10. ROĐENDAN VINSKIH ZVIJEZDA


U zagrebačkom restoranu Vinodol komisija izabrala šampiona – Degrassijev Pinot noir Contarini 2016 osvojio je čak 96 bodova,  drugi je Hilićev Dingač Excellence 2018 (94), a treći Polettijev Cabernet Sauvignon 2017 (93)

U utorak, 13.2.2024. Vinske zvijezde proslavile su 10. rođendan u restoranu Vinodol, uz prvo ovogodišnje ocjenjivanje vina prigodne tematike  – Ljubavna vina! Na ovom ocjenjivanju nazočio je osnivač projekta Vitomir Andrić i njegov suosnivač Željko Suhadolnik, obojica vinski novinari, znalci i ocjenjivači, dok je treći ocjenjivač iz prve postave iz 2014. Ivo Kozarčanin, nažalost bio spriječen doći. Ocjenjivanje je s prijateljima novinarima osmislio Vito Andrić kao vinski putokaz i preporuka potrošačima, vinskim ljubiteljima, što je i danas primarna zadaća projekta. Vinari se pozivaju na sudjelovanje putem objava na društvenim mrežama projekta, vina (do 25 uzoraka) se ocjenjuju naslijepo i javno, u restoranima-partnerima, a svi ocjenjivači imaju vinsku naobrazbu. Voditeljica projekta od 2018. je Marija Vukelić, profesorica francuskog i talijanskog po struci, ali i velika zaljubljenica u vino koja stalnim dodatnim educiranjem (sebe i drugih) pridonosi popularizaciji vina i širenju kulture stola kontinuirano – zadnjih 15 godina. U stalnom timu projekta su još enolog Saša Zec i fotograf  Julio Frangen.

Dodatno, zadnjih je godina veća pozornost i važnost dana mladim ocjenjivačima koji su vinski školovani i djeluju u vinskom svijetu. Tako je 13.2. u zagrebačkom restoranu Vinodol zasjedala  sedmeročlana komisija: od najmlađih – Arijane Lučić, studentice 5. god. Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu (pred diplomu) i Michelle Božičević, novinarke s vinskom edukacijom (HSK1, WSET2) preko mlade enologinje Mare Miošić Greblički (mag.agr.) i velikog znalca i vinskog predavača Krune Filipovića (WSET3) do spomenutih osnivača Vite Andrića i Željka Suhadolnika. Predsjednica komisije bila je prof.Marija Vukelić (s certifikatom Wset2 i vinar/ vinogradar Agronomskog u Zagrebu), a vina je posluživao iskusni Vinodolov konobar i sommelier Damir Tomić.

Tema ocjenjivanja su bila „ljubavna vina“, vina koja bismo rado pili uz svečanu večeru na Valentinovo. U nekim su vinima tražena i afrodizijačka svojstva  (jači alkoholi, punoća, zavodljivost), a neka su bila laganija i nježnija, za mlađu publiku. Bilo je različitih i zanimljivih sorti, od bijelih malvazije istarske, maraštine i chardonnaya, preko crnih – plavke, trnjaka, plavaca, syraha, cabernet sauvignona i cuvéea do crne malvazije, muškat ruže i crnog pinota!

Nakon ocjenjivanja, restoran Vinodol počastio je članove komisije ukusnim ručkom, posebnom osmišljenim jelovnikom u kojemu su bili:  parfe od pačje jetrice s gelom od mandarine na brioche pecivu;  marinirani kotlet svinje sa sezonskim prilogom i lisnatom salatom te desertom – torticom od vanilije i maline s biskvitom od pistacija.

Koja su najbolje ocijenjena „ljubavna“ vina?

Veliko zlato osvojio je Degrassijev Pinot noir Contarini 2016 (96), drugi je Hilićev Dingač Excellence 2018 (94), a treći Polettijev Cabernet Sauvignon 2017 (93)!

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je ukupno 18 odličnih uzoraka, od toga 11 zlatnih, a ostala srebrna.

Ukupni rezultati:

Pet zvjezdica ***** (95-98,9):

Pinot noir Contarini 2016, Degrassi vina

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):

Agron Trnjak 2021, Vinarstvo Prović;  Karizma 2020, Petrač vinarija;  Trnak 2020, Vina Gašpar;  Cuvée Bora 2019,Vina Bora ; Oštro 2019, Vina Ventus; Nera, malvazija crna 2020, vina Tomaz;  Dingač Excellence 2018, vinarija Hilić; Cabernet sauvignon 2017, Vina Poletti; Syrah 2016, Slamić vina;  Muškat Ruža 2021, Bernobić vina

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9)

Stara Dama 2022 Vin de Garage Karleuša, Rijeka; Filomena 2022, vina Anđelini;  Dika Maraština sur lie 2021, vinarija Điko;  Chardonnay 2018 vinarija Miklaužić; Plavka 2021 Vina Delmati; Sibernet 2019, Vinarija Siber

U ovoj godini Vinske zvijezde planiraju još pet zagrebačkih ocjenjivanja (proljetno, ružičasto, ljetno, jesensko i blagdansko) te veliko hvarsko ocjenjivanje – 6. Jelsa Summer Wine Tasting na tradicionalnoj jelšanskoj Fešti vina, potkraj kolovoza. Vinske zvijezde najavljuju još neke novosti u projektu o kojima će biti više informacija uskoro na stranicama na društvenim mrežama vinskezvijezde

VINSKE ZVIJEZDE – o projektu.

PRAVILNIK: Projekt ocjenjivanja slavi 10. rođendan! 2014. Osmislio ga je Vito Andrić, novinar, uz prijatelje i suradnike Ž. Suhadolnika i I. Kozarčanina. Ocjenjivanje je pozivno-vinari se pozivaju na sudjelovanje ili se sami prijave prateći objave na Facebook stranici. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, vinski znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, metodom „OIV 100 bodova“, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija; o uzorcima se zna samo godina berbe, alkohol i kategorija prema ostatku šećera. Komisija zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima, uz ocjene se kratko opišu vina. Javno se objavljuju zlatna i srebrna priznanja. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja. Legenda: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.    

PR Zlatne riječi, photo by Julio Frangen

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *