NOVI RESTORAN U BARANJI: KNEŽEV DOL

 

 
 
Odnedavno, točnije od Velikog petka ugostiteljska ponuda Baranje bogatija je za jedan novi restoran – Knežev dol. Kao i većina baranjskih restorana i Knežev dol smješten je na baranjskoj turističkoj transverzali koja se pruža od Slavonije do Bačke, od Bilja do Batine. Na potezu od Kneževih Vinograda prema Suzi, tik iz Eko surduka Divković, na adresi Kaponja 15 nalazi se Knežev dol. Sa sam ceste kompleks nije vidljiv, zamjetan je tek natpis sa imenom restorana. Potrebno je skrenuti desno sa ceste i parkirati automobil ili motocikl i onda se čitavim kolopletom stepenica spuštate u udolinu gdje je smješten ovaj ugostiteljski kompleks.
 
 
Iako geografski bliži Suzi, adresa spada pod Kneževe Vinograde, a nalazi se u udolini te je Knežev dol sasvim prikladno ime za ovaj kompleks. To nije samo restoran, to je izletište u pravom smislu riječi sa nekoliko objekata, prostranim livadama, mostom koji Vas preko kanala vodi u divljinu netaknute baranjske prirode… Savršeno mjesto za odmoriti dušu i tijelu, uzeti predah od puta, regenerirati se kapljicom vina i slasnim zalogajem. Tik uz baranjsku turističku transverzalu, a opet imate dojam kao da ste u divljini Kopačkoga rita. Idealno za obiteljske izlete i urban getaway.
 
 
Ovo mjesto je sasvim idealno i za predah na cikloturističkom izletu. Upravo sam i ja iskoristio ugodan sunčani travanjski dan i do Kneževa dola svratio biciklom prije odlaska na degustaciju bodroškog fiš paprikaša u Bačkom Monoštru.
 
 
Iza cijelog projekta stoji obitelj Kočevar koja se već petnaestak godina uspješno bavi vinarstvom i trenutno su jedini komercijalni vinari u Batini. Kad se pogleda čitav niz zapuštenih gatora na turskoj kaldrmi koja vodi od mosta prema Bačkoj do skretanja za Julkužalosno je to vidjeti. Na sreću, susjedni Zmajevac puno bolje čuva (i unaprjeđuje) svoju vinogradarski baštinu.
 
 
Darka Kočevara zatekao sam u poslu, uz peku, u pripremama za dolazak jedne veće grupe posjetitelja.  Uz pripremu peke započeo je priču o svojoj poslovnoj filozofiji: „Najbitnije je razjasniti svim posjetiteljima i interesentima da ovo nije restoran brze hrane, ovo nije fast food. Preferiram nabavljati, domaće, svježe i kvalitetno meso, a ne ga tjednima držati u zamrzivaču i zato ljude navikavam da ranije rezerviraju svoje termine kod nas.“
 
 
Naglašava da ne pripremaju fiš paprikaš od nikakvih instant pripravaka niti kuhaju čobanac na početku tjedna na veliko pa ga ostalih šest dana samo podgrijavaju. Kaže da im je cilj da sve bude svježe, nepatvoreno i prirodno i ljestvicu kvalitete odmah u startu postavljaju visoko.
 
 
 
„Spletom okolnosti, otišao sam u vojnu mirovinu sa 45 godina i nisam želio provoditi dane žuljajući laktove na šankovima. Kupili smo vinograd u Batini i krenuo sam u novi životni pothvat. Nakon 15 godina obiteljskog vinogradarstva, idemo stepenicu više, širimo se i na ugostiteljstvo, a sve sa namjerom da zatvorimo jedan krug. Nisam se htio pomiriti sa činjenicom da sami vinari najmanje zarađuju na svojem vinu. Najbolje je prodavati vino „na kućnom pragu“, bez posrednika, ali da bi ti ljudi došli, moraš im nešto i pružiti. Osim toga i sin nam je završio za kuhara. Činjenica da radi u svojem objektu će mu samo pomoći da se snažnije ispofilira i afirmira u svojem poslu“,  govori Darko Kočevar.
 
Od predjela u ponudi imaju baranjski kulen i baranjske sireve, mix Iz Kneževe pušnice koji objedinjuje sir, čvarke, slaninu, kulen i kobasicu, zatim mariniranu dimljenu riječnu ribu i paštetu od čvaraka, riblju paštetu, te švargl i krvavice.
 
 
Budući da je ipak riječ o baranjskom restoranu snažno su zastupljena jela od ribe; u ponudi je fiš paprikaš od šarana ili od miješane ribe, perkelt od soma ili perkelt od štuke, šaran u rašljama, prženi ili pohani šaran, štuka, som i smuđ… Specijalitet kuće je som na knežev način.
 
Što se tiče jela od mesa u ponudi su standardni bečki i zagrebački odrezak (svinjetina/perad), ćevapi i pljeskavice pohana, kao i iskoštena piletina na žaru, neizostavni čobanac, cigan pečenje, janjetina i prasetina na ražnju, svinjska pisanica i koljenica, te biftek po želji gosta.
 
 
Specijaliteti kuće su Kneginjin san, Knežev pladanj, Knežev pijetao i Knežev perkelt. Knežev perkelt je perkelt od svježih svinjskih koljenica rezanih u stilu osso buco, spravlja se minimalno 2 sata, a kao prilog služe se tijesto sa sirom i prženom slaninom.
 
 
 
 
 
               
 

 

About Author

2 thoughts on “NOVI RESTORAN U BARANJI: KNEŽEV DOL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *