FESTIVAL FRANKOVKE U FERIČANCIMA – SLJUBLJIVANJE VINA I OUTDOOR AKTIVNOSTI

Baranjsko vinogorje ima Gator fest i vinski maraton u Zmajevcu, erdutsko vinogorje ima Wine & bike te Dunav art festival, a đakovačko Bonavitu u Trnavi. Od prošle godine konačno i feričanačko vinogorje ima manifestaciju u slavu i čast vina – Festival frankovke.

Feričanci se nalaze na podravskoj magistrali, dionici koja se proteže od Orahovice do Našica; a Feričanci se nalaze na pola puta, desetak kilometara udaljeni od Orahovice i neznatno više od Našica. Kada se u selo uđe iz pravca Našica lijevo je skretanje za Valenovac i tada već počinju vizure nepreglednih vinograda. Nakon Valenovca put se račva za Goveđu Glavu i Gazije, idilično brdsko slavonsko selo prošarano potokom.

Desno je skretanje za cestu koja se nakon prijelaza preko željezničke pruge račva na na put za Bokšić, Bokšić Lug i slovačko selo Zokov Gaj i skretanje lijevo za Bankovce, Zdence i Slavonske Bare – rodno mjesto najpoznatijeg slavonskog odmetnika Jovana Stanisavljevića Čaruge.

Drugo izdanje festivala frankovke koje se održalo 28. rujna posjetiteljima je osim mogućnosti da uživaju u vinima feričanačkog vinogorja ponudilo i tri outdoor aktivnosti koje su se odvijale prvenstveno u samim vinogradima. Sve je započelo planinarskom manifestacijom „Kroz šume i vinograde“ u organizaciji HPD-a Sokol iz Feričanaca, točno u podne započela je trkačka utrka duga devet kilometara pod nazivom Wine run, a sat vremena kasnije i rekreativna biciklistička vožnja kroz vinograde duga 21 km pod nazivom Bike & fun.

Vinarija Feravino koja posluje u sastavu tvrtke Osilovac d.o.o. stožerna je vinarija feričanačkog vinogorja i u sklopu festivala frankovke organizirala je dane otvorenih vrata s početkom u 10 sati. Natjecatelji koji su sudjelovali u vinskoj utrci imali su prilike posjetiti i njihov objekt na Goveđoj glavi, nekadašnju vincilirsku kuću preuređenu u kušaonicu i restoran internog karaktera uz koju se nalazi i sjenica s koje se pruža prekrasan pogled. A sa same Goveđe glave pogled puca sve do Mađarske i vilanjskog vinogorja.

Nedavno je cesta do lokaliteta asfaltirana pa su i samo vinogradi postali dostupniji širem krugu vinskih turista. Ono što feričanačko vinogorje povezuje sa vilanjskim je i činjenica da su u njemu za razliku od drugih panonskih vinogorja podjednako zastupljena crna i bijela vina uz dominaciju jedne crne sorte. U vilanjskom vingorju to je cabernet franc, a u feričanačkom frankovka, stoga je i sasvim logično da se feričanački vinski festival nazove Festivalom frankovke. Kutjevo ima festival graševine, Ilok festival traminca, a Feričanci zasluženo i s ponosom festival frankovke.

Četiri dana prije samog festivala u Zagrebu je održan i prvi međunarodni masterclass posvećen frankovci koji je moderirao slovenski enolog Matjaž Lemut, nekoć vanjski suradnik Feravina. Na navedenom masterclassu koji je održan u zagrebačkom hotelu Dubrovnik predstavljeno je 11 najbolje ocijenjenih frankovki od ukupno 64 pristigla uzorka pristigla na ocjenjivanje koje se održalo u okviru festivala. Na masterclassu posvećenom frankovci mogli su se kušati različiti varijeteti ove sorte, od rosea do predikata pa tako i šampionsko vino ovog festivala frankovka Miraz iz 2017. godine.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *