ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA VINSKI TURIZAM BEZ GRANICA – JEDINSTVENA VINSKO TURISTIČKA DESTINACIJA

U petak, 4. rujna u vinariji Belje u Kamencu održana je uvodna konferencija prekograničnog projekta „Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko turistička destinacija“ koji spaja vinsku scenu hrvatskog i mađarskog dijela Baranje

Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog vinskog turizma koji povezuje neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj (Siklós-Villány), hrvatskom Podunavlju i Slavoniji. Riječ je o projektu, koji je započeo 1. srpnja 2020.,  predviđenog trajanja dvije godine, sufinanciranom kroz Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., ukupne vrijednosti gotovo 400.000€. Nositelj  projekta je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog Villanya “Tenkes Nonprofit Kft”. Pridruženi partneri na projektu su: Osječko – baranjska županija, Ministarstvo turizma i Udruga Graševina Croatica.

Planirane projektne aktivnosti imaju za cilj integrirati i nadograditi ponudu vinskog turizma na dvjema stranama granice jedne geografske regije Baranje/Baranya i njezine okoline uspostavljanjem mreže proizvođača vina, turističkih i ugostiteljskih operatera, izgradnjom kapaciteta za upravljanje destinacijama, prijenosom znanja i vještina, integracijom i zajedničkom promocijom prekogranične ponude vinskog turizma na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu.

Aktivnosti  u sklopu projekta će biti stvaranje baze podataka, izrada mobilne aplikacije o vinsko – turističkoj ponudi u prekograničnom području, nabava i uspostava dvije mobilne kušaonice vina u Hrvatskoj i Mađarskoj, organizacija konferencije o graševini u Osijeku, organizacija međunarodne konferencije na temu cabernet franca i razvoja vinskog turizma u Villányu, itd.

Očekivani rezultati projekta su ostvarena prekogranična vinska turistička ruta/zajednička destinacija za vinski turizam koja povezuje dvije zemlje, sustavna i integrirana ponuda vinskog turizma dviju vinogradarskih regija na prekograničnoj razini – Siklos – Villánny, Ponudavske i Slavonske vinske regije Hrvatske, uspostavljena mreža između proizvođača vina, turističkih i ugostiteljskih subjekata i razvojnih dionika na dvije strane granice.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *