KAKO JE VINSKI MARATON U ZMAJEVCU PRERASTAO U DANE VINSKIH MARATONA

Text by Mario Jukić, photo by Nenad Milić i Dubravko Franjin

Vinski maraton u Zmajevcu manifestacija je koju pohodim već duži niz godina, event koji ima konstantu tendenciju rasta iz godine u godinu, kako kvantitativno (kada je u pitanju broj posjetitelja), ali isto tako i kvalitativno (kada su u pitanju sadržaji koje ova manifestacija nudi). Od ove godine Vinski maraton postao je dvodnevna manifestacija. Osim basic vinskog maratona koji je održan 28. rujna, dan ranije, u petak održan je i premium maraton.

Uvjet za sudjelovanje na premium maratonu je bila kvaliteta vina, a ljestvica je postavljena prilično visoko pa su tako na njemu mogli sudjelovati samo oni vinari čija su vina na nekom od ocjenjivanja dobila 83 ili više boda ili ukoliko je u Rješenju o puštanju vina u promet navedeno da to vino ima 80 ili više bodova. Zbog visoko postavljenih kriterija na premium izdanju vinskog maratona u konačnici je sudjelovalo 11 vinarija, a sve su one bile smještene u katoličkom surduku; i one vinarije koje nemaju gator u ovom surduku za potrebe sudjelovanja na premium maratonu su ga iznajmile. Na premium maratonu sudjelovalo je šest vinarija iz Zmajevca, tri iz susjedne Suze i dvije iz Karanca.

Svi premium maratonci su u startnom paketu dobili čašu za vino i polo majicu s logom manifestacije, te 17 kupona za vino i pripadajuću brošuru sa popisom vinarija i ponuđenih vina koje su mogli ocjenjivati. Bonovi označeni brojevima od 1 do 11 bili su bijele boje i služili su za temeljnu konzumaciju vina u svakom podrumu. Podrumi su bili označeni brojevima, stoga je i za konzumaciju vina u određenom gatoru bilo nužno ostaviti kupon sa brojem podruma. Budući da je ipak riječ o premium maratonu sudionici su osim ovih „osnovnih“ bonova na raspolaganju imali i šest dodatnih, jocker bonova označenih crnom bojom, a njih su mogli iskoristiti za konzumiranje vina po vlastitom odabiru, u vinariji po osobnom izboru.

Rednim brojem 1. bila je označena vinarija Josić, a oni su premium maratoncima nudili graševinu iz 2018. godine, te cuvée također iz 2018. godine. Vinarija Josić i istoimeni restoran smješteni su i inače u katoličkom surduku, a upravo su oni i pokrenuli proces revitalizacije starih vinskih podruma ukopanih u Bansko Brdo – gatora, te svojim uspješnim primjerom ohrabrili i druge da ih slijede stoga se danas u katoličkom surduku pored njihovog restorana nalaze i  brojni drugi turističko – ugostiteljski objekti poput smještajnih kapaciteta – kuća za odmor, kušaonica vina, itd.

Kada vinski turist dođe u Baranju – majku vina tri točke koje obavezno mora posjetiti želi li iskusiti i doživjeti esenciju ove vinske regije su stari vinski podrum u Kneževim Vinogradima iz 1526. godine, vidikovac na beljskoj vinskoj cesti i naravno katolički surduk u Zmajevcu. Naravno i u reformatskom surduku se nalaze sjajne vinarije, ali je više riječ o radnoj, a manje turističkoj zoni.

Redni broj 2. nosila je vinarija Svijetli dvori iz Karanca u vlasništvu supružnika Olivera i Julijane Novački. U ponudi su imali četiri vrste vina; chardonnay iz 2017. godine, cabernet sauvignon iz 2018. godine, te dvije vrste graševine – Premium graševinu, te graševinu Jarčevo Brdo iz 2018. godine.

Vinarija Pinkert iz Suze bila je označena rednim brojem 3., a oni su premium maratoncima ponudili čak pet različitih etiketa vina, i to graševinu, muškat žuti i rosé iz 2018. godine, te cabernet sauvignon i merlot iz 2016. godine. Vinarija Kalazić, označena brojem 4. nudila je chardonnay iz 2018. i cabernet sauvignon iz 2012. godine, a vinarija Szabó iz Karanca cabernet sauvignon i cabernet franc iz 2016., te sauvignon blanc iz 2018. godine.

U „zlatnoj sredini“, pod rednim brojem 6. nalazila se vinarija Kováts iz Suze, a oni su u ponudi imali rosé cuvée iz 2018., te pinot noir iz 2016. godine. Mlada, ali agilna vinarija Vukoje u ponudi je imala graševinu i rosé cuvée iz 2017. godine, a podrumi Kolar iz Suze imali su tri etikete iz 2018. godine, i to sauvignon, te bijeli i sivi pinot.

Pod rednim brojem devet nalazio se Podrum Zajec, a oni su u ponudi imali cabernet sauvignon, iz 2015. godine, crni cuvée iz 2016. godine i graševinu iz 2017. godine. Osim sjajnih vina koja nastaju u ovoj boutique vinariji mogu se pohvaliti i turističkim kapacitetima, pa tako osim kuće za odmor pa tako sa druge strane surduka imaju i kušaonicu vina.

Za potrebe premium maratona vinarija Geršmajer, zasigurno najbolja baranjska vinarija, privremeno se izmjestila iz ulice Petefi Šandora u katolički surduk, a premium maratoncima su nudili četiri etikete vina, i to graševinu iz 2017. i 2018. godine, te chardonnay i pinot sivi iz 2018. godine. Šećer na kraju je bila vinarija Kusić koja je u ponudi imala cabernet sauvignon iz 2014. i graševinu iz 2017. godine.

Intencija premium maratona je bila da se ljubiteljima vina omogući jedno intimnije druženje, bez velikih gužvi koje karakteriziraju bazični vinski maraton, na kojem broj natjecatelja raste iz godine u godinu i kojeg stoga karakterizira krkljanac, gužve i dojam kao da se nalazite na mega koncertu. Međutim neposredno prije samog početka koncerta novosadskih pop atrakcije The Frajle nastala je (opet) velika gužva pa se od vinarije do vinarije moglo cirkulirati vrlo teško. Sva sreća pa smo se tada već usidrili u podrumu Zajec, gdje se zabava i nastavila nakon završetka koncerta i službenog završetka prvog izdanja premium vinskog maratona u Zmajevcu.

Sljedeći dan održan je standardni vinski maraton i opet su tisuće maratonaca cirkulirale zmajevačkim vinskim podrumima u tri ulice u kojima su oni smješteni; katoličkom i reformatskom surduku, Ružinoj ulici, te na izdvojenom punktu vinarije Gerštmajer u ulici Petefi Šandora. I opet je zabava potrajala do ranih jutarnjih sati, a u podrumu Zajec se trčao počasni krug. A u nedjelju je svanulo divno, rano jesensko jutro idealno za chill out, za laganu šetnju po baranjskim vinogradima, odmor od napornog vikenda i sumiranje dojmova i utisaka sa vinskih maratona.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *