put ikad nanese u Gradišku obavezno zastanite na ovom mjestu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *