OKRUGLI STOL „QUO VADIS RURALNI TURIZAM – ZAŠTO JE BOLJE OSTATI“

   
10. i 11. listopada u najistočnijemu hrvatskome gradu – Iloku održan je okrugli stol pod nazivom „Quo vadis ruralni turizam – zašto je bolje ostati“. Navedeni okrugli stol se održava u okviru nacionalnoga projekta za razvoj ruralnih krajeva, te ususret četvrtome međunarodnome kongresu o ruralnome turizmu koji će se u svibnju slijedeće godine održati u Supetru na otoku Braču.

Glavni organizator ovoga događaja su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i HF eko etno grupa. Okrugli stol se održao u muzeju grada Iloka, u dvorcu Odescalchi.
Uslijedile su dvije panel rasprave; 1. Turizam kao poticaj povratku i ostanku u Hrvatskoj te demografskoj obnovi (formula za budućnost), 2. Perspektive održivoga razvoja turizma i budućnost zelenog poslovanja u turizmu.

Ima li ruralni turizam dovoljno potencijala za generiranje novih radnih mjesta, vrijedi li ulagati u kreativnu turističku ponudu na ruralnim područjima, treba li otići ili ostati u Hrvatskoj, kamo ide ruralni turizam i kako ga kvalitetnije iskoristiti za budućnost Hrvatske? Odgovor na to pitanje pokušali su dati eminentni stručnjaci iz oblasti turizma poput Kristijana Staničića, direktora glavnoga ureda Hrvatske turističke zajednice, Branke Čubelić, vlasnice Dream time d.o.o., Marijana Dužića, vlasnika Svpetrvs hotela d.d. i Damira Podhorskog, vlasnika internetske marketinške agencije Escape d.o.o. koji su bili panelisti prvoga panela.

U drugoj panel raspravi sudjelovali su influenceri poput Dore Smolčić Jurdane, dekanice fakulteta za menadžment u turizmu iz Opatije, Rujane Bušič, direktorice turističke zajednice Vukovarsko srijemske županije, Marka Piljića, vlasnika obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva „Ivica i Marica“ iz Karanca, Alexa Grgića, vlasnika edukacijsko – degustacijskoga centra zdrave hrane i življenja „Ambient park“, Matee Brižić, voditeljice edukacijskoga outward bound centra Veliki Žitnik. Panel rasprave je moderirao Zoltan Kabok.

„Prije deset godina na istome mjestu, u Iloku održao se okrugli stol pod istim nazivom. Koncem prošle godine direktor turističke zajednice Ilok inicirao je da opet održimo okrugli stol pod istim nazivom i sa istom tematikom. Ove godine ujedno obilježavamo i dvadesetu godišnjicu naše udruge.“ Istaknula je predsjednica udruge „Klub članova Selo“ Dijana Katica.

Okrugli stol je otvorio ministar turizma Gari Capelli koji je naglasio: „Uvijek govorim zajedno o ruralnome i zdravstvenome turizmu koji su komatibilni, idu korak uz korak. Sutra ćemo na Vladi razmatrati prijedlog zakona o pružanju usluga u zdravstvenome turizmu koji bi trebao na adekvatan način regulirati tu problematiku. Republika Hrvatska je premrežena ruralnim područjem i toga moramo biti svjesni. Pri kraju je izrada akcijskoga plana razvoja ruralnoga turizma, a i neke smjernice sa današnjega panela će biti implementirane u finalnu verziju akcijskoga plana. U ukupnoj strategiji razvoja turizma RH, ruralni turizam se nalazi u top deset prioriteta i od njega se puno očekuje. Usvajanjem i provođenjem akcijskoga plana krenuti ćemo u konkretne projekte razvoja ruralnoga turizma.“
Činjenicu da je udio ruralnoga turizma manji od 2% u ukupnome hrvatskome turizmu, dok se u razvijenim zemljama taj udio kreće između 10 i 20% direktor glavnog ureda HTZ Kristijan Šimičić komentirao je slijedećim riječima: „Apsolutno smo nedovoljni iskoristili potencijal s kojim raspolažemo. Turizam može biti generator razvoja u ruralnim krajevima. HTZ će kroz promotivne aktivnosti ne samo odvojiti sredstva za promociju ruralnih destinacija; napraviti novu web stranicu koja će objediniti ponudu hrvatskoga ruralnoga turizma i ići na ciljane kampanje na nama zanimljiva tržišta. To mora dati rezultate u bliskoj budućnosti.“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *