Žene i vino – tips and tricks koje svaka žena mora znati!

Koje vino odabrati – bijelo ili crveno, treba li čaša biti napravljena od čvrstog ili tankog stakla, kako sljubiti vino i hranu ali i koje vino darovati? Postoje mnoga pitanja kad je o vinu riječ, ali i brojni odgovori koji pomažu da svaka žena nauči osnove i vlada ovom materijom. Uživanje u finom vinu u različitim trenucima odavno nije rezervirano samo za žene. U to uvjeravaju i tri divne žene Tea Trošelj, Jenette Šimić  i Eva Matoković iz vinarije Enosophia iz Feričanaca u srcu Slavonije. One su u sklopu Ženskog vikenda Slavonijom održale zanimljivu i jako korisnu radionicu Žene i vino. U fokusu radionice bila su vina zvonkog Slavonskog imena te ujedno i tipično ženska etiketa ove vinarije Dika koja u svom rasponu ima vina za sve prigode. Od ležernih druženja, obiteljskih proslava ali i posebnih trenutaka koje želite upotpuniti zdravicom.

“Vino je jedinstveno piće koje potiče sva osjetila na uživanje. Kada pristupimo čaši vina, prvo što primijetimo je njegova boja. Boja vina nije samo estetski element ona nam daje prve naznake o njegovoj kompleksnosti i karakteru. Od svijetlih, zlatnih tonova bijelih vina do dubokih, intenzivnih crvenih nijansi kod crvenih vina, boja nam pruža prvi dojam koji nas priprema za ono što slijedi. Nakon toga dolazi miris. Dok se nagnemo nad čašom, nosnice postaju poput detektora, hvatajući nijanse voćnih aroma, cvjetnih nota, začina ili drvenih tonova. Miris vina često otkriva mnogo više od onoga što možemo osjetiti na nepcu. To je poput uvodne melodije koja nas vodi kroz vinsko iskustvo. A onda, naravno, dolazi okus. Prvi gutljaj vina otkriva kompleksnost okusa – svježinu, slatkoću i teksturu. Nepce bilježi svaki sloj i nijansu, stvarajući harmoniju ili kontrast između različitih elemenata.” – rekla je na početku radionice Tea Trošelj a u čašama se u tom trenutku našla Dika Graševina, koja na svojoj etikete nosi poznato lice naše hrvatske povijesti ženu s velikim Ž Doru Pejačević. Baš s ovim vinom koje se tipično karakterizira kao “muška sorta”, Enosophia ga predstavlja kao vino za odvažne žene.

Kad je o vinima riječ osnovno je pravilo naučiti razlikovati tri osnovne boje, a ključ nije samo u nijansama grožđa, već i načinu njegove obrade. Bijela vina, s niskim udjelom tanina, pružaju nježan okus i savršeno se slažu s raznim delicijama poput sireva, bijeloga mesa, ribe ili plodova mora. Obično se poslužuju ohlađena. Crvena vina, elegantna i tamnocrvena, često su odabrana za svečane trenutke. Njihova bogata aroma savršeno se stapa s crvenim mesom, stvarajući nezaboravno iskustvo. Rosé vina pružaju slatki, lagani voćni užitak, idealan za opuštene trenutke, posebno u ljetnim mjesecima. Njihova osvježavajuća nota savršeno se slaže s salatama od svježeg povrća ili laganom salatom od tjestenine. Uz boju važno je znati i ‘pročitati’ etiketu odnosno znati razlikovati suha, od polusuhih i poluslatkih vina. Ta se podjela naziva, podjela prema udjelu šećera tijekom procesa fermentacije vina. Stručnjaci obično preferiraju suha vina s udjelom šećera manjim od 4 grama po litri. Takva vina imaju nježan okus s blagom kiselošću . Suha vina često su i najmanje kalorična, što ih čini prikladnima za one koji paze na liniju. Polusuha vina su blago slatka, s udjelom šećera između 4-12 g/l. Obično imaju viši udio alkohola i izraženiji ukupni okus. Poluslatka vina su bliža slatkim vinima po okusu, s udjelom šećera do 45 g/l pa ih često konzumiramo u manjim količinama, posebno kao desertno vino. Važno je obratiti pažnju na jeftina, slatka vina koja mogu sadržavati sintetički šećer umjesto prirodnog, što ih čini manje kvalitetnima.

“Vina su poput živih organizama čija se svojstva mijenjaju s godinama pa je važno znati skladištiti ih” – daje savjet Jenette Šimić. “Da biste sačuvali izvorni okus vina, ključno je pravilno ga skladištiti. Crna vina mogu proći otprilike preko godinu dana bez značajnih promjena, dok bijela i rosé vina zadržavaju svoje karakteristike do godinu dana. Konstantni uvjeti čuvanja su ključni. Idealno je održavati vlažnost između 60-80% i smanjiti izloženost svjetlu. Temperatura također igra važnu ulogu – crna vina najbolje se skladište na temperaturi od 15-18°C, dok su bijela i rosé vina optimalna između 7- 12°C. Važno je što manje pomicati vino i pažljivo rukovati s njim. Za održavanje optimalnih uvjeta često se koriste vinoteke različitih veličina, ili posebne police za vino u podrumima s odgovarajućim uvjetima. Otvorene boce mijenjaju svojstva relativno brzo, pa je preporučljivo smanjiti oksidaciju držanjem na niskim temperaturama, posebno za crna vina. Kad izvadite bocu iz hladnjaka, ostavite je na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije posluživanja. Ograničavanje kontakta s zrakom je također bitno, budući da originalni čep često nije dovoljan. Za produženje roka trajanja otvorenih boca koriste se posebni zatvarači. Općenito, vino može zadržati svoje karakteristike najviše tjedan dana nakon otvaranja, dok čak i uz djelomičnu oksidaciju može zadržati dobar okus, pogotovo za kuhanje.”

Kad su svladane osnove i kušane sve vrste spomenutih vina, odvažne žene iz Enosophije dale su još korisnih savjeta. Jedan od vrlo važnih je odabir čaša za pojedinu vrstu vina. S time se isto ne smije griješiti jer nije svejedno u kojoj ćete čaši piti određeno vino. Prava čaša omogućava aromi vina da se optimalno razvije, pa one moraju biti glatke i tanke. Za crna vina koriste se široke čaše zapremine veće od 500 ml, koje se sužavaju prema vrhu. Bijelo vino, koje se češće dolijeva u manjim količinama, poslužuje se u užim, izduženim čašama manjeg volumena. Pjenušava vina toče se u uže čaše, koje pojačavaju aromu pića. U svim slučajevima čaše se pune do otprilike jedne trećine njihova volumena.

“Pravilno držanje čaše za pjenušava, bijela i crna vina može poboljšati ukupno iskustvo pijenja” – kažu nam držeći čaše i pokazujući dobre i loše primjere. Kako bi konzumacija vina bila sa stilom važno je znati ovo. Pijete li pjenušava vina držite čašu za tanji dio tijela čaše, izbjegavajući kontakt s dnom čaše. Ovo pomaže očuvanju mjehurića i aroma pjenušca. Imate li u čaši bijela vina držite je za tanji dio tijela, blizu dna čaše. Ovo pomaže očuvati temperaturu bijelog vina, posebno ako je ohlađeno. Kad je u čaši crno vino držite je za tanji dio tijela, ili za dno čaše, ako je to ugodnije. Ovo pomaže zadržati crno vino na optimalnoj temperaturi.

A kako se poslužuje vino i koja je optimalna temperatura posluživanja?
Optimalna temperatura posluživanja često se razlikuje od temperature skladištenja vina. Bijela i rosé vina obično se dodatno hlade prije posluživanja. Općenito, vina treba točiti na temperaturi nešto nižoj od idealne za konzumaciju, jer će toplina  iz okoline brzo podići temperaturu. Pjenušava vina preporučuje se posluživati ohlađena na oko 5°C. Bijela i rosé vina najbolje su na temperaturi od oko 7°C, a slatka vina mogu biti nešto toplija. Lagana crna vina poslužuju se na oko 10°C, dok su zrele crne sorte između 13-15°C, a gusta vina s visokim udjelom tanina na oko 18°C. Također se preporučuje da crno vino diše nekoliko desetaka minuta prije točenja. Kako sljubiti vino i hranu?  

“Kombiniranje vina s hranom postalo je vrlo popularno, posebno u uglednim restoranima” – kaže Jenette dodajući kako općenito, dobra vina treba kombinirati s laganijim okusima, dok se bogata vina slažu s naglašenim okusima. Tako okusi se nadopunjuju umjesto da se međusobno nadjačavaju. Bijela vina najčešće se preporučuju uz bijelo meso, plodove mora, sireve s blažim okusom, voće ili lagane salate. Crna vina najbolje pristaju uz crveno meso, jake sireve, pečeno povrće ili tamnu čokoladu. Unatoč općim smjernicama, svako vino ima svoje jedinstvene karakteristike pa je savjetovanje s iskusnijima ili eksperimentiranje s kombinacijama najbolji način pronalaženja savršenog spoja vina i hrane.

Budući da je proljeće uvijek u znaku brojnih proslava i obiteljskih druženja, naučite darovati vino. Kako tu ne bi bilo grešaka, tim žena Enosophije je i u ovoj temi dao odlične savjete.
“Poznajete li i sami vino lako ćete dobiti odgovor koji tip vina pije osoba kojoj ga darujete. Postavite si nekoliko pitanja prije konačne odluke – Preferira li crveno, bijelo ili ružičasto vino? Voli li slatka, suha ili polusuha vina? Da li preferira određeni tip vina, kao što su Chardonnay, Cabernet Sauvignon ili Rose? Znate li odgovore, odabir će biti lakši” – kaže Tea Trošelj nastavljajući s korisnim savjetima koji uvelike pomažu. Naime, i određene prigode diktiraju tip vina kojeg ćete darovati. Hoće li biti dar za rođendan, obljetnicu, Božić ili neki drugi poseban događaj? Ako je riječ o posebnoj prigodi, možda biste željeli odabrati nešto posebno, poput vrhunskog vina ili pjenušavog vina? Jedan od odličnih primjera je Enosophia Memoria vrhunsko vino, s posebno dizajniranom etiketom na koju se možete zabilježiti datum i prigoda. Kad je riječ o ženama, elegantno bijelo vino poput Sauvignona Blanca ili delikatno Rose vina su dobar izvor, ali i sva vina  s cvjetnim ili voćnim aromama. Također, boca vina s lijepo dizajniranom etiketom što je karakteristika svake etikete iz njihove linije Dika može biti dodatno privlačna.

“Kad je o muškarcima riječ, većini muškaraca možda će više odgovarati snažnija crvena vina ili puna bijela vina. Možete razmotriti vina s kompleksnim okusima i aromama, poput zrelog Cabernet Sauvignona ili bogatog Chardonnaya. Također, muškarci često cijene vina s pričom ili nekom kulturnom ili povijesnom pozadinom pa evo dobrog primjera iz naše vinarije. Dika Chardonnay je vino s kojim sigurno nećete pogriješiti!” – kaže Jenette dodajući kako i dob diktira vrstu vina. Za mlađe osobe ili one koje tek ulaze u svijet vina, možda je bolje izabrati nešto jednostavnije i pristupačnije, poput svježih i voćnih vina. Za starije osobe ili one s većim iskustvom u kušanju vina, možete se usmjeriti prema kompleksnijim i sofisticiranijim vinima.

I za kraj, tipična ženska radionica završila je savjetom kako piti kvalitetno vino u malim dozama i tako produžiti dugovječnost. Kao primjer poslužila je, priča koju su ispripovijedale  Eva, Jenette i Tea. Naime, postoji široko rasprostranjeno uvjerenje da je kraljica Elizabeta II. održala svoje izvanredno zdravlje i dugovječnost zahvaljujući jednom neobičnom režimu pića. Prema raznim izvorima, kraljica je navodno započela svoj dan s ginom, a popodne uživala u čaši crvenog vina. Kraljica je bila poznata po svojoj ljubavi prema vinu, a neka od vina koja je uživala su Frankovka Miraz 2009. i Rosé Dika 2012. Spomenuta vina su se posluživala 2013. godine u Engleskoj na polo turniru, gdje je kraljica bila prisutna.

foto: Nikola Zoko 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *