VIKEND ZDRAVE PREHRANE BY GEEKETA & OPG FILAKOV


Popularna osječka food bloggerica i nutricionistica Andrea Krivak Geeketa organizirala je zanimljiv i koristan event pod nazivom Vikend zdrave prehrane u suradnji sa trgovinom Voće i povrće Filakov.

Event je počeo u subotu prijepodne, u 10 sati, a imali smo priliku kušati čitav niz zanimljivih gastro poslastica made by Geeketa: kruh sa bananom i konopljinim brašnom, muffini sa buternut tikvom, pesto sa špinatom, integralni keksići sa čoko medom, fit salata, batat krempita…Osim što je napravila sve ove delicije Andrea je dijelila nutricionističke savjete, te prisutnima odgovarala na sva njihova pitanja vezana uz prehranu.

Osim što ima svoj blog, vlastiti youtube kanal, kolumnu „Andreina špajza“ na najčitanijem osječkom portalu osijek.031, te video kolumnu na portalu gastro.24sata.hr Andrea je prisutna na brojnim gastro eventima kao organizator ili pak kao sudionik; prošli mjesec pobijedila je na natjecanju Food bloggers battle koje održano u Hokus Okusu – čaroliji okusa sa svojim falafelama u toritilji i prženim čipsom sa pikantnim umakom i umakom od avokada.

Na Vikendu zdrave prehrane svoj kutak je imao i prvi slavonski brend ljutih umaka Slavonska krv. Čaruga, bećar, ljuta snaša i ajvarova seka brzo su stekli nove obožavatelje.

Domaćin eventa je trgovina Voće i povrće Filakov u osječkoj ulici Martina Divalta. Trgovina im se nalazi u Osijeku, a OPG u Gajiću. Gajić je pitoreskno šokačko selo na sjeveroistoku Baranje. U njemu je nekoć živio Jerko Zlatarić, osoba možda i najzaslužnija što se danas Baranja uopće nalazi u sastavu Hrvatske, a ne Vojvodine. Sjeveroistočno od Gajića nalazi se moćni Dunav, a jugozapadno pitomo Banovo Brdo. Filakovi imaju dva hektara plastenika u kojima proizvode rajčice, četiri vrste paprike (babura, špicasta, ajvarica, ljuta) i krastavce. Na vanjskim površinama uzgajaju kupusnjače (kupus, karfiol, kelj), bijeli i crveni krumpir, te jagode. Najpoznatiji su po rajčici, a baranjska rajčica Filakov je postala brend na kojemu su brojni trgovci htjeli (nezasluženo) profitirati.

„Čitava osječka tržnica prodavala je našu rajčicu“, ironično govori Darko Filakov koji je posao naslijedio od oca Stipe, „Međutim 80% toga nije bilo naše. Jednom je tata vođen glasinama incognito došao na tržnicu i vidio da je netko napisao na kartonu da prodaje rajčicu Filakov, na njegovo izričito pitanje odakle je ta rajčica prodavač mu je odgovorio da je to baranjska rajčica Filakov iz Gajića. Kad mu je otac rekao da je on Filakov iz Gajića prodavač je ostao bez teksta.

Kažu da je najgore  bilo što se pod imenom „rajčice Filakov“ svašta počelo prodavati, pa i ona rajčica lošije kvalitete, to im je rušilo ugled, pa je i to bio jedan od impulsa da stvore vlastite kanale distribucije robe do krajnjih potrošača, da otvore vlastite trgovine. Njihova intencija je kupcima ponuditi tržnicu u trgovini. Njihove trgovine su i kanal distribucije drugim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja cijele Hrvatske. Imaju u ponudi mandarine, suhe smokve i limun iz doline Neretve. Imaju i partnere poput OPG Lagator od kojih nabavljaju aroniju i med ili tvrke Panonian grain čije proizvode od konoplje također drže na svojim policama.

U Osijeku imaju četiri trgovine koje rade od sedam do dvadeset sati. Na otvaranje vlastitih trgovina osim zbog fejk „rajčica Filakov“ odlučili su se i zbog toga što su dosad najviše na njihovim proizvodima zarađivali prekupci sa veletržnice, a i otvaranjem vlastitih prodavaonica mogu se više posvetiti kupcima kroz neposredni kontakt s njima. Njihova proizvodnja je  ekološka. Uskoro planiraju otvoriti i web shop sa dostavom na kućni prag.  
Hvala Geeketi i trgovinama Voće i povrće Filakov, na ugodnom, korisnom i ukusnom druženju!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *