VINSKI MJESEC/DANE OTVORENIH PODRUMA OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE ZAPOČNITE SA VINSKIM FOTO SAFARIJEM

Osječko – baranjska županija ima čak četiri vinogorja, a sva četiri se nalaze na manje od sat vremena vožnje od županijskog središta – Osijeka. Dva vinogorja – baranjsko i erdutsko pripadaju vinskoj podregiji Podunavlje, a dva vinogorja Feričanci i Đakovo pripadaju podregiji Slavonija. U nekih mjesec dana sudionici Dana otvorenih podruma imati će priliku upoznati sve varijetete vinskih nektara Osječko – baranjske županije. Vinski mjesec započinje 12. lipnja u Baranji, a jedan od najzanimljivijih programa koji će obilježiti ciklus ove manifestacije zasigurno je vinski foto safari powered by Gordan Trtanj, idejni začetnik i pokretač hashtaga #Go2Baranja.

Svi oni koji neobavezno fotografiraju mobitelom, a takvih je velika većina svih nas susreli su se sa onim osjećajem nemoći kada vidiš nekakav idiličan prizor, pejzaž koji budi emocije a kad ga uslikaš i pogledaš fotografiju to nije onako lijepo kao kad gledaš vlastitim očima, ni blizu tome. A da bi taj prizor i na fotografiji bio takav kao kada ga gledamo treba i nešto opreme, i nešto vještine, a i sposobnosti da se uhvati pravi kadar.

Sve to ima Gordan Trtanj, čovjek koji stoji iza hashtaga #go2Baranja. Ono što je krenulo kao hashtag preraslo je u facebook stranicu sa preko 17.000 pratitelja, a na posljetku i u poduzeće. A da bi ti nešto bilo izvor egzistencije u tome moraš biti jako dobar.

Baranja pruža uistinu predivne, fascinirajuće i ponekad gotovo nestvarne pejzaže, a Gordanove fotografije gledatelju pružaju gotovo isti doživljaj kada ih gleda svojim vlastitim očima, a vrlo lako se dočaravaju i okusi, mirisi…

U subotu, 12. lipnja u 10.00 sati započinje jedinstveni vinski foto safari koji uključuje posjet dva gatora – vinska podruma ukopana u lesne obronke Banskog Brda i tri degustacijske točke između njih, tri tematske foto točke: piknik u vinogradu/romantični ručak u vinogradu/stara Baranja, majicu #1vinskifotosafariGo2Baranja, pratnju vodiča i foto/video ekipe, te nagradni natječaj za izbor najbolje fotografije snimljene od strane sudionika koji pobjedniku donosi tri noćenja u Baranji u art eco heritage house Panonnia Terranova u Vardarcu. Žiri će biti pratitelji facebook stranice Go2Baranja.

Cesta od Suze do Zmajevca, dva praktički spojena baranjska mjesta velikoj većini čitatelja je poznata, ali zanima li Vas kako izgleda taj put preko vinograda to najbolje možete saznati na Vinskom safariju, osim toga i vina je najljepše kušati tamo gdje ona nastaju – u vinogradu i tamo gdje ona stasaju – u vinskom podrumu. Prođite kroz surduke, zavirite u gatore, i završite u vinskoj prijestolnici Baranje, u Zmajevcu.

I sve to košta samo sto kuna (plus kaucija za tobolac i čašu u iznosu od trideset kuna.) Treba li poželjeti više? No ono što je najbitnije u ovoj priči je da će se Gordan i ekipa okupljena oko #Go2Baranja pobrinuti da Vaš izlet po baranjskom vinogorju i njegovim gatorima bude ovjekovječen kao na fotografijama na turističkim katalozima. Osim u subotu vinski safari će se održati i u nedjelju, 13. lipnja, s početkom u 11 sati.

U Baranji će u petak, subotu i nedjelju, od 11. do 13. lipnja vinski podrumi biti otvoreni od 10.00 do 19.00 h, petak i subotu održati će se mala škola vina, a u subotu će biti koncert Atma Mundi Ensamble/Zoran Majstorović u katoličkom surduku, te pjesnički performance Poezija u čaši – čitanje poezije u vinogradu ili u jednom od vinskih podruma. Nakon što se zatvore svi baranjski vinski podrumi u 19.00h jedan podrum nastavlja sa radom, a to je obiteljski podrum Zajec u Zmajevcu, a kod njih je, to već i ptice na grani znaju zagarantirana najbolja zabava uz tamburaše do ranih jutarnjih sati.

Program vinskog mjesec se nastavlja svaki vikend u nekom drugom vinogorju. Iz Baranje manifestacije seli u Feričance, potom u Erdut i na posljetku u Đakovačko vinogorje, a veliko finale je na Večeri vina i umjetnosti 11. srpnja u osječkoj Tvrđi.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *