BARANJSKI MARTINJSKI HEDONISTIČKI BIKE & HIKE TRAIL

Sveti Martin zaštitnik je vinara, vinogradara, grada Belog Manastira i uzgajivača gusaka i pataka. Najbolji način da se obilježi ovaj blagdan je da se pronađe hedonistička spona sa svime navedenim. U subotu, dan prije blagdana nakon početne ranojutarnje borbe sa maglom sunce je tako divno zasjalo i to je bio neodoljiv zov za odlazak u prirodu. Budući da se u Baranji blagdan svetog Martina počinje slaviti i dan ranije to je bio logičan odabir. Iz etno sela Karanac biciklima smo krenuli ka vinorodnom Banovom Brdu.


Da razbijemo monotoniju nismo išli standardno do Kamenca, pa „betonskim pločama“ prema repetitoru već iz Karanca prtenim putem direktno na beljsku vinsku cestu. Bez pretjerivanja, to je jedna od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj, a činjenica da je asfaltirana čini ju još dostupnijom brojnim putnicima namjernicima. Na usponu prema odašiljaču nakratko smo zastali, skinuli nepotrebnu odjeću i ostali samo u kratkim majicama i biciklističkim tajicama. Sunce je tako sjalo da je ostatak opreme postao suvišan. Prije samog repetitora skrenuli smo desno na tursku put, s ciljem da dođemo do vinske prijestolnice Baranje – Zmajevca.


Nakon prolaska pored vrha Kamenjaka, vrha Banovog brda uslijedio je dugačak spust prtenim putem kroz vinograde. Na pojedinim mjestima, na strmim usponima moralo smo i sići s bicikla, ipak pametniji popušta, pa je u pojedinim trenucima biking postao hiking. Prolazak hrptom baranjske planine pruža uistinu zadivljujuće vizure na proplanke, trsove, surduke… Posebice je intrigantan i lijep dio na kojem se s lijeve strane pruža pogled na crkvu svetih Petra i Pavla u Topolju, a s desne na selo Suzu poznatu po sjajnoj vinariji Kolar.


Nakon dvadesetak prijeđenih kilometara i kraćeg zaustavljanja na jednoj lovačkoj čeki koja pruža sjajan pogled spustili smo se u zmajevačku ulicu Vašarište i produžili do vinarije Čočić. Tamo smo kušali njihov odlični mladi portugizac i domaći kruh premazan s masti i posut sa crvenom paprikom. Naravno, i kući smo ponijeli vina, a jedino nam je bilo žao što smo bili ograničeni s transportnim prostorom u našim ruksacima, pa nismo mogli ponijeti i više.


Nakon prolaska kroz reformatski surduk i pozdravljanja sa gazdom Pavlovićem produžili smo ka katoličkom surduku i zastali pred restoranom Josić s ciljem da se nastavimo regenerirati od biciklističke vožnje. Pri ulasku zatekli smo pun restoran i pomislili da nećemo naći mjesto, ali na sreću bili smo u krivu. Vidjevši nas u kratkim rukavima voditelj restorana Nebojša Kresić samo je začuđeno uzviknuo: „Pa znate li Vi koji je mjesec?“, „Znamo Nebojša i znamo da smo uistinu gladni“ i nije prošlo niti nekoliko minuta i Nebojša nam je pronašao stol u „tunelu“. Prvo smo naručili krem juhu od bundeva, a potom i potom i delicije od svježeg mesa crne slavonske svinje. Budući da se ipak bliži Martinje, a sveti Martin je zaštitnik uzgajivača gusaka htio sam kušati i gusku. To nažalost nisu imali u ponudi, ali zato na jelovniku imaju širok izbor jela od patke, pa sam se odlučio na perkelt od patke sa domaćim tijestom i prženom slaninom. Sve navedeno smo začinili sa izvrsnim baranjskim šilerom.


Budući da smo predjelo, glavno jelo i desert odlučili pojesti na različitim mjestima zaputili smo se u Beli Manastir, grad čiji je zaštitnik sveti Martin. Logičan izbor je bila slastičarnica Galerija No1 koja me oduševila još tijekom prošlogodišnjeg adventa. Prvo smo kušali talijansku krempitu, koja je znatno teža, masnija od standardne, zatim jedan kolač koji okusom podsjeća na baklavu, a izgledom na kiflicu i na koncu super osvježavajući, prefini kolač za koji je vlasnik slastičarnice skromno rekao da ga je nazvao jednostavno „domaći kolač“. Baranja osim odličnih vina i zadivljujuće gastronomije ima i sjajne slastičarnice, a „sveto trojstvo“ čine slastičarnica „Dinamo“ iz Baranjskog Petrovog Sela, slastičarnica „Jadran“ iz šećerane i naravno Galerija No1 iz Belog Manastira. Prednost Galerije u odnosu na prve dvije je u tome što radit tijekom cijele godine, a ne samo sezonski.

Spojem rekreacije u prirodi, vrhunskih vina, odličnih gastro specijaliteta i zadivljujućih slastica na idealan način smo proslavili Martinje u Baranji.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *