OD OSJEČKE KNEDLE DO KNEDLICE – OTVOREN NOVI, INTRIGANTNI STREET FOOD U OSIJEKU

24. siječnja Osijek je postao bogatiji za još jedno mjesto gdje se može slasno prezalogajiti „u hodu“, a to mjesto se nalazi na adresi Prolaz Julija Benešića 2 i zove se – KNEDLICA. Ovo je samo logični nastavak jedne priče koja već traje 333. godina, a priča je još daleko od svoga epiloga. Naime, tek se počela zahuktavati…

Text & photo Mario Jukić

REVALORIZACIJA GASTRONOMSKE TRADICIJE – SVE IZRAŽENIJI TREND

Gastronomija je jedan od ključnih motiva dolaska turista na određeno područje. U posljednjem, istraživanju Instituta za turizam čiji su rezultati javno dostupni „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS ljeto 2017“ koje je provedeno u primorskoj Hrvatskoj kao glavni motiv dolaska turisti (njih 55%) i nadalje navode pasivni odmor i opuštanje kao glavni motiv, s time da je u prijašnjim istraživanjima to kao glavni motiv navodilo čak 75% ispitanika. Slijede nova iskustva i doživljaji, sa 31% posto, te gastronomija sa samo dva postotka manje (29%).

Uzme li se u obzir da kušanje lokalnih delicija spada definitivno u nova iskustva slobodno se može reći da je gastronomija drugo rangirani motiv, a uzme li se u obzir kontinentalna Hrvatska tada vjerujem da je gastronomija i prvi motiv dolaska. Jer ok, ima i kontinentalna Hrvatska puno toga za pokazati, počevši od kulturne i prirodne baštine pa nadalje, ali da bi mogli razgledati dvorce ili se baviti aktivnim odmorom u prirodi turisti prije svega moraju biti siti. A naravno poželjno je da na odmoru izbjegavaju konfekcijsku prehranu i kušaju nešto karakteristično za kraj u koji dolaze, nešto što će im ostati u trajnom pamćenju.

Uostalom Zapadna Europa (uključujući i male gradove, a ne samo metropole) je krcata etničkim restoranima čija je geneza otvaranja dvojaka; češće se događalo da gastarbajteri dođu u stranu zemlju i otvore restoran koji nudi jela njihove matične domovine, ali se nerijetko događalo i da žitelje te zemlje, na nekom od putovanja zainteresira gastronomija neke (za njihove pojmove) egzotične zemlje, te da tu vrstu gastronomije odluče prezentirati i svojim sunarodnjacima kroz restoranski biznis. Prošle godine održano je novo TOMAS istraživanje koje je obuhvatilo i kontinentalne županije, čeka se objava rezultata i baš me živo zanima kako će u toj priči proći gastronomija (kao motiv dolaska).

Slavonija, Srijem i Baranja imaju sjajnu gastronomiju. To nije samo lokal patriotski osjećaj, to je ono što mi govore prijatelji i poznanici iz cijele Hrvatske. Svi vole kulen, svi znaju za fiš paprikaš i čobanac, ali budimo realni, to su prvenstveno ruralne tradicionalne delicije. A što je s gradovima u Slavoniji? Što je sa slavonskim urbanitetom čija tradicija nije nimalo zanemariva? Osijek je trenutno četvrti grad u državi, a koncem XVIII. stoljeća bio je najveći grad na području današnje Hrvatske. Ta činjenica je potpuno zaboravljena, kao i primjerice da je Subotica bila najveći grad u trenutku stvaranja Kraljevine SHS. U urbanoj sredini žitelji nemaju uvjete da drže svinje i prave kulen. Pa dobro, po čemu je to onda Osijek kao centar urbane Slavonije poznat??

OSJEČKA KNEDLA I KNEDL SAT

Prije nekoliko godina iskristalizirala se potreba da se osmisli gastronomski suvenir grada Osijeka. Inicijativa je došla iz nevladinog sektora, a lokalna turistička zajednica ju je objeručke prihvatila i tako je rođena ili bolje rečeno reinterpretirana Osječka knedla, zajedno sa pričom o Knedl satu. A priča kaže da je 1687., nakon 161 godine turske vlasti posljednji osmanski vojnik napustio grad, i to u petak 29. rujna oko 11 sati, a spomen na taj događaj crkvena zvona u gradu su zvonila svaki petak u 11. sati. Kako je petak nemrsni dan osječke domaćice su prilikom zvonjave zvona petkom imale običaj zakuhati tjesteninu kako bi pripremile knedle, a to vrijeme se nazivalo, prikladno u esekerskom duhu Mehlspeisen glock iliti Knedl sat.

Ok, mora se priznati i da knedla nije izvorno osječka slastica, već austrijska (prijepor da li je nastala u Gornjoj Austriji ili Južnom Tirolu još uvijek traje), ali s obzirom da se Osijek gotovo 231 godinu nalazio u sastavu Podunavske K.uK. monarhije, a u 19. stoljeću oko četvrtine stanovnika su bili Nijemci. Pogledaju li se nazivi gradskih ulica (Jägerova, Reisnerova, itd.) vidljivo je da je taj njemački kulturni utjecaj trajan i neizbrisiv, pa je logično da je svoje tragove ostavio i u gastronomiji. A u raspravu o tome čija je knedla bolja trebao bi se uključiti i Osijek. Osim toga i slavni Leonardo da Vinci svojedobno je rekao: „Žalostan je takav učenik koji ne nadmaši svoga učitelja!“

KNEDLICA – STREET FOOD S FOKUSOM NA KNEDLE (KONAČNO) JE OTVORIO SVOJA VRATA

Prije nekoliko godina Osječka knedla počela se nuditi i u osječkim restoranima, a početkom ove godine, 24. 1. u točno 11.00h Osijek je dobio i street food posvećen knedlama – Knedlicu. Da bi simbolika bila u punoj mjeri poštovana možda bi bilo zgodno da se otvorio 29. rujna, ali ako to nisu napravili prošle godine nema smisla čekati još osam mjeseci. A osim toga sadržaj je puno bitniji od forme. Pa nekoliko riječi i o samom sadržaju.

U ponudi imaju četrnaest vrsta knedli. Naravno tu je bazična knedla sa šljivama, zatim knedla sa marelicom, voćna knedla sa pod varijantama jagoda/bijela čokolada i malina/bijela čokolada. Tu je i šest vrsta čokoladnih knedli: čokolada/vanilija, čokolada/ naranča, nutella/plazma keks, nutella/malina, kinder i ferrero. Tu su i slane knedle u varijantama meksikana, tartufi, sir/ajvar, kao i hit zagrebačkog i svih drugih advenata – germ knedla. A knedle su im fine, neobične i ukusne. I obilne! Iako sam imao namjeru kušati sve nisam mogao pojesti više od tri, a toga jutra, prije posjete Knedlici trčao sam čak 18 kilometara s namjerom da što više ogladnim! Mislim da to najbolje ilustrira zasitnost knedli iz Knedlice. Danas su u ponudi bile i neke knedlice koje nisu na jelovniku, a i sve su bile snižene 50%.

Sam prostor je uređen u maniri street fooda. Neveliki lokal u prolazu koji spaja dva najveća osječka trga; glavni trg i trg Slobode, a u susjedstvu im se nalazi još jedan sjajan osječki street food – Rulla, a dijeli ih samo uplatno mjesto Hrvatske lutrije. Prostor obiluje zanimljivim i simpatičnim detaljima, a u njemu se nalazi i tri minijaturna stola, pa knedlice (i ostale poslastice) možete kušati i unutra. A možete ih ponijeti i doma. Ali nekako mi je najslađe nakratko zastati i pokoju knedlicu „smazati“ u hodu. A kad smo kod ostalih, slanih poslastica, od sutra kreću i sa njima. Danas sam probao kušati i nešto slano, ali nije još bilo u pripremi.

S obzirom na sav šušur oko otvaranja, a posebice s obzirom da su slatke knedlice stvarno sjajne oprošteno im je. A osim knedlica tu će biti i tortilje, toastevi, tramezzini, obrok salate, dnevne juhe…. Od pića osim belgijske tople čokolade u ponudi je i milk shake, smoothie, prirodni sokovi, kuhani gin… Sasvim dovoljno motiva za učestale posjete Knedlici. To vrijedi za lokalce, a oni koji dođu u Osijek turistički trebaju otići u Knedlicu kako bi im nešto ostalo u pamćenju. Burek ili pizza cut se mogu pojesti u bilo kojem gradu, a knedle su, kažu upućeni najslađe baš u Osijeku.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *