FRANCUSKI I VINO- besplatni tečaj vinskoga francuskog jezika, 8. epizoda: Slovo E

Francuski i vino, besplatni tečaj vinskog francuskog emitirati će danas, u petak 5.6. u 17h svoju  8. epizodu na youtube kanalu Marija i vino i tri točkice … :https://www.youtube.com/channel/UC0xm4O3C3M04JrsDqlPKpXg?reload=9

Francusko slovo E je zanimljivo jer ima nekoliko načina pisanja i čitanja.  Najlakše je učiti iz primjera, kao npr.:  

E, e   [ɘ] [ø]   –  le grenache, la bouche

É, é   [e]  – Épernay, le rosé, le crémant, le comté

È, è   [ɛ]  – le mourvèdre, le gruyère

Ë, ë   [e]  – Moët et Chandon, Noël

Ê, ê   [e]  – la crêperie, la crêpe, la tête

Pojam na  „e“ je i voda : Eauvoda neophodna je za život, ali i važna za vinska kušanja.

Effervescencepjenušavost ima više kategorija: vins perlants, vins pétillants, vins crémants, champagne. U emisiji se kuša crémant de Loire  – Bouvet, brut rosé (Vivat fina vina)

Etiquettes – što se sve može pročitati na etiketi i zašto je ona važna?

Za kraj emisije malo književnosti Éloge du vinpohvala vinu Charlesa Baudelairea: 

Le vin est semblable à l’homme: on ne saura jamais jusqu‘à quel point on peut l’estimer et le mépriser, l’aimer et le haïr, ni de combien d’actions sublimes ou de forfaits monstrueux il est capable. Ne soyons donc pas plus cruels envers lui, qu’envers nous-mêmes et traitons-le comme notre égal!

(prijevod pogledajte u emisiji)

Najava emisije na:   https://www.youtube.com/watch?v=Dy_ny_NKRvs

Tečaj se ostvaruje u suradnji  sa zagrebačkim distributerima i vinotekama: Vinoretum,  Vivat fina vina, Miva Galerija vina, Pago Croatia.

Ekipa: snimatelj: Julio Frangen;  montažer: Robert Vrbanac;  scenaristica i urednica: Marija Vukelić

O autorici :

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica vinske Akademije WSET, članica HSK (Hrv. sommelier kluba), kreativka, jezikoslovka, voditeljica dječjeg kazališta na talijanskom i francuskom – Malo kazalište;  organizatorica  zanimljivih radionica Art&wine made in Croatia, Abeceda finih zalogaja (www.facebook.com/abecedafinihzalogaja), organizatorica i suorganizatorica vinskih festivala i događaja, vinska promotorica.

U svome metodičkome pristupu, bilo u radu s djecom ili odraslima, koristi sva osjetila, pa se tako francuski počinje učiti okusom i mekoćom kroasana i mirisom nekog francuskog parfema. Odrasli uz osjetilne radionice spajanja hrane i vina po slovima abecede, uvijek dobiju i neku autohtonu priču o vinu ili hrani ili detalj koji im ostaje u sjećanju – i tako lakše zapamte – naučeno.  

Uz certifikat vinske akademije Wset L2, prof. Vukelić odlikovana je Akademskim palmama  Francuskog ministarstva obrazovanja za zasluge promicanja francuskoga jezika, a za metodu učenja kroz kazalište dobila je Priznanje “Europska oznaka jezika“. Stalno se usavršava na seminarima za profesore i na vinskim edukacijama te povremeno radi prezentacije za vinare uz poseban individualan marketinški pristup (Vinska srijeda). Uz devizu „Učenje je strast i radost“ promiče cjeloživotno učenje i potiče okolinu na produbljivanje znanja, ponajprije u područjima kojima se  (profesionalno) bave, a onda i – drugdje… jer „Znanje je in“.

Kontakt: Marija Vukelić, prof.; tel:  098 277 301; marijavukeliczg@gmail.com

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *