RESTORAN BOSS SUBOTICA – ULTIMATIVNA URBANA GASTRO DESTINACIJA

Subotica, najsjeverniji grad Vojvodine iako je često bio meta mojih gastro ekspedicija ipak je na neki način ostao i svojevrsna enigma. U Suboticu se dolazilo, u Subotici se spavalo, u Subotici se i feštalo na bunjevačkim prelima, ali nekako sam najviše istraživao okolicu Subotice; salaše u Tavankutu, jezero Palić, vinarije na subotičko – horgoškoj pješčari…

Međutim, i sama Subotica (kao urbani centar) je zanimljiva u gastronomskom smislu, a jedna od atraktivnijih lokacija je svakako i Boss caffe. Iako se službeno zove Bos caffe , ili u extended verziji Boss caffe pizzeria, Bos je zapravo punokrvan restoran.

Nalazi se u subotičkoj ulici Matije Korvina, u pješačkoj zoni, na kućnim brojevima 7 i 8. Drugim riječima fizički se radi o dvije zgrade na suprotnim stranima ulice, a terasa zauzima skoro cijelu pješačku zonu izuzev jednog malog koridora.
U kategoriji juha ili kako su ih oni zovu „supa i čorba“ u ponudi su: paradajz krem supa, krem supa sa gljivama, supa od povrća, kiselo ljuta kineska supa, ragu čorba i jagnjeća kisela čorba. U kategoriji salata tu su grčka, pileća, giardino, chesters, steak, caprese, salata sa purećim filetom, szechuan salata (salata miks, rikola, kalifornijska paprika, svježi šampinjoni, krastavac, mladi kukuruz, szechuan dressing, prepečene kockice kruha, slatki chilly umak i marinirani bataci), zatim cezar salata, losos salata, salata od tunjevine, three cheese salata, hrskava feta salata i ono što nas je najviše zaintrigiralo salata od morskih plodova: ražnjići lososa, tunjevina sa sezamom i „black tiger“ rakovi u kombinaciji sa mariniranim školjkama, lignjama i oktopodom, servirani sa mješavinom svježih salata, rikole, cherry rajčica, julienne i friško ispečeni domaći krušćić sa sezamom.
Restoran ima tradiciju dužu od trideset godina, 1986. godine su započeli raditi kao pizzeria, a deset godina kasnije proširuju ponudu na pohanu hranu, bifteke i piletinu.
Izbor jela od piletine je vrlo bogat, u ponudi su pileći file natur, piletina sa kreuter putrom, pileći file sa šampinjonima, sa papar preljevom, sa gorgonzola preljevom, punjena (sa pečenom paprikom, špinatom feta i trapist sirom), pohovana pileća prsa, pileći bataci, pileće grudi sa njokima, hrskavi pileći bataci, slatko – kisela piletina sa ananasom, pileće grudi sa pikantnim tikvicama, piletina u hoisin umaku, slatko – kiselom umaku, ojster sosu, slatkom čili sosu, ljuta pileća krilca, sotirana pileća džigerica…

Restoran ima i prostranu i ugodnu bašću koju krase zanimljive skulpture, a sam restoran je prepun zanimljivih detalja, a dizajnirali su ga dva arhitekta: Zoltan Vida i Mihajlo Đurić. Nalazi se tik uz kušaonicu vinarije „Zvonko Bogdan“, pa se i u samome restoranu osim reprodukcija slika Eugena Kočiša nalaze naravno i vina vinarije Zvonko Bogdan.
Kada je junetina u pitanju u ponudi su ramstek, biftek natur, biftek kreuter, biftek sa tostom i jajetom, biftek sa šampinjonima, biftek sa papar preljevom, sa gorgonzola preljevom, filet steak i rolovana teletina na maslacu. Od riba u ponudi su lignje na žaru, losos, grilovana orada, brancin i tuna steak.

Osoblje je iznimno profesionalno i ljubazno, a na hranu, pa čak i na ona malo složenija jela se uopće ne čeka dugo. U ponudi imaju i dvadesetak vrsta pizza, što je i logično jer su i krenuli kao pizzeria, a najzanimljivijima su nam se učinila pizza sa pavlakom (pavlaka, šunka, sir, kukuruz) i Ivekova pizza koja opet sadrži pavlaku, a uz nju i sir, šunku, kobasicu, dimljeno meso, slaninu, masline i gljive. Kako i svakom pravom restoranu priliči imaju i velik izbor slastica poput sladoleda, palačinki, voćnih kupova, salata, torti, a nas se najviše dojmio voulez – vous desert. Boss je definitivno restoran koji se pamti.
Prilikom posjete restoranu bio je dogovor da svatko od ekipe naruči jelo iz različite kategorije (riba, piletina, junetina….) i da kušamo sve po malo. Unatoč tome, imam dojam da smo samo otškrinuli vrata restorana. Servirano je bilo iznimno podatno i ukusno, ali su tu ostali i brojni upitnici. Paralelno sa evociranjem dojmova o kušanome sazrijeva i želja za ponovnim posjetom. Prvi posjet daje samo naslutiti kakvi se sve gastronomski podražaji tamo mogu doživjeti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *