FOOD TRUCK FESTIVAL – ZAGREBAČKI LJETNI STREET FOOD FESTIVAL NA JARUNSKOJ OBALI MATIJE LJUBEKA

Posjet metropoli uvijek je dobra prilika i za poneki gastro užitak. Budući da je vrijeme uvijek ograničeno izbor je ovoga puta pao na Food truck festival koji se u prvom ciklusu održavao od 1. do 5. srpnja.

Prije odlaska iz Slavonije za Zagreb uvijek treba pronjuškati što se to događa u glavnome gradu. Saznati nije problem, događanja i dobrih mjesta je napretek, ali problem je odlučiti gdje otići. Tko zna, možda me je kao osobu odraslu u Belišću podsvjesno privuklo to što je mjesto zbivanja bila Aleja Matije Ljubeka na zagrebačkom jezeru Jarun, nazvana po globalno vjerojatno najpoznatijem Belišćaninu (iako se poneki poklonici glazbene ostavštine Sigmunda Romberga ne bi složili s tom tvrdnjom, no dobro).

Na Jarun sam prispio prvi dan festivala, tik prije njegova otvorenja i pohitao do kamiona oldimera/ mobilne točilice pivovare Medvedgrad da mi natoče svoje Hladno pivo – punk rock lager, koje je sjajno ugasilo žeđ koju je još više potencirao vreli ranosrpanjski dan, a usput i otvorilo apetit.

Prilikom prošlogodišnje posjete Nizozemskoj postao sam veliki fan indonežanske kuhinje i veselila me najava da na Food truck festivalu sudjeluje i Apululu truck na kojem je kako je najavljeno Nizozemac sa zagrebačkom adresom Richard Heinse pripremao specijalitete indonežanske kuhinje. Za one koji ne znaju Indonezija je bila nizozemska kolonija sve do kraja II svjetskog rata, a nakon dugotrajne penetracije nizozemskih utjecaja na indonežansko društvo dogodio se reverzibilan proces te su Indonežani počeli utjecati na kulturu stola u Holandiji, otvorili svoje etničke restorane diljem ravne zemlje nekadašnjih kolonijalnih gospodara, čak i u relativno malim gradovima kao što je Leeuwarden. Termine Nizozemska i Holandija često rabimo kao sinonime, iako to zapravo nisu. Holandija (Holland) je samo jedna od provincija Nizozemske (Nederland). Posebno su na to osjetljivi Frizi koji imaju zaseban etnički identitet i jezik (kako lingvisti kažu od svih kontinentalnih germanskih jezika najsličniji engleskom), a glavni grad provincije Frizije (Friesland) je upravo Leeuwarden, a tamo sam kušao i njihovo domicilno pivo Grutte Pier nazvano po lokalnom junaku koji se (kako se na etiketi piva može pročitati) borio protiv Saksonaca, a kasnije i Holandeza.

Nažalost, nisam ništa kušao (pa propušteno nepcima nadoknađujem crticama o nizozemskoj povijesti), iako je festival službeno započeo ekipa nije bila spremna, te mi nije preostalo ništa drugo nego da odem do sljedećeg kamiončića sa hranom, a to je bio Munchy hungry beast food truck koji je nudio kupažu azijske i europske gastro ponude. Naručio sam njihov deep fried weggie wrap i bio sasvim zadovoljan kušanim, a tu vrstu jelu onu su označili kao FRAP, što je zapravo skraćenica od fried wrap. Uz veganski u ponudi su imali frapove s piletinom i pršutom, koji se mogao naručiti i s curryem, a također su imali i veganski curry. Osim toga u slatkoj ponudi su imali i nekoliko vrsta bubble wafflesa, smoothie of a day. Za svakoga ponešto, što bi se reklo.

Htio sam i glavno jelo pojesti kod njih, ali bila bi grehota doći, a ne probati nešto i sa drugih truckova, pa me stoga put nanio na susjedni truck – BarBaQ travelling smokehouse. U izboru nekoliko burgera, sendviča i tortilla wrapova odlučio sam se za najskuplji – beba sendviča, koji košta 60,00 kn. Mislio sam da je riječ o nekoj začkoljici, da se iza naziva „beba sendvič“ krije neka mrcina (vodeći se mišlju da je cijena u korelaciji sa količinom), ali je riječ zapravo o burgeru standardne veličine, zanatski sasvim solidno napravljenom, sa dimljenom govedinom, bbq umakom i cheddar sirom, a uz sve to je i super „legao“ hoppy lager Baltazar.

Food truck festival simatičan je event koji je osim dobrim pivom i zanimljivom hranom obilovao i glazbenim koncertima u večernjim satima, a za one koji su propustili njegov prvi ciklus koji se odvijao od 1. do 5. srpnja dobra je vijest da se drugi ciklus festivala održava ponovno od 8. do 12. srpnja.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *