PETO IZDANJE PJENUŠAVOG SRIJEMSKOG DORUČKA U VINOGRADU

Prve srpanjske subote održan je Pjenušavi doručak u vinogradu u vinariji Papak. Dobro je to već poznat koncept vinoljupcima kojeg je osmislila neumorna vinska promotorica Marija Vukelić, a koji je svoja izdanja imao u brojnim vinogorjima diljem Hrvatske (Plešivica, Erdut, Zagorje, Kvarner…), pa tako i u onom najistočnijem – srijemskom; ove godine srijemski pjenušavi doručak održan je po peti puta.

Ilok je najistočnija municipalna jedinica RH, a nekih sedam kilometara jugoistočno od centra grada nalazi se zaselak Radoš – najistočnije naseljeno mjesto u Hrvatskoj naseljeno pretežno Slovacima što se može odmah primijetiti zahvaljujući brojnim kućama oličenim karakterističnom nijansom plave boje. Do Radoša se asfaltiranim putem dolazi tako da se krene ka graničnom prijelazu Ilok II koji vodi ka vojvođanskom Neštinu, a potom se tik prije same granice skrene desno. Vozeći se pitoresknim brežuljcima Fruške Gore obraslim nepreglednim čokotima vinove loze za čas se stiže u Radoš, a na rubu toga simpatičnog zaselka smještena je i vinarija Papak koja je već tradicionalni domaćin srijemskom pjenušavom doručku.

Tog srpanjskog jutra, već prije deset sati kada je bio predviđen oficijelni početak eventa sunce je nemilice pržilo, no intenzivan vjetar na Radošu olakšao je tu muku – ne toliko jak da ruši čaše i raznosi poslužene delicije, a opet sasvim solidne snage da osvježava i okrepljuje.

Okrepljujući su bili i sjajni iločki pjenušci. Još pod dojmom slavljeničkog doručka na kojem se nazdravljalo tim unikatnim pjenušcem nakon osvajanja šampionske titule na 56. izložbi vina kontinentalne Hrvatske sredinom lipnja u Svetom Ivanu Zelini, pohrlio sam ka punktu OPG-a Izvori života Zelenika kako bih uživao u mjehurićima Carmen Sylve – pjenušca sa likerom od borovih iglica branih na istoimenom opatijskom šetalištu nazvanom po umjetničkom imenu rumunjske kraljice Elizabete.

Osim ovog bisera Izvori života imaju i pjenušce Bigeste, te Aureus na bazi chardonnaya; prvi je polusuhi demi sec, a drugi suhi brut, te pjenušce „U sridu“ koji je proizveden u limitiranoj seriji od 2000 boca povodom tristote obljetnice Sinjske alke, te Double gold koji sadrži i 24 karatno tučeno zlato. Sjajni su bili i ostali pjenušci na ovom doručku; posebice bih izdvojio onaj pod imenom „Cuccium“ (latinski naziv za Ilok iz doba vladavine Rima) nastao od graševine, a kojeg proizvodi vinarija TRS.

Uzbudljive mjehuriće pratili su i slasni zalogaji, a za taj dio posla organizacijski je bio zadužen restoran iločkog hotela Dunav, dobitnik Michelinovog priznanja Bib Gourmand. Na stolu je bilo svega, od čvaraka i kulena do taški i šnenokli. Osim pjenušaca na ovom eventu su se točila i druga vina iločkog vinogorja. Sjajan je suhi traminac vinarije Kast, odličan je i cabernet franc vinarije TRS… i tako bi se moglo nabrajati do unedogled…

Tijekom doručka za ljubitelje slikanja održana je i „Feel good & paint“ radionica, te radionica Slatko & plavo – slijepo kušanje srijemskih traminaca i francuskih plavih sireva. U 13.00h je održan i srijemski En primeur – premijerno predstavljanje vinskih noviteta, pa se tako doručak koji je započeo u deset sati produžio i u popodnevne sate, atmosfera je bila opuštena i ugodna, rijetkima se žurilo kući. Tog subotnjeg kasnog prijepodneva i ranog poslijepodneva Radoš je bio oaza decentnog hedonizma.

Vraćajući se kući i prolazeći kroz sam Ilok uživali smo u vizuri crkve Sv. Ivana Kapistrana s lijeve strane i rasvjetnih stupova u funkciji rodinih gnijezda s desne strane. Prošavši kroz gigantski surduk na izlazu iz grada kao da smo prošli kroz portal koji iločko kraljevstvo vina i starina dijeli od ostataka univerzuma. Ilok je poseban i uvijek mu se treba vraćati, a to je dokazao i peti srijemski pjenušavi doručak.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *