DAN NEZAVISNOSTI – FESTIVAL MALIH NEZAVISNIH PIVARA U DARUVARU

U petak, 17. kolovoza održan je treći po redu Dan nezavisnosti – festival malih nezavisnih pivara u Daruvaru u sklopu Dana piva pivovare Daruvar. To je samo jedna od manifestacija u sklopu pivskih dana, a trajala je čitavih devet dana. Sve je započelo još 10. kolovoza sa tjednom ljubavi tijekom kojeg su se sva piva iz linije Staročeško i 5th element u daruvarskim kafićima prodavala po sniženim, festivalskim cijenama. Veliko finale pivskih dana je bilo u subotu, 18. kolovoza kada je na središnjem gradskom trgu u Daruvaru održan koncert Psihomodo pop, a sva piva Daruvarske pivovare se točila po simboličnoj cijeni od 5 kuna.
Treći je ovo po redu Dan nezavisnosti i ujedno to je najveće zajedničko okupljanje malih nezavisnih pivara u Hrvatskoj, bilo ih je točno 36, a za sve je zaslužan majstor pivar Daruvarske pivovare i dobri duh hrvatske craft beer scene Krešo Marić, pivarski veteran i jedan od pionira craft revolucije u Hrvata. Piva iz linije 5 th element ABA, lela, bart mnogima su bila prvi kontakt sa uzbudljivim svijetom craft piva. Sa imperial india pale aleom Krešo je kvalitativno ljestvicu podigao još više, a potom su uslijedili i sjajni gerwiss, woodoo, stout 4.2, bonner, whey beer i cannabeer. Svako pivo iz radionice majstora pivara Kreše Marića posebna je priča za sebe.
Krešo je i inicijator osnivanja, te voditelj grupacije malih nezavisnih pivovara koja djeluje unutar udruženja proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore. Dani piva pivovare Daruvar bili su idealna prilika da se svi oni okupe na jednom mjestu. Za simboličnu cijenu od pedeset kuna posjetitelji su dobili festivalsku čašu i priliku kušati pedesetak vrsta piva.
A na Danu nezavisnosti predstavili su se Bošnjak beer & gin iz Sičica kod Nove Gradiške, također jedni od pionira craft pivarstva u Hrvata, zatim Crafters, LAB Split, Barba, pivovara Mlinarica, Nova runda, Šibenska pivovara, Valens iz Vinkovaca , Zeppelin iz Bjelovara, Zmajska pivovara, Putna brew, Black hat iz Đakova, Braccia brew, Brlog zadružna pivovara, Bura brew, Porečka craft pivovara, Istarska pivovara, Križevačka pivovara, Lepi dečki brewery, pivovara Ličanka, Pivovara MBC Slawoner iz Požege, pivovara Medvedgrad, Pitomačka pivovara, pivovara 022, Positive Brewery, PriMarius craft pivovara, Pulfer, Samoborska pivovara Razum, Varaždinsko pivo, Varoška pivovara, obiteljska pivovara Stric iz Našica, Beckers iz Osijeka, Varionica i Dubrovačka pivovara.
Pedesetak stilova piva se točilo na dvadesetak točionika tako da na svu sreću nije bilo velikih gužvi i kegovi su se relativno brzo mijenjali. Ono što ovaj event razlikuje od homebrewing druženja poput Pijane čaplje u Slavonskom Brodu i Zlatne krigle u Požegi je to što sudjeluju samo pivovare, a ne i homebreweri što jamči stilsku i kvalitativnu uravnoteženost ponuđenog piva.
Cijeli event se zbio u barkonom dvorcu Janković koji se nalazi u središtu grada, što je samom događaju dalo jednu posebnu atmosferu.  Na ulazu u dvorac nalazi se i najstarije stablo ginko bilobe u Hrvatskoj, promjera sedam metara. Upravo tamo smo odlazili na pauze (pedesetak stilova piva uistinu je teško degustirati, te treba biti oprezan i postepeno dozirati) kako bismo uhvatili predah od festivala. Nakon intenzivnog i burnog petka subotu smo iskoristili za regeneraciju u prirodi i posjetili prvo izletište Vranjevina na kojem se nalazi i istoimeni slap. Umili smo se u izvorskoj vodi,  a zatim produžili do Petrova vrha, a tamo smo nabasali ni manje ni više nego na Krešu Marića i ekipu gostujućih pivara koja je prenoćila u tamošnjem planinarskom domu. Sve u svemu jedan sjajan festival i odličan vikend u Daruvaru.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *