VINOCOM U HOTELU ESPLANADE

Zagrebački hotel Esplanade ima gotovo kultni status, mjesto poznato kao stjecište i okupljalište istinskih hedonista, a tome definitivno pridonosi i manifestacija VINOCOM. Impozantan je to event koji je na jednom mjestu okupio nekoliko stotina vinarija, proizvođača delicija, craft pivovara…Jedina mana ove manifestacije je ta što je preglomazna, pa posjetitelj uspije nepcima kušati samo manji dio ponuđenog.

Vinarija Sušić iz Imotskog bila je moja prva postaja. Osim što su angažirani na revitalizaciji autohtone sorte kujundžuše ova dalmatinska vinarija u ponudi ima i graševinu, koju kupuju na sjeveroistoku Hrvatske, u Srijemu, a potom ju njeguju na svoj način. No ono što je njihov zaštitni znak i što spada u sam vrh ponuđenoga na ovogodišnjem VINOCOMu su definitivno crvene kupaže.

Jokan cuvee je kupaža cabernet sauvignona, merlota i plavca malog, a po riječima vlasnika vinarije Alena Sušića najbolja im je bila 2015. godina kada su mikroklimatski uvjeti za proizvodnju grožđa bili idealni. Kad pomislite da je to apsolutni vrh onda Vam Alen ponudi i Gran cuvee – kupažu merlota i syraha koja je za još jednu nijansu intrigantnija od prethodne.

S obzirom da sam odmah u startu kušao iznimna vina nije bilo lako odlučiti se za slijedeće. Vođen lokal patriotizmom kušao sam baranjska vina vinarija Kolar i Pinkert iz Suze.

Na ovogodišnjem VINOCOMu premijerno je predstavljen prvi broj tiskanog izdanja HEDONIST MAGAZINA u kojem se našao i jedan moj tekst pod nazivom: „Baranja – hedonistička oaza stiješnjena između Slavonije i Bačke“

Idejni začetnik, glavni urednik i izdavač HEDONIST MAGAZINA Gabor Vecsey zainteresirao je posjetitelje za ovu vrstu izdavaštva što jamči da će u slijedećem broju ovog magazina za kojeg pišu dopisnici iz cijeloga svijeta biti još više priloga iz Hrvatske.

Nakon toga valjalo je iskoristiti ovaj događaj i otisnuti se na vinsko putovanje svijetom, a prva destinacija naredu je bila naravno – Francuska. Dojmile su me se francuske etikete Chateau rougier Bordeaux i Domaine du salute graves.

Vina Duboković sa Hvara plijenila su pažnju svojim etiketama Laganini, Medvjedica, Prije 6009 godina, a u hladnom i maglom obavijenom Zagrebu poseban je užitak bio ispiti čašu njihova vina 2017sati sunca u boci.

Vinarija Erdevik iz istoimena srijemskoga mjesta ponudila je svoje sjajne etikete chardonnay omnibus lector,sauvignon blanc bella novela i tri bele koze (koje nisu roze). Tu su i odlična rose vina poput Roze Nostre – kupaže merlota (90%) i cabernet sauvignona (10%), Tri roze koze – kupaža merlota (50%), syraha (30%) i cabernet sauvignona (20%), no ono što me se posebno dojmilo je Trianon – crvena kupaža merlota (55%), syraha (37%) i cabernet sauvignona (8%).

Vinarija Petrač bila je jedan od malobrojnih izlagača iz Hrvatskog Zagorja, te hrvatske regije koja je sinonim za kulturu ispijanja vina. Zbog usitnjenosti parcela i činjenice da svatko ljubomorno čuva svoj grunt i vino troši uglavnom za vlastite potrebe u Zagorju dugo nije bilo vinarija sa komercijalnim ambicijama. Zagorje je također dugo bilo sinonim za vina loše kvalitete, tudume, noje, direktore…. Na sreću vinarija Petrač je potpuno drugačija priča i prezentira zagorska vina na najbolji mogući način.  

Na manifestaciji nije manjkalo niti craft pivovara, a predstavili su se Crafters, Zadarska pivovara i slovenska pivovara Ressel nazvana po izumitelju brodskoga propelera Josephu Ludwigu Franzu Resselu. Posebice su intrigantne njihove etikete mango session indian pale ale i amber kellerbier.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *