ZLATKO SONENŠAJN – ČOVJEK KOJI ZNA ZLATNI SUNČEV SJAJ PRETOČITI U ČAŠU

Općepoznata je izreka da je vino sunčev sjaj u čaši.  Suncu se često daje pridjev zlatno, stoga se može reći i da je sunce zlatni sunčev sjaj u čaši. Stoga je vrlo zanimljivo kada upoznate vinara koji se zove Zlatko Sonenšajn (njem. sonnenschein– sunčev sjaj) i kada taj vinar radi uistinu vrhunska vina. Gospodin Sonenšajn poput nekog alkemičara uistinu zna zlatni sunčev sjaj pretvoriti u nektar i preliti u čašu. Vinarija Sonenšajnnalazi se u Starigradu kod Koprivnice.
Do Zlatka Sonenšajna došao sam vođen vijestima o nagradama koje je osvojio u intervalu od svega tjedan dana. Na 49. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske održanoj 3. lipnja u Svetom Ivanu Zelini Zlatkov traminac – izborna berba prosušenih bobica iz 2015. godine sa 93 boda šampion je festivala i najbolje ocijenjeno predikatno vino. Istoga dana na Festivalu graševine u Kutjevu gospodin Sonenšajn osvojio je zlatno odličje za graševinu, izbornu berbu prosušenih bobica iz 2015. godine. Tjedan dana poslije na manifestaciji Zlatna vina Alpe Adria 2017 održanoj u Križevcima Zlatkov traminac dobio je 97 od mogućih 100 bodova i šampionsku titulu. Na Vinodarukoji se toga dana održavao u Daruvaru gospodin Sonenšajn je također bio apsolutni pobjednik sa tri osvojena velika zlata!
Ukupna godišnja proizvodnja je tek nešto veća od 1000 litara i gospodin Sonenšajn se fokusirao isključivo na vrhunsku kvalitetu vina. Ističe vrlo značajnu ulogu udruga vinara u poboljšanju opće kvalitete proizvodnje vina u Hrvatskoj kroz edukacije i stručne ekskurzije koje organiziraju. S obzirom na svoje uspjehe Zlatko Sonenšajn je i nevjerovatno skroman:
          Mogao bih mistificirati priču oko mojih vina, ali neću. Svatko ima šansu napraviti izvrsno vino. Tu nema uistinu velike filozofije. Ako je zdravo grožđe i ako imate volju obraditi grožđe kako treba nakon berbe. Profesor sa agronomskog fakulteta Zdenko Ivanković svojedobno mi je rekao da bih trebao napisati knjigu o tome kako sam se počeo baviti vinarstvom i kako sam došao do ovih rezultata koje sada postižem. Rekao sam mu da vremena za pisanje knjige nemam jer sam zauzet vinogradarsko – podrumarskim poslovima, ali da sam svakome spreman dati pravi savjet što se proizvodnje vina tiče. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *