OSJEČKO PREDSTAVLJANJE KNJIGE GLADIJADORI – POVIJEST SVAKIDAŠNJEG ŽIVOTA U HRVATSKOJ S POKOJOM TURISTIČKOM PREPORUKOM

Nesvakidašnja, u nekim dijelovima i provokativna, ali nadasve iznimno zanimljiva knjiga Gladijadori – povijest svakidašnjeg života u Hrvatskoj (s pokojom turističkom preporukom) biti će slavonsko – baranjskoj publici javno predstavljena u četvrtak u Muzeju Slavonije. Početak promocije knjige je u 19.00h.

Kako i sam naslov sugerira ova knjiga je svojevrsni crossover crtica iz ambijentalne povijesti određenog podneblja i turističkoga vodiča. Za one koji žele znati više tu su osim neizostavnog popisa literature na kraju knjige i QR kodovi kojima je prošarana praktično cijela knjiga. Jedno od poglavlja ove knjige je posvećeno i panonskoj Hrvatskoj, a u njemu čitatelji mogu pronaći pregršt zanimljivih detalja o ovome kraju s kojima nije upoznata niti većina njegovih žitelja.

Najava javnog predstavljanja knjige bila je dobar povod za kratki razgovor sa jednim od autora knjige, mladim i agilnim povjesničarem Lukom Jakopčićem koji je ujedno i izdavač knjige, te inicijator cijelog projekta.

Predstavite se čitateljima portala HEDONISM TOURISM!

Što se tiče “osobne iskaznice”, pisac sam plaćenik (a kad ne plate, paćenik). Osim toga, i (kulturno)-turistički konzultant (pojam koji ne otkriva previše, znam) te vodič. Iz spoja ove dvije ili tri djelatnosti, kojima se bavim preko svoje tvrtke Recider projekt, nikli su i projekti koji me trenutno najviše zaokupljaju. To su promocija knjige “Gladijadori” te razvoj platforme Culsperience: Croatia to know. Njen je cilj da na jednom mjestu objedini i standardizira sve segmente razvoja održivih kulturno-turističkih proizvoda (tura): od istraživanja i interpretacije (ovdje je veza Gladijadora i Culsperiencea), do marketinga i (do)vođenja gostiju. Cijela priča je trenutno “gradilište”, otprilike u fazi srednjeg rohbau-a, korona nam je malo poremetila planove, ali ne damo se.

Odakle u Vas interes za proučavanjem i pisanjem o povijesti svakodnevnog života?

Sad “nakon bitke” možda djeluje kao nekakav strateški smišljen plan, ali zapravo se dogodilo to da sam, za potrebe predprodukcije jednog njihovog projekta, od HRT-a 2017. dobio zadatak istražiti povijest privatnog života u Hrvatskoj i prezentirati je na pristupačan način. Projekt se nije nastavio, a ja sam malo prerevno shvatio zadatak, što je rezultiralo desecima kartica teksta koji je završio u ladici. To je bio zametak “Gladijadora” i zapravo me prvenstveno kopkanje što taj tekst čami nedovršen navelo da ga, nakon skoro dvije godine, nastavim nadograđivati, pa sam se samim time nastavio baviti i poviješću svakodnevice. Ta se građa pokazuje vrlo zahvalnom za iskorištavanje u turističke svrhe, budući da je živopisna i autentična.

Kako i koliko dugo je nastajala knjiga GLADIJADORI?

O ovome sam već nešto natuknuo u prethodnom odgovoru. Uglavnom, otprilike pola “dalmatinskog” dijela knjige nastalo je sredinom 2017., potom se to sve fino “pacalo” do ljeta 2019. Negdje početkom kolovoza 2019. je, pod pritiskom roka koji nam je temeljem dodijeljene potpore postavilo Ministarstvo kulture, uslijedio “opći juriš”, kako bi knjiga bila dovršena na vrijeme. U razdoblju kolovoz- listopad 2019. život mi nije imao previše veze s hedonizmom… No isplatilo se. Knjiga je izašla četiri dana prije deadlinea-a Ministarstva, taman da svježe pečena stigne na Interliber.

Sve one koje je ova najava zaintrigirala, a željeli bi saznati više o samoj knjizi pozivamo da u četvrtak, 9. srpnja s početkom u 19.00h dođu na predstavljanje Gladijadora u Muzej Slavonije u osječkoj Tvrđi.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *