JOŠ JEDNA TRADICIONALNA JELŠANSKA FEŠTA VINA JE PRED NAMA!

text by Marija Vukelić, Zlatne riječi, photo by Julio Frangen

Jedna od najdugovječnijih fešti na Jadranu Fešta vina u Jelsi i ove se godine obilježava zadnjih dana mjeseca kolovoza, od 29-31.8. u organizaciji TZ Jelse.

U svojim počecima, davne 1952. bila je zamišljena kao sajam vina zbog potrebe da se što više vina prethodne godine na kraju sezone proda, kako bi se novo vino (nove berbe početkom rujna) imalo gdje spremiti. Sedamdesetih je sajam vina „pauzirao“, a 1984. se ponovno aktivirao kao Fešta vina. Kroz godine se jelšanska fešta brendirala u jednu od većih tradicionalnih dalmatinskih fešta.

Ovogodišnji program započinje u četvrtak, 29.8. izložbom „Retrospektiva Sajam vina“ u prelijepom ambijentu Trga Sv. Ivana, kao uvertira u sljedeća dva najveselija dana u Jelsi. Mnoštvo izvođača, bogata gastro scena, vrhunska hvarska vina te prijatelji iz Brdovca, obilježit će jelšansku manifestaciju.

U petak ujutro kreće međunarodna veslačka regata, slijedi stručno ocjenjivanje otočkih vina u organizaciji renomiranog projekta „Vinske zvijezde“. Od 18h nazočni će moći uživati u bogatoj eno-gastro ponudi, gledati bakljadu brodica te saznati na svečanom proglašenju koje je hvarsko vino na ocjenjivanju dobilo najvišu ocjenu. Pobjednika s najvišim brojem bodova nagradit će TZ Jelsa plaćenim izlagačkim mjestom na međunarodnom sajmu vina Vino.com u Esplanadi, 22-23.11.gdje se tradicionalno dodjeljuju priznanja najboljima u projektu Vinske zvijezde.  U noćnim satima goste će zabavljati klapa Cambi, Dreamers bend na Pjaci, Totem bend u Mojito baru, DJ Župi u Step Up, Ivica i Antonia kod vinskog kutka na Mandraču.

U subotu uz gastro i eno ponudu naših vinara i ugostitelja na red će doći i popularne zabavne igre, među njima i potezanje konopa, skidanje pršuta. Na glavnoj pjaci nastupit će Danijela Martinović te Robert Mareković i Swingers bend, grupa Boss u Mojito baru, DJ Dasta i Danny u baru Step Up, DJ Tabu u eno kutku, Kooperonti u gastro kutku na Velom mostu. U 22:30, kao i svake godine, veliki vatromet obasjat će nebo iznad jelšanske luke.  

Sve dodatne informacije potražite na:  Info@tzjelsa.hr    

FB event: https://www.facebook.com/events/650056755402978/

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *