GOLDEN KEBAB – PET ITERACIJA KEBABA U VIŠNJEVAČKOM FAST FOODU

U potrazi za dobrim kebabom nabasali smo na Golden kebab fast food u Višnjevcu gdje se kebab može kušati u pet različitih varijanti, i to ne s nogu već u jednostavno, ali simpatično uređenom i (što je za zimske dane bitno) dobro grijanom prostoru.

Kebab, odnosno Döner kebab je u zadnjih dvadesetak godina postao najpopularnijom europskom varijantom street fooda, a za to su zaslužni prvenstveno turski gastarbajteri u Njemačkoj. Naziv  kebab (u originalu kebap) u turski jezik ušao je iz arapskoga, a svoj korijen ima u semitohamitskom prajeziku gdje termin „kab“ označava proces pečenja mesa. Döner na turskom znači „rotacijski“, a označava način pripreme, tj. da se meso reže sa vertikalne rotirajuće šipke koja se nalazi uz izvor topline.

Do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća kebab se posluživao na tanjuru i to s dodatkom riže i stoga nije spadao u kategoriju fast fooda, a revoluciju je pokrenuo Mahmut Aygun 1971. godine u Berlinu koji je prvi počeo posluživati kebab u lepinji, uz dodatak umaka i salate.

Vrlo brzo kebab se proširio Njemačkom, a kasnije i ostatkom Europe, a taj proces nije zaobišao niti Hrvatsku. Priča o kebabu usporediva je samo sa pričom o pizzi, nekoć jednostavnom, da ne kažemo sirotinjskom jelu koje je poteklo iz južne Italije, a pokorilo cijeli svijet.

U potrazi za slasnim i intrigantnim kebabom na istoku Hrvatske obišao sam pregršt kebabdžinica i zaključio da je sasvim pristojno prezentiran u fast foodu Golden kebab koji je lociran u Višnjevcu, zapadnom prigradskom naselju Osijeka koje je potpuno sraslo sa samim Osijekom.

Golden kebab se nalazi na glavnoj ulici koja Višnjevac povezuje sa gradom, na adresi Bana Jelačića 13, a od glavnog osječkog trga udaljen je točno četiri kilometra, što ga čini dvostruko bližim centru grada on nekih perifernih istočnih dijelova.

U svojoj ponudi imaju kebab u pet varijanti: osim klasičnog kebaba u somunu imaju i kebab sendvič, kebab u tortilji, pizza kebab i kebab salatu. Kušali smo posljednje tri navedene vrste i bili više nego zadovoljni kušanim.

Golden kebab bio je godinama klasični fast food, a proširivši se na prostor ugaslog prodajnog mjesta Hrvatske lutrije dobio je i prostor za sjedenje, pa se ne mora jesti „s nogu“ kao većina drugih kebaba. Unutra je i peć koja temperaturu drži na zavidnoj razini, pa se komotno sjediti može i u kratkoj majici.

Iako im je kao što i samo ime sugerira kebab zaštitni znak u ponudi imaju i pedesetak drugih jela pa im je ponuda slična ponudi jela klasičnih restorana. Dominiraju pizze, a imaju ih čak dvadesetak različitih vrsta. Osim klasičnih verzija (margarita, funghi, vesuvio, quattro formaggi i naravno capricciosa) tu su i lokalne, slavonske inačice pizze sa slaninom i kulenom – Višnjevac pizza: rajčica, gljive, šunka, sir i svježi sir, slatke feferone i kulen, Josipovac (mjesto susjedno Višnjevcu) pizza: rajčica, sir, gljive, mozzarela, feferoni, suhi vrat, slanina i Šokačka pizza: rajčica, sir, gljive, slanina, šunka i ljuti feferoni.

Jela sa roštilja dugi niz godina, prije pojave kebaba bila su sinonim za fast food u nas te stoga u ponudi imaju i ćevape, pljeskavice, miješano meso, hamburger i cheeseburger. Što se tiče jela od piletine u ponudi su chickenburger, ražnjići, panirani pileći file i iskoštena piletina u lepinji. U ponudi imaju i zagrebački, te bečki odrezak, klasične i sendviče calzone iz krušne peći, šest vrsta tortilja i tri vrste obrok salate, između ostalog kao što smo naveli i kebab salatu. A kebab salata je ukusna, osvježavajuća, bogata… možda čak i najbolje od svega što smo kušali.

Za sve one koji od kebaba žele nešto malo više i maštovitije Golden kebab u Višnjevcu poželjno je odredište.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *