KAKO SAM POJEO NAJLJUĆI BURGER U HRVATSKOJ (A I ŠIRE) – FUNKY FOOD TOXIC BURGER

written by Mario Jukić, photo by Funky food

U požeškom Funky foodu u tijeku je toxic burger challenge. O čemu se radi, kako smo se proveli i kako i sami možete biti dio ove priče pročitajte u nastavku teksta…

Funky street food bar u Požegi se otvorio sredinom srpnja. Portal Hedonism Tourism odmah je prenio informaciju o tome koju je lansirala zagrebačka PR agencija Lollipop komunikacije s kojom imamo uspješnu višegodišnju suradnju. Prilika da i osobno posjetim Funky food ukazala se nekih tri mjeseca nakon otvaranja. Nakon višesatne outdoor rekracije na Papuku i uspona na vrh Nevoljaš trebalo je povratiti izgubljene kalorije, a po mogućnosti i kušati nešto novo. Od Jankovca – središnje turističke točke Papuka do Požege tridesetak je kilometara, a mjesto Velika u kojoj je smještena Kuća Panonskog mora nalazi se na pola puta. Funky food u realnoj dimenziji nije nimalo razočarao; naprotiv, u stvarnosti je njihova priča još bolja i intrigantnija nego što se da naslutiti iščitavanjem PR objave.

Taj prvi put kušao sam Kohon burger 1000% hot koji se sastoji od stopostotne juneće pljeskavice, sira, slanine, prženog luka, salate i habanero papričica i 1000% hot umaka. Ljut, ali ujedno i ukusan i sasvim probavljiv burger, a ljutinu su fino neutralizirali krumpirići s rastopljenim sirom. Još tada je Funky food binom – Ivan Adžić & Nikola Stanišić najavio da spremaju hot challenge – najljući burger u Hrvatskoj, a onaj tko ga uspije pojesti ući će njihov hall of fame, odnosno na Funky food toxic wall kako su ga nazvali. Doduše iako se nisam proslavio na natjecanju za najljutišu grada Osijeka, a niti na okršaju ljutomana u Lugu prihvatio sam izazov i odmah si rekao da u sudjelujem u tome. Treća sreća, a i olakotna okolnost je to što se papričice ovoga puta nisu jele same već zajedno sa burgerom.

Toxic burger sastoji se od pljeskavice od junetine, slanine i BBQ umaka, a na to se dodaje funky toxic umak (900 000 SHU), scotch bonnet papričica (200 000 SHU) i trinidad moruga scorpion paprika (1 000 000 SHU). Nakon potpisivanja izjave o tome da ste svjesni svih rizika i eventualnih posljedica konzumacije natjecatelj ima 15 minuta da ga pojede do kraja. I nakon toga još sljedećih pet minuta mora izdržati bez tekućine. Za sve one koji to uspiju burger je besplatan.

Prvi koji je to uspio je Ivan Matijević, koji je toxic burger smlatio za 11 minuta i 22 sekunde. Stoga je preda mnom bio dvostruki izazov – pojesti pakleni burger i ujedno srušiti vremenski rekord. I uspio sam, i to za svega 3 minute i 58 sekundi. Burger je bio opako ljut, ali na svu sreću pretpostavka da će meso i pecivo koliko – toliko neutralizirati tu ljutinu pokazala se opravdanom. Ali ipak to izjedanje toxic burgera nije išlo baš sasvim glatko. Nakon što mi je ostala otprilike četvrtina burgera počeo sam štucati!!!

Umjereno štucanje je podnošljivo, ali ako postane previše intenzivno tada se ne može gutati hrana. Pored mene je bila čaša sa pola litre mlijeka, ali posezanje za njome bi značilo automatsku diskvalifikaciju. Poanta cijele priče je da se pakleni burger jede bez tekućine i da se nikakva tekućina ne konzumira i pet minuta nakon izjedanja. Sva sreća pa štucanje nije postalo nekontrolirano i što je relativno brzo prestalo pa sam bez problema pojeo toxic burger do kraja, i to za manje od četiri minute. Nakon mene je na Toxic burger izazov došao i jedan mladić iz Kaptola, ali je vrlo brzo odustao jer je u startu napravio krucijalnu grešku – umjesto da zagrize burger prvo je polizao ljuti umak s njega.

Nakon ovoga ljutog, ali i zasitnog burgera prostora u želucu ostalo je samo za onion rings, a tu je još uistinu puno stvari koji bih volio kušati; riblji menu petkom (fish burger/tuna burger/tuna salata/chips od šarana), jesenski specijal Jesenko sa ramsteakom i kremom od bundeve ili Choby 22 – čobanac u street food verziji koji se može kušati srijedom. Summa summarum još je puno motiva za sljedeće posjete Funky foodu, a ako netko obori vremenski rekord koji sam postavio možda se odlučim za još jedan toxic burger challenge.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *