ČEŠKA DOBRA PIVA vol.1 – Antoš Tlustý netopýr



Tlustý netopýr (debeli šišmiš) češke pivovare Antoš prava je pivska bomba, procijenjena korisna energija je 2690 kJ po litri piva. Riječ je o raženom indian pale aleu sa 7% alkohola i 17 EPM-a. Brewer i autor recepta je Máša David. Sadrži četiri vrste slada: raženi, pilsen, karamel i münchen i četiri vrste hmelja: amarillo, premiant, cascade i chinook. Za proizvodnju se koristi kvasac US-05.

Pivovara Antoš nalazi se u gradiću Slanýkoji je udaljen oko 25 kilometara od Praga. Ondřej Antoš je još 1536. godine započeo sa proizvodnjom piva u kući koja se danas naziva Modletickýpo svome kasnijem vlasniku Vilému Modletickýu. Slavni isusovački povjesničar Bohuslav Balbín u trećoj knjizi svoje edicije „Raznolikosti Kraljevine Češke“ napisanoj 1681. godine preporuča pivo iz grada Slaný kao najbolje u Češkoj. U periodu od 1794. do 1798. godine ovdje je boravio i radio pivar František Ondřej Poupě, autor priručnika o kuhanju piva Počátkové základního naučení o vaření piva iz 1801. godine. Pivo se u gradiću Slaný prestalo proizvoditi 1884. godine, a tradicija je obnovljena nakon 136 godina osnivanjem pivovare Antoš.


Osim debelog šišmiša u ponudi imaju Černé Poupě –svojevrstan hommage autoru priručnika o pivarstvu iz 1801. godine, riječ je o crnom lageru za čiju proizvodnju se koriste sve četiri tradicionalne vrste češkoga slada. Antošův ležák je tradicionalni češki svijetli lager za čiju proizvodnju se koristi Saaz hmelj iz obližnje žatecke oblasti (inače Saaz je njemačko ime za grad Žatec), te slad iz moravske regije Haná.  Martinský ležák je plzensko lager pivo (pils). Slánský Rarach je pivo koje karakterizira deset stupnjeva. Naime Česi imaju specifičan način označavanja piva gdje stupnjevi predstavljaju udio sladovine. Ima dvije vrste slada, bavarian i pilsner. Letní slánská pšenka je pšenično pivo bavarskoga stila, osjete se tragovi klinčića i banane. U sklopu pivovare nalazi se i restoran Antošova krčma koja radi od 2015. godine.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *