EKELNER, JEDNOSTAVNO I PAMETNO RJEŠENJE ZA UGOSTITELJE

Jedan on najvećih problema s kojim se danas suočavaju ugostitelji jest manjak radne snage. Postalo je popularno da se taj problem rješava uvozom radne snage s Dalekog istoka, ali problem se pojavljuje kada poslodavac treba radnika za zanimanje koje podrazumijeva konstantnu interakciju sa gostima i dobro poznavanje domicilnog jezika neke zemlje ili pak poželjno poznavanje više svjetskih jezika, ako su gosti stranci koji dolaze iz različitih zemalja.

Taj problem je posebno izražen u restoranima na hrvatskoj obali tijekom turističke sezone i dodatno se multiplicira što je restoran veći; što ima više terasa ili što je sam gost udaljeniji od šanka.

No postoji rješenje koje može ublažiti taj problem, a ono se zove eKelner. Postoje slične aplikacije, no ključno pitanje jest po čemu se ova aplikacija (u biti i nije riječ o aplikaciji jer nije potreban nikakav download) razlikuje od ostalih? Kao što je već navedeno nije potreban download, u aplikaciju se automatski ulazi očitavanjem QR koda koji se nalazi na samom stolu ugostiteljskog objekta.

Očitavanjem QR koda odmah ulazite u izbornik/cjenik/menu i jednostavnim klikanjem stvarate narudžbu. Znači, ugostiteljima nisu potrebni fizički jelovnici/cjenici. S obzirom na to da ponuda hrane i pića nije petrificirana kategorija već se konstantno mijenja u slučaju promjene ugostitelj ne mora tiskati novi jelovnik (ili u gorem slučaju kemijskom olovkom/flomasterom  prepravljati pojedine stavke jelovnike), već samo promijeniti pojedinu stavku u aplikaciji.

Ono što je vrlo bitno u toj priči jest i da gost ne ostavlja nikakve osobne podatke u aplikaciji, ne postoji potreba za nekom registracijom i slično. Jako bitno za ugostitelje jest i to što ova shema ne iziskuje kupovinu i instalaciju nikakve dodatne opreme, poput recimo tableta preko kojih se naručuje hrana u nekim restoranima.

Također eKelner ne ukida konobare u ugostiteljskim objektima, već samo optimizira njihov broj; narudžba je digitalna, ali konobar svejedno mora fizički tu hranu i piće donijeti do gostiju. Sama komunikacija je u toj priči manje zahtjevna nego pri naručivanju hrane.

Ovu aplikaciju razvio je tročlani tim osječkih IT stručnjaka na čelu sa Lovrom Šilovićem koji je dosad između ostaloga razvijao aplikacije za korištenje dronova u poljoprivredi. Ova aplikacija je svojevrstan iskorak „od polja do stola“ jer baš ugostiteljski sektor troši mnoštvo poljoprivrednih proizvoda.

Dosad je aplikacija eKelner probno testirana u osječkom restoranu Fabrique beer & grill i pokazala se više nego uspješnom; uklonjene su sve dječje bolesti i sukladno globalnim trendovima digitalizacije sada je spremna da postane standard ugostiteljskog poslovanja.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *