29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

U pitoresknom krajoliku topoljskog atara kraj crkve sv. Petra i Pavla 31.5. do 2.6. održati će se nikada bogatiji program Baranjskog bećarca u njegovom 29. izdanju.Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.


Posebnu poslasticu čini gastro program – 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐭𝐢𝐬𝐭𝐚 na kojem će okupljeni majstori tjestenine ponuditi lokšice, trgance, rezance, zavezance, čikove, valjuške, taške, taranu i brojne druge forme šokačke i bunjevačke tradicionalne tjestenine za kušanje. I ove će se godine jela moći degustirati samo uz festivalski glineni tanjur, kojeg smo ove godine ispekli x4 u odnosu na prošlu godinu.


Uz gastro program ovogodišnji Bećarac ima i svoj vinski dio – program 𝐕𝐢𝐧𝐨 𝐢 𝐭𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐞 na kojem će se predstaviti vinari iz hrvatske i mađarske Baranje te Vojvodine ravne. Događanje koje spaja dvije panonske ljubavi, vino i tamburu, jer se zvuci tamburaške glazbe i baranjska vina jednostavno savršeno nadopunjuju! Vrhunska podunavska vina rastakat će se u malim vinskim (podrumskim) čašama koje su bile neizostavni inventar svakog baranjskog podruma, a samim time i svjedoci veselih druženja u Baranjskoj Planini.


Program će nadopuniti izložba fotografija Zdravo tijelo Isusovo autora Akoša Kolara koja će biti izložena u crkvi sv. Petra i Pavla, utrke i smotra zaprega i jahača, ponuda izlagača domaćih proizvoda lokalnih proizvođača i Godišnji skup podunavskih Hrvata.


Sve ovo održava se uz glazbene nastupe Panonike iz Sombora, TS Žeteoca iz Osijeka, Bande drvene iz Novoga Sada, Orkestra Poklade iz Mohača, Royal band-a iz Đakova i najveće legende tamburaške glazbe ovih prostora – 𝐙𝐯𝐨𝐧𝐤𝐚 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐢 𝐧𝐣𝐞𝐠𝐨𝐯𝐢𝐡 𝐨𝐬𝐚𝐦 𝐭𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐚š𝐚. Program završava misom zahvalnicom i koncertom pučkih crkvenih napjeva – Marijo svibnja kraljice u nedjelju, 2. lipnja.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *