VENTIDUE – DAŠAK KAMPANIJE U URBANOM CENTRU SLAVONIJE

Nedavno je u osječkoj Radićevoj ulici otvoren restoran Ventidue koji posjetiteljima nudi pizzu napolitanskoga tipa. To je bio naravno dobar povod da provirimo i vidimo o čemu se radi…

Za one koji ne znaju postoje dva osnovna stila izrade pizze – romana i napolitana. Ono što je uobičajeno u ponudi restorana u našem podneblju je pizza romana, dok se pizza napolitana tek počela probijati na tržište. Za razliku od romane, napolitana se nikada ne prodaje na komad, mora biti sočna, sa puno više umaka od drugih pizza. Njena standardna veličina je od 26 do 30 cm, a u pizzeriji Ventidue su se odlučili na krajnju veličinu, te ona iznosi 30 cm. Peče se oko 90 sekundi na temperaturi od otprilike 450 stupnjeva celzijusa. Ne peče se dugo primarno iz razloga da proces pečenja ne uništi izvorni okus namirnica. Imperativ je da pri serviranju ostane četiri petine izvornog okusa namirnica.

Iza ovoga restorana stoji osječki ugostitelj Darko Bojanić koji već pet godina uspješno vodi pivnicu i restoran Merlon u osječkoj Tvrđi. Baš kao što je Merlon unio novine u osječku restoransku ponudu kada su burgeri u pitanju istu zadaću ima i Ventidue kada je pizza u pitanju.

„Koristimo originalno caputo brašno iz Napulja. Riječ je o obiteljskoj firmi koja ima tradiciju dugu gotovo sto godina, osnovani su 1924., a caputo brašno specifično je po tome što ima veliku sposobnost upijanja i najbolje je za dugo dizanje tijesta. Iz Napulja smo nabavili i posebnu električnu peć Scugnizzo Napoletano Izzo Forninaglašava vlasnik restorana. Da bi cijela stvar bila što izvornija osoblje restorana je obučavao pizzaiolo sa tri završene razine obrazovanja na Scuola Nazionale Italiana Pizzaioli.

Osim 12 vrsta pizza u ponudi imaju i salate capri burratai prosciutto e perra, focacciu bianca, te deserte choco nocciola i cannolo siciliano. Što se ponude pića tiče treba izdvojiti veliki izbor ginova, a u suradnji sa poznatim osječkim barmenom Mirom Kljajićem počeli su raditi i na uvođenju cocktaila u svoju ponudu.

Cijeli interijer i eksterijer restorana skladno je uređen, te doista imate dojam da se nalazite u južnoj Italiji, stoga ako želite ne samo nešto ukusno pojesti (što nije tipično za ovdašnju ugostiteljsku ponudu), već i doživjeti ugođaj Kampanije (talijanska južna provincija sa sjedištem u Napulju) rješenje je jednostavno, treba samo posjetiti Ventidue.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *