Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti

PR OBJAVA; FAMA

Posljednje ovogodišnje, šesto izdanje projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u zagrebačkom restoranu Magazinska klet / Pri staroj smokvi (Strojarska 32). Ovaj događaj prigodno je nazvan ‘Vino uz žlicu (i vješalicu)’, jer su se na jelovniku po prvi put našli specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena vješalica sa zapečenim grahom.

Pod brendom Magazinska klet u Zagrebu djeluju tri restorana. Vlasnik Mario Rajić prvi restoran otvorio je u Magazinskoj ulici i ubrzo se pročuo po sjajnom roštilju. Potom se ‘uselio’ i u bivši restoran Cyrano u novozagrebačkom Sigetu, a najveći i vjerojatno najpopularniji od njih, nalazi se Pri staroj smokvi u Strojarskoj ulici nedaleko Autobusnog kolodvora. U relativno kratkom vremenu, Magazinska klet postala je sinonim za izvrstan roštilj leskovačkog stila, ali glavni chef Vladimir Filipović, koji koordinira rad sva tri restorana, ne zanemaruje niti jela na žlicu, u gablecima ili a la carte ponudi. To nije promaklo autorima projekta, novinarima Renati Cisar i Mustafi Topčagiću, koji su se sa svojim stalnim suradnikom Domagojem Jakopovićem Ribafishom upustili u novu eno gastro avanturu.

Novinare, za koje se isključivo rade ove promocije, kao dobrodošlica dočekalo je osvježenje u vidu pjenušavog koktela, provjerene kombinacije Aure iz Buzeta: Gin Karbun-Tonic-Teranino. Iz ove destilerije posluženi su i aperitivi Pelinkovac i Šljivovica, koje su neki, pak, radije pili na kraju kao dižestive, jer i tako dobro funkcioniraju. Welcome zalogajčići bili su više ‘na ruku’ (finger food) nego na žlicu: trljanica (salata od sira i paprika) i mazalice s kajmakom te pršut i sir iz mišine, uz poneku kap maslinova ulja iz Muzeja uja iz Škripa na Braču, koji je sa suprugom Katjom osnovao Zagrepčanin Krunoslav Cukrov.

Chef Ivan Tasić, koji je u Zagreb došao iz Leskovca, gastronomskog raja južne Srbije, kao prvo jelo na žlicu pripremio je Teleću čorbicu, čija je izvrsna vinska pratnja bila hercegovačka Žilavka Keža 2018 iz vinograda Studenci u okolici Ljubuškog. Ova kombinacija pokazala se najboljom u neformalnom glasanju koje je na kraju večeri provedena među pripadnicima medija. A vinariju i njihova vina, koja polako probijaju put na hrvatsko tržište, predstavio je Dean Mlinarević.

U tek ponekom zagrebačkom restoranu mogu se pojesti goveđi ili volovski repovi, ali samo u Magazinskoj kleti – Teleći repovi u saftu s povrćem, lagano kuhani desetak sati. S ovim vrlo ukusnim i blago pikantnim jelom dobro se nosio Portugizac Mladina 2018, kojem je godina ‘starenja’ dala na punoći i eleganciji u što nas je uspio uvjeriti i prvi čovjek ovog podruma s Plešivice, Marinko Baljak.

Spektakl na stolovima nastavljen je sa Svadbarskim kupusom, jelom u kojem je prisutno omiljeno kiselo povrće i koje se izvrsno spaja s čak četiri vrste mesa (piletina, svinjetina, junetina, janjetina). A pravi spektakl osjetio se i na nepcima, uz gutljaje vina Babić Templar Aurum 2016, vinarije Livaić iz Pirovca. Predstavili su ga Davor Livaić, koji je s bratom Tomislavom obnovio vinsku tradiciju, i njegova kći Anja Eloise Livaić, odnedavno aktivnije uključena u obiteljski posao.

Nakon toga, uzvanici su morali odložiti dotad glavno oružje – žlicu – i uhvatiti se vilice i noža, jer je na stol došao prvi specijalitet s roštilja – Đevrek s kajmakom i lukom. Ovaj pošteno velik komad mljevenog mesa, nazivaju i pljeskavicom s rupom, u koju se dodaje kugla punomasnog kajmaka na vrhu. Blatina Keža iz 2016. godine svojim se intenzitetom, ali i pitkošću, nekako uspjela izboriti s ovim moćnim jelom.

Junaci Magazinskog stola, iako mnogi već dobrano siti, nisu željeli preskočiti pravu kalorijsku bombu – Punjenu vješalicu sa zapečenim grahom. Da se lakše podnese njezin udar pomogao je Postup Palihnić 2016 svojom snažnom aromom i alkoholom. Uz puno povjerenje vlasnika vinarije Ante Palihnića, o vinu je slikovito svojim prepoznatljivim dubokim glasom pričao Vjekoslav Madunić s Hrvatskog radija.

Uvjetno rečeno, predah je došao na kraju s desertom – Čokoladnom tortom s toplim biskvitom i sladoledom, uz koju je poslužen poluslatki Muškat žuti 2017 iz moslavačke vinarije Kezele, poznate po tome što se vrlo uspješno bavi seoskim turizmom u kojem i vino igra veliku ulogu. Desert je spravljen po receptu Nade Dopuđe, voditeljice restorana Magazinska klet, koja je svojom nevjerojatnom energijom pridonijela da ova eno gastro večer ne ode tek tako u zaborav.

Da bi se sve ovo lakše podnijelo  pobrinula se negazirana voda Jana, koja je svojom svježinom i mineralnošću uspješno ‘amortizirala’ i jela i vina. Kako među okupljenim gurmanima i vinoljupcima ima i kavoljubaca, koji nemaju problema s nesanicom, organizatori nisu zaboravili niti na njih. Uz šalicu aromatičnog Segafredo espressa, završena je ova predivna noć i posljednje izdanje ‘Vina uz žlicu’ u 2019. godini. Organizatori za sljedeću godinu najavljuju širenje projekta i na druge hrvatske gradove, a vrlo je moguće i u neke od susjednih zemalja.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *