Wine Wednesday #21: SLAMIĆ VINA @Roots bar, Zagreb

PR OBJAVA; text by Marija Vukelić, Zlatne riječi, photo by Julio Frangen

Novi ciklus vinskih srijeda nakon posla započeo premijernim zagrebačkim predstavljanjem vina SLAMIĆ

                       U srijedu, 25.9. nastavio se jesenski ciklus Vinskih srijeda nakon posla u kojima se vinoljupcima predstavljaju vinarije manje zastupljene u Zagrebu. Prvo predstavljanje nakon ljetne pauze ispunilo je do zadnjega mjesta – lijepi i moderni, sve popularniji zagrebački bar Roots, u kojemu osim vina, ujutro nude zdrave voćne i povrtne sokove uz doručak, a poslije podne i koktele. Vinska karta bazira se na hrvatskim vinima i većinom – izvornim hrvatskim sortama.

                     Slamić vinarija je obiteljska „boutique“ vinarija nastala gotovo slučajno, kako je rekao na predstavljanju Davor Slamić, sin vlasnika Dane Slamića. „Slamići potječu iz obitelji koja je živjela na selu, imala velike površine zemlje i živjela od stočarstva, vinogradarstva i maslinarstva. Kako su trbuhom za kruhom početkom 70 djeca otišla u inozemstvo i većinom se počela baviti ugostiteljstvom, brzo su osigurala uspješna radna mjesta u tom sektoru. Kada se Dane Slamić poželio vratiti u Hrvatsku, 1993. kupio je Hotel Borovnik u Tisnom, a uz to, u ostavštini nakon očeve smrti dobio i –  vinograd! Budući da vinograd ima na selu poseban status „Ako je urod dobar i zdrav, moraš biti dobar čovjek“ ,  Dane je molio susjede, starosjedioce da obrađuju i održavaju vinograd, da grožđe uvijek bude dobro i zdravo! Kad su ti stariji ljudi umrli, Dane nije imao kome dati vinograd, preuzeo ga je sam  – i tako je nastalo prvo vino Slamić – ispričao je kratku obiteljsku priču Davor Slamić.

               Dane Slamić se vinogradu i vinu posvetio onako kako on radi i sve drugo – punim elanom i bez kompromisa. Vinogradi obitelji Slamić nalaze se u šibenskom zaleđu na više manjih lokacija s ukupno oko 6000 loza.  Proizvode vina:  Didin San (pjenušavo vino po tradicionalnoj metodi), Ćaćin san (cuvée trbljana, debita, pošipa i maraštine,  Rosé od babića, Syrah, Babić.

              Sva vina Slamić oduševila su goste Rootsa, počevši od pjenušca Didin san koji je osvojio 3.mjesto na Salonu pjenušavih vina u Zagrebu u kategoriji bijelih vina. Napravljen je od četiri izvorne sorte: trbljana, debita, pošipa i maraštine, kao i njegova mirna verzija „Ćaćin san“ – jako lijepo, mirisno, ugodno, pitko vino, za koje se tražila čaša više uz mladi kozji sir. Na rosé od sorte babić, Davor Slamić posebno je ponosan, jer i pravilno rashlađen i na sobnoj temperaturi dobro paše svim ljubiteljima ružičastih vina.  U Rootsu je poslužen uz paštetu od pršuta. Syrah je poznata francuska sorta koja dobro uspjeva upravo u šibenskom i zadarskom zaleđu, pa je i Slamićev Syrah 2015 pokazao voćnost i nježnu pikantnost koja se lijepo spojila uz salamu s tartufima. Ponos obitelji Slamić je sorta babić, kao i svih vinarija koje u šibenskome kraju njeguju tradiciju i vraćaju ponosno babić na stolove ljubitelja dobre kapljice.  Babić 2015 pokazao je svoju voćnost, punoću, snagu, ali i pitkost uz pršut šibenskoga kraja koji je donio Davor Slamić. Za kraj degustacije kušalo se maslinovo ulje Slamić, donešeno u Zagreb samo ovom prigodom, jer – ulje se radi u malim količinama, za obiteljske potrebe.

           Na brojne upite gostiju gdje se vina mogu kupiti, Davor Slamić je spomenuo trgovine Djelo u svojoj županiji (po promotivnim cijenama), a uskoro će biti i u Zagrebu. Vina se mogu kušati i kupiti u hotelu Borovnik u Tisnom, te u nekim restoranima u Šibeniku, Karlovcu, Hvaru. Babić Slamić može se kušati i u zagrebačkom baru Roots.

         Kad kušate Babić Slamić, prisjetite se zgodne pošalice o čašama koju je ispričao Davor Slamić, ali nemojte je preozbiljno shvatiti J :   „Popiješ prvu času vina za veselje, pa popiješ i drugu za uživanciju i tako dođes do treće čaše vina i postaneš novi čovjek; ali sad počinju problemi jer novi čovjek traži svoju prvu čašu vina…“

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *