ODRŽAN PETI ĐAKOVAČKI CRAFT BEER FEST

Prvog petka i subote u rujnu održano je jubilarno, peto izdanje đakovačkog festivala zanatskog piva. Po dobro uhodanom obrascu mjesto zbivanja je bio Strossmayerov park – prostran, a opet tako blizu centra grada. Na festivalu se predstavilo više od 20 stilova piva, a osim domicilne, đakovačke craft pivovare Black hat (prvo pivo koje sam kušao je upravo bio njihov amber ale nazvan „Munja“), svoje pivske uratke predstavile su i pivovare Primarius i Kumsko iz Zagreba, Nova runda iz Zaboka, Angeluš iz Svetog Ivana Zeline, Kninska pivovara iz Knina, vukovarski Walkow, županjski David & Golijat, slavonskobrodska Funky brewery, te pakračka Slavonica.

Osim kumske i kninske pivovare koje su nastupile po prvi puta na đakovačkom festivalu, sve druge pivovare čine stalan dio postave đakovačke smotre craft piva. Kumska pivovara dolazi sa zagrebačke Savice, na tržištu su svega godinu dana i par mjeseci, kako kažu prvi račun su izdali u lipnju prošle godine. Tri suosnivača ove pivovare (Fran, Bero i Antionio) upoznalo se na studiju pivarstva u Karlovcu i eto, (samo)zaposlili su se u struci. Iako je riječ o mladoj pivovari, već su nastupili na jednom pivskom festivalu u Slavoniji, onom u Županji.

Za sada se njihovo pivo može kušati samo u pojedinim kafićima, između ostalog i u osječkoj Beertiji, te županjskom Parku, a najavljuju i skori ulazak u retail. Od pivskih stilova trenutno nude crvenu IPA-u, blonde ale i vanilla stout. Kninsku pivovaru osnovao je pak Tomislav Jurčević, koji se iz Đakova svojedobno preselio u Knin, pa je eto dočekao i da svoje kraljevsko kninsko pivo predstavlja i u rodnom Đakovu. U ponudi trenutno imaju dva pivska stila – lager i pale ale.

I ove godine, po treći puta napravljeno je posebno festivalsko pivo pod imenom Spakovo, a novitet ovogodišnjeg đakovačkog craft beer festivala jest i utrka pivska milja – natjecatelji su morali otrčati 4 kruga po 400 metara, poslije svakog kruga popiti pivo, a na samom kraju je to bilo Spakovo. Prvog dana festivala dobru zabavu je (donekle) pokvarila kiša, a drugog dana nije bilo nikakvih zapreka za istinski pivski hedonizam; Đakovo craft beer fest postojano održava titulu jednog on najzanimljivijih pivskih evenata u Slavoniji.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *