CRAFT BEER FESTIVAL U VALPOVU – ZANATSKA PIVA U DVORCU PRANDAU NORMANN

Prva jesenska subota ove godine i posljednja subota u mjesecu rujnu bila je pretrpana događanjima. Tako je tog dana održan vinski maraton u Zmajevcu, festival frankovke u Feričancima, ali i tri pivska festivala na potezu od svega sedamdesetak kilometara; pivski festivali inspirirani Oktoberfestom u Vukovaru i Osijeku, te craft beer festival u Valpovu. Vođen ne samo lokal patriotskim osjećajem, već i izlagačima, te sadržajima koje event nudi odlučio sam se za valpovački festival zanatskog ili craft piva.

Sve je započelo sportski, pivskom utrkom nazvanom Beer mile run u kojoj su sudionici morali istrčati četiri dionice po četiri stotine metara, sveukupno tisuću šesto metara ili jednu milju i na samom startu, te nakon svake dionice ispiti po jedno stilski različito pivo.

Nakon utrke voditeljica festivala je u atmosferi koju još nije karakterizirala velika gužva prisutnima predstavila sve pivovare koje su sudjelovale na festivalu, a sudjelovale su najbolje slavonske i hrvatske craft pivovare. Pivovara Stric dolazi iz Našice i njihovi craft uradci mogu se kušati u našičkom Beer gardenu. Pivovara Hepburn na valpovački craft beer fest došla je iz Županje, a Lepi dečki brewery čak iz Čakovca.

Craft pivovara Valens (nazvana po rimskom caru pivopiji) dolazi iz Vinkovaca, a njihovi proizvodi se čak mogu pronaći i na policama NTL-a, trgovačkom lanca koji ima široko razgranatu mrežu prodavaonica diljem Slavonije i Baranje, što je svojevrstan kuriozitet za craft pivo koje se obično distribuira putem specijaliziranih craft beer barova.

Pivovara Bošnjak dolazi iz Sičica kod Nove Gradiške. Oni su pioniri craft pivarstva u Hrvata, odnedavno proizvode i craft gin što je posebice oduševilo pripadnice ljepšeg spola koje su pohodila festival. Osječka pivovara Legionar ponudila je svoj pale ale, a braniteljska zadruga Dark Horse iz Ladimirevaca sjajan patersbier pod imenom Prandau.

Festival je bio otvoren i za homebrewere, te se na njemu predstavilo i valpovačko Dost’ dobro pivo. Ne samo da je dosta dobro, ovo pivo je i odlično, ali izgleda da su kućni pivari previše, da ne kažemo dosta skromni ljudi. Beer bar Kanu iz Belišća koji u ponudi ima preko sto različitih pivskih etiketa na festivalu je točio piva ponajboljih hrvatskih craft pivovara kao što je Zmajska pivovara ili Daruvarska pivovara, točnije njihova craft linija pod nazivom 5th element.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *