VEČER VINA I UMJETNOSTI























photo by J.Bilić/SiB.hr

U petak, 12. svibnja u dvorištu galerije Kazamat, tik do regionalne vinoteke i Vodenih vrata, u povijesnoj osječkoj jezgri – Tvrđi održana je Večer vina i umjetnosti. To je manifestacija koja je okupila renomirane vinare poput Gerštmajera, Buhača, Kolara, Brzice, vinarije Svijetli dvori, itd., ali i neke vinare koje tek čeka svijetla budućnost poput Kolembusa iz Našica i Katavića iz Zoljana.

 Bila je prisutna i heritage vinarija Tonković iz Bačkih vinograda u Srbiji sa svojim fenomenalnim vinima na bazi kadarke; Fantazijom i Rapsodijom. Ova vinarija je osnovana prije desetak godina sa misijom da revitalizira staru panonsku sortu Kadarku. Preveliki prinosi, gusti grozdovi i tanka kožica kadarku čine iznimno podložnom bolestima, pa su je na našim prostorima poslije drugoga svjetskog rata zamijenile otpornije sorte. Međutim kadarka daje specifična, zadivljujuća fina i sva sreća da je pokrenut proces njene revitalizacije. 

Koncept manifestacije je jednostavan – kaucija za čašu iznosi dvadeset kuna, a jedan bon za decilitar vina četiri kune. Dobra je to prilika da na jednom mjestu kušate različita vina, različitih vinara, a dobra je stvar i ta što vam sami vinari toče svoje vino, pa možete s njima popričati o svemu što Vas zanima, tj. saznati željene informacije neposredno od samih proizvođača, iz prve ruke! 

Prisutne su zabavljali Trend Acoustic Band, Red Rooster i DJ on wine / Tac. Osim glazbenog odvijao se i bogat kulturni program. U regionalnoj vinoteci održana je izložba fotografija “Atmosphere”, a u galeriji Kazamat izložba pod nazivom “Sifonija”. Udruga Oksimoron održala je performans u tri čina pod nazivom “Kako je vino zavelo ljubav” koji je bio začinjen ulomcima iz kultne knjige “Filozofija vina” Bele Hamvasa. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *