FESTIVAL TRAMINCA U ILOKU – PRVI HRVATSKI POST CORONA VINSKI FESTIVAL

Corona  je možda malo zakočila, ali ne i zaustavila Festival traminca u Iloku. Drugo izdanje ovog sjajnog vinskog eventa održati će se na prekrasnom Principovcu i Starom podrumu Iločkih podruma  26. i 27. lipnja.

„Rezervirajte posljednji vikend lipnja za boravak u Iloku, jednom od najljepših hrvatskih gradova i uživanje u potocima traminca kojima će se pohvaliti oko 70 vinarija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije, Francuske i Italije. Sretni smo što se već u svom drugom izdanju Festival traminca etablira kao jedna od vodećih svjetskih vinskih smotri na kojima se slavi ova velika sorta“, poručuju organizatori festivala Vinko Ručević i Željko Garmaz.

Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od prošle godine, eto, i traminac se može pohvaliti da se u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, može predstaviti na način koji i dolikuje sorti koja je, možda, i najviše učinila na promociji Hrvatske kao vinske zemlje.

Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac „poput dame koje prođe pored vas i zamiriše vas svojim parfemom“. A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor. Jer, kako drukčije nazvati tradiciju započetu na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se kasnije nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Mehgan Markle u svibnju 2018. godine. Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Traminac je tako i doslovce kraljevsko vino iako je iz Tramina u Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.

U svom drugom izdanju Festival traminca se može pohvaliti gostima na kojima im mogu zavidjeti i vinski festivali s puno većom tradicijom. Dolaze Michel Ginglinger iz Alzasa, Otmar Šturm iz Metlike, Đorđe Bikicki s Fruške gore, sjajni Alzašanin s engleskom adresom Eric Zwiebel MS, koji će održati veliki masterclass o najboljim alzaškim tramincima s deset različitih grand cruova, bit će predstavljni traminci austrijskog vunderkinda Michaela Grossa, a Bruno Gaberšek, veliki vinski znalac iz Slovenije posegnut će duboko u arhivu Ptujske kleti. Naši prijatelji i partneri u organizaciji Festivala traminca, Iločki podrumi, u suradnji s Milošem Stojakovićem iz artizanske čokolaterije Aguara iz Beograda pokazat će kako se fantastično sljubljuju traminci i čokolada te da svaki traminac zaslužuje svoju čokoladu, dok će ponajveći sarajevski kuhar i velika kulinarska zvijezda iz susjedne Bosne i Hercegovine, Nihad Mameledžija, na gala večeri pokazati kako različiti tipovi traminca lako se mogu upariti sa specijalitetima bosanske kuhinje poput sitnog ćevapa od teletine, hercegovačke janjetine i livanjskog sira, tufahija i tulumbi ili keški i bulgure.

Ante Miličević iz Kutjeva će osobno predstaviti svoja iskustva s tramincem koje je prije nekoliko dana u izboru članove vinske udruge Vinum iz Zadra bio proglašen najboljim hrvatskim preditanim vinom, a Dominik Jagunić će pokazati zašto je njegov najnoviji macerirani traminac – čudo!

Na jednoj od radionica Iločki podrumi će, također, predstaviti jedno od najintrigantnijih traminaca iz svog prebogatog arhiva, a o tom iskustvu će sretnici koji na vrijeme rezerviraju svoje ulaznice godinama pričati.

PROGRAM

26. lipnja – PETAK

20.00 – 23.00 sata – Gala večera na Principovcu, gost chef NIHAD MAMELEDŽIJA

Glazbena podrška – No Jazz Band iz Osijeka

27. lipnja – SUBOTA

10.00 – 17.00 sati – Radionice, masterclassovi, otvaranje arhivskih vina, sljubljivanje čokolade i traminaca, ručak – Stari podrum Iločkih podruma

17.00 – 21.00 sat – Izložba vina, Principovac

21.00 – AFTER PARTY uz dj Taca,  Ladanjska kuća na Principovcu

28. lipnja – NEDJELJA

10.00 – 19.00 sati – Dan otvorenih podruma

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *