ENO EXPERT AKADEMIJA U VINARIJI SVIJETLI DVORI


U posjet vinariji Svijetli dvori u vlasništvu bračnog para Olivera Novačkog i Julijane Seleši Novački Karancu krenuo sam zajedno sa majstorom kotliča i  čuvenim pučkim kuharom Josipom Delačem. Josip mi je rekao da ide pomiriti sa Oliverom“, a meni je bilo izuzetno drago što ću biti svjedok tome mirenju. Vrlo brzo mi je bilo jasno da je jedini razlog zbog kojeg su se posvađali bio taj da imaju priliku za mirenje. Zajedno sa  Oliverom, Josip je nedavno boravio na međunarodnom sajmu prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme GAST u Splitu.  Josip je kuhao za Petričević grupu, a Oliver je dogovarao poslove u vezi plasmana svojih vina u dalmatinskim restoranima. Kada su otkrili da im se pokvarila riba koju su imali za fiš praprikaš, uhvatila ih je panika. Ali su fiš ipak skuhali, doduše ne od ribe, već od pilećeg mesa – iš fiš. No fiš je fiš. 



Kalendarski je još uvijek bila zima, no dan je bio izuzezno lijep, najbolja najava proljeća koje kuca na vrata. Na izlasku iz Belog Manastira, kod karanačke stare ciglane skrenuli smo na beljsku vinsku cestu. Budući da idemo u vinariju, odlučili smo izbjeći konvencionalne puteve i provozati se vinogradima i brežuljcima. Mimoišli smo se sa minibusom čakovečkih registarskih oznaka koji je vozio grupu međimurskih vinskih turista. Spustili smo se pored nove beljske vinarije u selo Kamenac i skrenuvši desno začas došli u Karanac. 



Karanac,  prvo selo u Slavoniji & Baranji sa prefiksom etno, ogledni model uspješnog ruralnog turizma. Osim nadaleko poznatog Vladimira Škrobe Baje i njegove Baranjske kuće u selu se nalaze autohtono seljačko obiteljsko turističko gospodarstvo Sklepićizletište Tri mudracaobiteljski podrum Szabo a odnedavno tu je i vinarija Svijetli dvori. Doduše supružnici Oliver i Julijana tu su već duži niz godina, ali prošle godine su svoje poslovanje podigli na viši nivo i objedinili proizvodnju, prodaju, deugstaciju na jednom mjestu, a odnedavno rade i na vinskim edukacijama. 

Tvrtka eno expert iz zagreba koja pruža usluge savjetovanja u vinarstvu, a s kojom Svijetli dvori uspješno surađuju organizirala je toga dana vinski tečaj Vinoljubac. Prije samog tečaja obišli smo vinoteku u kojoj su osim vina iz asortimana Svijetlih dvora izložena vina i drugih vinara iz Karanca i ostatka Baranje.


Ja na druge vinare ne gledam kao na konkurenciju, već kao suradnike. Trebamo učiti jedni od drugih i međusobno si pomagati. Ja ponekad pošaljem neku grupu na degustaciju kod drugih ako sam prebukiran, to napravi i drugi, neke ljude pošalju k meni. Pozitivna konkurencija je dobra jer sprječava da se vinar uljljka u neko samopouzdanje, tjera ga da uči od boljih i prilagođava se tržištu. Kad sam krenuo u ovu vinsku priču prije osam godina napravio sam prvo 500 litara vina i to se svidjelo rodbini, potom sam slijedeće godine napravio 1000 litara vina i to se svidjelo i prijateljima. Potom sam napravio 5000 litara vina koje sam morao plasirati na tržište. I to sam prodao bez problema.

Odmah sam se sjetio jedne anegdote što mi je ispričao Lajoš Kolar iz Suze, kada je skupina putnika namjernika došla u Suzu i pitala mještane gdje se nalazi vinarija Kolar, a ovi su rekli da ne znaju! 
Uz kapljicu premium Graševine Josip i Oliver brzo su se „izmirliInače Svijetli dvori rade 6 vrsta graševine godišnje.  Potom smo otišli u novi podrum star preko 150 godina.

  Ovaj podrum ima lijepu priču. Tu je nekad bila ledara, sa Dunava se vukao led. Tu je i kušaonica kapaciteta dvadesetak ljudi. Što je ponekad i nedovoljno jer kad dođe autobus onda prezentaciju moramo držati na dva puta. Turizam u Baranji je jak 4 i 5, te 10 i 11 mjesec. U 11 mjesecu smo gotovo svaki dani imali prezenzacije i degustacije. Ovdje odležavaju vrhunska vina, trenutno imamo tu 3500 butelja vrhunskog vina. Kad sam kupio ovaj objekt sve je bilo ne derutno, već u rasulu. No uz puno truda i rada došli smo do ovoga što danas imamo. Trenutno imamo 52 000 trsova vinove loze.  

Poslije kušaone i podruma posjetili smo i proizvodnju. Vino ne odležava u inoxu već u prehrambenoj plastici. U podrumu smo degustirali jednu baznu graševinu, potom izvrstan chardonnay. Potom nas je Oliver ponudio sa Hormonskim vinom– Jarčevinom, sa lokaliteta Jarčevo brdo. Naravno i tu postoji priča. Poslije II svjetskog rata ostao je na tom lokalitetu jedan jarac i puno koza koje je morao oploditi a jeo je grožđe Odatle i naziv lokaliteta. Uspio je obnoviti fond. Potom smo probali izbornu berbu chardonnaya, iznimno dobro vino koje Oliver na kušanje daje samo dobrim prijateljima. Maksimum od chardonnaya što se može izvući. 
Bližio se termin edukacije te smo napustili podrum. Sreli smo i Oliverovu supružnicu Julijanu Seleši Novački koja nam je ispričalu svoju viziju o nužnosti fuzije vinogradarstva, vinarstva, prodaje, prezenzacije i edukacije u jedinstvenu vinsku priču. 

Edukacija je održana u lovačkoj sobi tvrtke agria lov Edukaciju su vodili Krešimir Hren enolog i certificirani degustatorJelena Puh MIloš, voditeljica projekta Vinska akademija Eno experta. Na prezentacija je bila prisutna Marina Šašlin,  vlasnica wine bara Barrique koji je lociran pored spomenika batinskoj bitci. Jedinstvena lokacija s koje puca pogled na „pola Bačke“ koja nam je otrkira da se Barrique ponovno otvara početkom travnja i kako su i njoj ovakve edukacije dobro došle jer je to prilika da se sazna nešto novo i podigne nivo ugostiteljske usluge.  


Eno expert osnovana je 2008. Osnovao ju je Miodrag Hruškar, koji ujedno obnaša i funkciju direktora tvrtke. Poduzeće se bavi prvenstveno konzaltingom u proizvodnji vina.  

Vinska akademija je jedan naš enzuzijastični pothvat. Detektirali smo da u medijskom prostoru ima puno vinskih kvazistručnjaka, te smo stoga odlučili na ovaj način širiti vinsku kulturu.  
Naglasio je Krešimir u uvodu

Neke od tema akademije su što je to uopće  vino, zatim ponašanje u restoranu, sljubljivanje hrane i vina, temperature čuvanja i posluživanja vina. O samoj važnosti vina govori činjenica da u Hrvatskoj vino ima svoj zakon – Zakon o vinu! Polaznici vinskog tečaja Vinoljubac, između ostalog su upoznati sa time da se bijela vina dobivaju fermentacijom mošta, a crna vina fermentacijom masulja! Po boji vina dijelimo na bijela, rose ili opolo vina i crvena ili crna vina. Po tome smo jedinstveni na svijetu, jer samo u našem govornom području crvena vina se nazivaju i crnima.  

Nakon završene edukacije još smo se dugo družili u starom podrumu vinarije uživajući u grožđanom nektaru Svijetlih dvora. 


About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *