ODRŽAN OKRUGLI STOL „BIOLOŠKA RAZNOLIKOST UZ DUNAV I DRAVU“

U Belišću je 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša održan okrugli stol na temu „Biološka raznolikost uz Dunav i Dravu“. Jedna je to od programskih aktivnosti u sklopu projekta „Zelene staze Dunava i Drave“

Nositelj projekta je Općina Erdut, a provodi ga u partnerstvu s Gradom Belišće, J.U. Agencijom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, J.U.  Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Općine Erdut, Kajak kanu klubom Aljmaš i Turističkom zajednicom grada Belišća.

Projekt se financira iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020  s ciljevima povećanja privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima na području Zelenih staza Dunava i Drave i razvijanja javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju Zaštićenog krajobraza Erdut, regionalnog parka Mura – Drava i ekološke mreže Natura 2000.

U sklopu projekta sagrađen je centar za posjetitelje i hostel u Belišću, uređena je  ekološko-edukativna staza, odnosno šetnica od hostela do odmorišta “Drava” u Bistrincima u dužini od 2,3 kilometra, uređena su odmorišta, te kajakaško veslalište  “Matija Ljubek”. Novac iz EU U općini Erdut sagrađena je 12 km duga ekološko-edukacijska staza “Porić” od Erduta do Aljmaša. U sljedećem periodu u planu je edukacija birdwatching vodiča, te aktivna promocija turističkih potencijala Belišća i Erduta.

Drava kod Belišća idealna je za canoeing, a posjetitelji mogu uživati i na brojnim pješčanim plažama i riječnim otocima. Dunav kod Erduta pak višestruko meandrira tvoreći jedan svojevrstan poluotok na potezu Aljmaš – Erdut, a drugi, veći na potezu Aljmaš – Dalj. Nakon okruglog stola sudionici su posjetili novosagrađeni hostel u Belišću i Dunav u Dalju.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *