CRTICE IZ SLAVONSKIH VINOGORJA; OD ZLATNOG WINEENDA DO GRAŠEVINA MASTERCLASSA

U razmaku od svega četiri dana u Slavoniji su se održala dva sjajna vinska eventa; Zlatni wineend u Trnavi prve subote u mjesecu i Graševina Masterclass koji je startao 09. listopada i danas se završava vinskim festivalom na iločkom Principovcu.

Osječko baranjska županija ima četiri vinogorja; na zapadu to je feričanačko vinogorje, na sjeveru  je baranjsko, na istoku erdutsko, a na jugu đakovačko vinogorje. U samom gradu Đakovu vinarija nema; one su locirane ili u dvadesetak kilometara sjeverozapadno udaljenom Mandićevcu ili pak u Trnavi koja se nalazi nekih petnaest kilometara jugoistočno. U ta dva mjesta svoje sjedište imaju dvije velike vinarije; Đakovačka vina (koja posluju u okviru koncerna Kutjevo) nalaze se u Mandićevcu, a Misna vina čije je sjedište u Trnavi u vlasništvu su Đakovačko – osječke nadbiskupije. U svakom od ta dva sela se nalazi i nekoliko obiteljskih vinarija. Ako u Đakovu vinarija, pa ni vinograda nema zašto onda Đakovačko vinogorje? Zato što su upravo đakovački biskupi inicirali sadnju vinove loze na pitomim brežuljcima Krndije (Mandićevac) i Dilja (Trnava).

Zlatni wineend koji se nakon jednotjedne odgode zbog kiše održao 05. listopada bio je idealna prilika za posjet đakovačkom vinogorju. Start je bio u misnim vinima. Njihova povijest seže u 1716. godinu i skoro pola njihovih površina je pod tramincem. Berbu rade ručno. Druga točka je bio Školski praktikum u Trnavi u kojem učenici srednje strukovne škole iz Đakova stječu znanja o enogastronomiji i agroturizmu. Kušala su se i odležana i mlada vina, a pogled s trijema nedavno obnovljene kurije stare više od sto godina puca sve do bosanskih planina. Kako domaćini kažu do državne granice je svega 16 km zračne linije.

Ostala su još dva hedonistička punkta; sa glavne ceste skreće se gore prema brdu na vinsku cestu Zlatarevac. Vinarija LI nalazi se na OPG-u Ivana Lukačevića. Imaju dobru frankovku i sjajno imanje uređeno u rustikalnom štihu. Finalna postaja je bila vinarija Agro Zlatarevac gdje su svoja vina predstavljale i ostale vinarije iz đakovačkog vinogorja – Milanović, Apostol i Hrvoje Lukačević. Ondje je bio i intrigantan photo point, a moglo se uživati i u slasnim delicijama poput wineburgera i domaćih langošica.

U srijedu, 09.10. započelo je drugo izdanje Graševina Masterclassa u organizaciju udruge Graševina Croatica. Prvi dan bio je posvećen studijskom putovanju u kutjevačko vinogorje, a prva lokacija stari ambar na lokaciji Vidim u vlasništvu vinarije Krauthaker. Uz delicije koje je pripremala ekipa iz slavonskobrodskog restorana Grozd kušali su se crni pinoti članica udruge. Velika je čast i radost kada Vam svoje vino osobno toči takva legenda vinarstva kao što je Ivo Enjingi, a svaka čast organizatorima jer su ispravno zaključili da prva degustacija mora biti baš u samom vinogradu.

Sljedeća radionica pod nazivom „Dosljednost izvrsnosti vina i vinarija Graševine Croatice održana je u super modernoj vinariji Galić gdje vino odležava i u inoxu, i u drvenim bačvama i u betonskim jajima.

Treća po redu radionica pod nazivom „Terroir 2.0 vinogorja Slavonije i Hrvatskog Podunavlja“ održana je u vinariji Sontacchi gdje su nam domaćini otkrili da uskoro otvaraju i restoran koji će dijeliti ime sa njihovom slavom bijelom kupažom Superslav. U nedavno otvorenom restoranu Slavonska kuća Vinkomir održana je i degustacijska večera na kojoj su se probrane delicije sljubljivale sa vinima Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

U četvrtak, 10. listopada u centru za posjetitelje Tvrđa održana je konferencija pod nazivom „GO graševina Osijek“ u sklopu koje je održano i dva panela; prvi je bio posvećen aktualnim stanjem i perspektivama hrvatskog vinarstva, a drugi je bio usredotočen na to kako putem marketinga, društvenih mreža i influencera kulturu ispijanja vina približiti mlađoj publici.

U Erdutu je potom u poslijepodnevnim satima održan „Open fire tasting“ – vinska radionica uz ručak (šaran na rašljama) na otvorenom, a u večernjim satima je u Iloku održana vinska radionica Graševina Grand Masterclass uz degustacijsku večeru.

Danas u petak Graševina Masterclass otvara svoja vrata svim zainteresiranim vinoljupcima. Od 16.00h na ladanjskom imanju Principovac održava se Dunav wine festival gdje će prisutni uz kupnju degustacijskih bonova moći kušati vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja. Zato danas požurite svi u Ilok!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *