I NA SAVI I NA DRAVI CRAFT SE SLAVI

    photo by Mario Jurković

U Slavoniji se opako zahuktala festivalska craft scena. Manifestacija uopće ne manjka, prije bi se moglo reći da ih je teško sve popratiti. Festivali craft piva se doslovce događaju iz tjedna u tjedan. Zadnju subotu u travnju održao se prvi homebrew festival PIJANA ČAPLJA u najvećem slavonskom gradu na Savi – Slavonskom Brodu, a prvu subotu u svibnju održati će se drugi craft beer festival u najvećem slavonskom gradu na Dravi – Osijeku. 

Pijana čaplja  se održala na popularnoj lokaciji brodskih izletnika i planinara, Popovićevoj šumici, kod planinarskog doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju, sjeverno od Sjeverne vezne ceste. Mjesto je odlično, s njega puca pogled na cijeli grad, dio Posavine i Bosne. Dovoljno blizu, a opet i dovoljno daleko od gradske vreve. Organizator Pijane čaplje je Brodska udruga pivara – BUP i riječ je o pravom homebrew tulumu kojem se pridružila i nekolicina tržišno orijentiranih craft pivara poput pionira craft pivarstva na našim prostorima – Bošnjaka iz Sičica, zagrebačke Nove runde i Daruvarske pivovare. 

    photo by Mario Jurković
Krešo Marić iz Daruvarske pivovare na Pijanu čaplju donio je novi proizvod iz linije 5 element – Imperial IPA u bocama jer je u kegovima tržište sve razgrabilo. Poznata je filozofija craft linije Daruvarske pivovare nazvane Peti element: četiri elementa su slad, voda, kvasac, hmelj,  a peti element je tradicija i posvećenost proizvodnji piva. S pivom imperial IPA Krešo je  proslavio 50 godina života i 25 godina pivarskoga staža. Imperial IPA ima 7,5 jedinica gorčine, 7,5 grama hmelja po litri, 75 IBU-a i ima 7,5% alkohola. Kako Krešo kaže to je pivo koje je kreirano s namjerom da zaokruži njihov Peti element. 
Krešo Marić je i kreator “Brodskog piva” koje je nastalo na inicijativu Željka Špalata, vlasnika brodske “Kuće piva”. Brodsko pivo je svjetlo lager pivo sa malo više specijalnog slada. Sadrži tri vrste slada i tri vrste hmelja. Završni hmelj je češki saz koji daje karakterističnu aromu. 

    photo by Mario Jukić
Miroslav Šuvak iz Nove runde je na svojevrsnom afterpartyu otkrio da za rođendan pivovare koji će se obilježiti 9. lipnja kane plasirati novo pivo pod nazivom ThroaTTwisteR; riječ je o kolaboraciji s jednim zagrebačkim metal bendom koji ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. Stil piva je DIPA – double india pale ale. 
Pijana čaplja okupila je nekoliko stotina sudionika a predsjednik udruge brodskih pivara Dražen Dujak Pop i više je nego zadovoljan. Već je počeo javno odbrojavati dane do Pijane čaplje II. 
U subotu, 6. svibnja održava se drugo izdanje Osijek craft beer festivala. Organizator je kušaonica piva Gajba, a mjesto zbivanja osječka Sunčana ulica. Službeno otvorenje festivala je u 12 sati, a očekuje se dvadesetak craft pivovara sa više od pedesetak različitih pivskih stilova. Od gastro ponude tu će biti festivalski gulaš na baranjski, roštilj kobasice i BBQ burger. Za glazbenu podlogu će biti zaduženi DJ Sheepatz i Čupo, a od 20 sati kreću koncerti Kit Karsona i Red roostersa. U dvorištu kušaonice piva Gajba održati će se i homebrew radionica u organizaciji udruge PANONSKI PIVARSKI SINDIKAT. Riječ je o školi kuhanja piva gdje će svi posjetitelji moći panonske pivarske sindikaliste pitati sve što ih zanima o procesu kuhanja piva. Osim hrvatskih pivovara na festivalu će gostovati i austrijska Bewog brewery, te pivovara Tron iz Srbije. 

Povodom nadolazećeg festivala osječka turistička agencija BitCity u svoju ponudu uvrstila je Osječku pivsku turu koja se sastoji od sedam kontrolnih točaka; pet hedonističkih i dvije kulturne  – muzej Slavonije i osječka konkatedrala, gdje sudionici obilaze osječke ugostiteljske objekte koji u ponudi imaju craft pivo – Von beckers pub, Beertija, Kušaonica piva Gajba, Fabrique beer & grill, pivnica Runda, pritom se educirajući o Osijeku kao gradu prvoga hrvatskoga piva i  tradiciji pivarstva u Slavoniji koja postoji još od neolitika, kušajući različite pivske stilove i učeći kako se pivo sljubljuje sa hranom.  
Na turi se posjetitelji upoznaju sa lokalnim craft uspješnicama kao što su von Becekers pale ale, svijetli i tamni Valens, a na jednoj od kontrolnih točaka imati će priliku kušati i nefiltrirano pivo Osječke pivovare.  Osim lokalnih imati će priliku kušati i najbolje svjetske craft brandove. 
 I u intermezzu između dviju osječkih craft festivala ova tura će biti dio standardne turističke ponude grada Osijeka.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *