FABRIQUE BEER & GRILL



Osječki trg slobode, nerijetko nazivan i osječki “drugi glavni trg” jedino je mjesto u Hrvatskoj, izuzevši Trg Francuske republike u Zagrebu na kojem građani mogu prosvjedovati bez prethodne najave policiji. Međutim, na mjestu predviđenom za artikulaciju nezadovoljstva, na trgu Slobode našao sam razlog za zadovoljstvo, ako ne već  širokih narodnih masa, onda barem pravih gurmana, poklonika vrhunskih piva, jednom riječju hedonista – Fabrique grill & beer.
Inače Trg slobode 2015. godine ubrojen je kao jedan od sedamnaest najljepših javnih prostora na svijetu. Nominiran je, zajedno s još šesnaest projekata diljem svijeta za prestižnu arhitektonsku nagradu The plan awards u konkurenciji public space na svjetskoj konferenciji arhitekata Perspective 2015 održanoj u Milanu.
A na istom Trgu Slobode koji konkurira u kategoriji eksterijera, smješten je Fabrique kojeg krasi zanimljiv interijer u industrijskom stilu. Za sve su odgovorni suvlasnici Hrvoje Bukić i Domagoj Grgić, iako čovjek prvo pomisli da je to djelo nekog studija za dizajn i uređenje interijera. Hrvoje i Domagoj kažu da su im u pripremi uređenja interijera puno pomogle djevojke koje su industrijski dizajn studiozno proučavale na internetu i u dostupnim katalozima, a oni su potom većinu njihovih ideja implementirali u lokalu. A i eksterijer je također privlačan – dvije terase, jedna na trgu, druga u parku, dječje igralište s gumenom podlogom…
-Ovaj lokal je dvije godine bio zatvoren. Šteta, a tako odlično mjesto. Prvom prilikom smo se javili na natječaj za zakup gradskog prostora i prošli. Htjeli smo na jednom mjestu spojiti craft pivo s gastronomijom, kažu.
-Moja obitelj se već 25 godina bavi ugostiteljstvom, samo nastavljam obiteljsku tradiciju s namjerom da posao još dodatno unaprijedim, dodaje Hrvoje. Rad u ugostiteljstvu, rad s ljudima podrazumijeva stalno osluškivanje i odgovaranje na potrebe tržišta. Upravo je craft pivo ono što tržište traži.
-Uz craft, treba tu ostaviti i ponešto komercijale, a uz pivo potrebno je gostima ponuditi i odgovarajuće fast food delicije. Mislimo da uopće nije pretenciozno kada o fast foodu ili jelima s roštilja pričamo kao o deliciji. Sve ovisi o sastojcima i načinu pripreme i to može biti vrhunska hrana, objašnjavaju Hrvoje i Domagoj, koji su pijatelji od djetinjstva.
-U burgere ide isključivo junetina, a sve se spravlja po tradicionalnoj recepturi. Doveli smo jednog grill majstora iz Banja Luke, Acu Desetku da uhoda kuhinju. Aco je ovdje bio dva mjeseca i mislimo da je dobro obavio posao.
Od jela u ponudi su ćevapi, fabrique ćevap – punjen mozzarelom i suhim mesom, fabrique pljeskavica, classic burger, cheese burger, bacon burger i fabrique burger, zatim gyros, jela od piletine i čokolino!
Najimpozantniji “zalogaj” fabrique burger težak 1kg. Od toga je 500 grama junetine, a ostalo su lepinja i prilozi.
Od domaćih piva na točioniku su vinkovački valens brown ale i valens esb. Ostala piva poput Zmajske pivovare i 5th elementa su u bocama. Tu su i strane uzdanice poput Bernarda i Schneidera, ukupno preko 20 vrsta.
U planu su tematske pivske večeri, prezentacije craft pivara i proširenje asortimana craft piva sukladno zahtjevima tržišta.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *