Prvi Wine, olive & heritage festival u Jelsi na Hvaru

Wine, olive & heritage festival 2019. se održava prvi put u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. svibnja ove godine. To je manifestacija koja će tijekom četiri dana uz domaće i strane sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina, a u prvom je planu  promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara u suradnji s gostima festivala.

Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“ koja baštini „skup znanja i vještina o pažljivom odnosu prema prirodnim izvorima kopna i mora važnih za dostupnost hrane, kvalitetu životnog prostora  i stabilnog ekološkog sustava“. Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike  nauče i nešto novo.  Festival teži promovirati „sve najboje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini. Službeni #hashtag : #najbojeodHvara #JelsaWOH

Festival se službeno otvara u četvrtak 23. svibnja u jelšanskom parku. Ondje će se održati  gastro show s učenicima Ugostiteljske srednje škole uz predstavljenje njihovih  jela mediteranske prehrane, kao i domaćih proizvoda udruga Trim i Faria.  Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge „Održivi otok“ će pritom objasniti više o čitavom pokretu otoka i detaljima koji budu zanimali publiku uz navedena jela: Through four seasons, in our vineyards on  Hvar / Mediteranean Diet// Četiri  godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana

U petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rivi će se od 20h predstaviti svi sudionici festivala uz degustaciju lokalnih vina i ulja (dosada su se prijavile vinarije: Vina Carić, vina Pinjata, PZ Svirče, Mario Carić, Braća Plančić, Vina Huljić, Vina Tomić, Vina Plenković te ulje Radojković i ulje Curin).   U petak je predviđena radionica o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani Mirelle Žanetić te tematska tura s vodičem – obilazak najpoznatijih hvarskih vinarija i uljara s degustacijom u prekrasnim hvarskim krajolicima (cijena 250kn, prijave na: Info@tzjelsa.hr). Istoga dana održat će se i izložba Lane Stojičević u Muzeju Općine Jelsa. U ovaj je festival uklopljen i Festival čakavice: u Svečanoj dvorani Općine Jelsa bit će upriličena kolažna izvedba djece uz recitacije, glumu, ples i pjesmu. U subotu, program počinje radionicom prof.  Marije Vukelić„Mediteran u čaši vina (i u stihu)”, slijedi obilazak vinarija, a od 19h „Bonkulović večer“: ponuda specijaliteta jelšanskih ugostitelja/restorana na rivi. Tema je mediteranska prehrana. Program će trajati do ponoći, a nastupit će i gosti: đakovački folklor te tamburaši.

Osim domaćih sudionika, na prvom Wine, olive & heritage festivalu predstavit će se i gosti iz Bugarske radionicom „ Diversity is Our Treasure/ indigenous Bulgarian & Croatian grape varieties „/ Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske authotone vinske sorte. Predavačica je  poznata bugarska enologinja  Galina Niforou, (Wine MBA, BIWC Managing Director).  

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *